Site icon Όλο Υγεία

Το απλό πρωινό του σεφ James Martin που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το απλό πρωινό του σεφ James Martin που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου

Φωτογραφία: 123rf

Ξεχάστε τα περίπλοκα πρωινά και τα βουνά από άπλυτα σκεύη. Ο γνωστός σεφ και τηλεοπτικός παρουσιαστής James Martin αποκάλυψε το αγαπημένο του απλό πρωινό με μόνο δύο υλικά. Ένα πιάτο γευστικό και γεμάτο διατροφικά οφέλη για την υγεία, τα οποία επιβεβαιώνονται από τους ειδικούς –από την καρδιά μέχρι την πρόληψη του καρκίνου.

«Είμαι 125 ετών και τρώω κάθε πρωί ένα συγκεκριμένο φρούτο» – Η διατροφή που επιλέγει για μακροζωία

Ποιο είναι το απλό πρωινό του James Martin που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου

Αφού έχασε 19 κιλά, ο σεφ James Martin αποκάλυψε τα πάντα για το αγαπημένο του πρωινό -και αυτό είναι καλά νέα για όσους δεν θέλουν να έχουν ένα σωρό άπλυτα πιάτα αφού μαγειρέψουν, καθώς περιέχει μόνο δύο συστατικά. Αποκαλώντας το «απλό και πολύ νόστιμο», ο αγαπημένος παρουσιαστής του ITV Saturday Morning έκανε μια γευστική περιήγηση στην Ισπανία, αντλώντας έμπνευση για το τελευταίο του βιβλίο μαγειρικής, James Martin’s Spanish Adventure.

Ο σεφ James Marton/Φωτογραφία: ITV

Σύμφωνα με το Devon Live, στο νέο του βιβλίο, ο James Martin ανέπτυξε συνταγές ειδικά δημιουργημένες με συστατικά που ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του. Μιλώντας στο Hello!, ο διάσημος σεφ αποκάλυψε το αγαπημένο του πρωινό: Ψητές ντομάτες σε τοστ.

Οι ντομάτες κατατάσσονται ως φρούτο λόγω της δομής τους που φέρει σπόρους. Είναι επίσης από τα φρούτα που καταναλώνονται περισσότερο παγκοσμίως, φημισμένες για την ευελιξία και την υψηλή θρεπτική τους περιεκτικότητα, όπως βιταμίνη C, κάλιο, φυλλικό οξύ και φυσικά, το αντιοξειδωτικό, λυκοπένιο.

«Είμαι γιατρός και νόσησα από καρκίνο – Τρώω ένα πράγμα κάθε μέρα για πρωινό για να τον κρατήσω μακριά»

Ο γιατρός Δρ. Michael Mosley, ο οποίος πέθανε τον Ιούνιο του 2024, είχε τονίσει τα εκπληκτικά οφέλη της ντομάτας για την υγεία. Μιλώντας στην εκπομπή Just One Thing του BBC Radio 4, μια εκπομπή που επικεντρώνεται στα οφέλη των καθημερινών τροφών και συνηθειών για την υγεία, ο γιατρός σημείωσε ότι οι ντομάτες προσφέρουν μια σειρά από πολλά, άγνωστα οφέλη.

Τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις μαγειρεμένες ντομάτες, ο Δρ. Mosley είχε πει: «Οι ντομάτες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο που βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, χημικές ουσίες που επιτίθενται και βλάπτουν τα κύτταρα του σώματος».

«Το λυκοπένιο είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό όταν οι ντομάτες μαγειρεύονται, επειδή η θερμότητα διασπά τα παχιά κυτταρικά τοιχώματα του φρούτου και κάνει το λυκοπένιο πιο προσιτό στο σώμα», πρόσθεσε ο Δρ. Mosley και κατέληξε:

«Αυτό σημαίνει ότι η σάλτσα ντομάτας από φρέσκες ή κονσερβοποιημένες ντομάτες, ακόμη και η κέτσαπ, μπορεί στην πραγματικότητα να παρέχει περισσότερο λυκοπένιο από τις φρέσκες ντομάτες. Αν μαγειρεύετε ντομάτες, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και το σώμα σας θα απορροφήσει περισσότερο λυκοπένιο».

Αποκάλυψε επίσης ότι έχει γίνει μια σειρά από πειράματα που μετρούν τις επιδράσεις της σάλτσας και του πελτέ ντομάτας στον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος, στον δυτικό κόσμο, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών. Σημείωσε, ακόμη, ότι τα ερευνητικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να ωφελήσει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Ο καθηγητής Richard van Breemen από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον σημείωσε για πρώτη φορά τις δυνατότητες του λυκοπενίου αφού διάβασε έρευνα από άνδρες γιατρούς: όσοι έτρωγαν το περισσότερο λυκοπένιο με τη μορφή σάλτσας, πελτέ ντομάτας και φρέσκιας ντομάτας είχαν τη χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Το καθημερινό πρωινό που μπορεί να μειώσει φυσικά τη χοληστερίνη και να αυξήσει την ενέργεια

Στα πειράματα του ίδιου του καθηγητή van Breeman, μια ομάδα ανδρών που διέτρεχαν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έτρωγαν ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας για τρεις εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα και στον προστάτη αυξήθηκαν και το οξειδωτικό στρες (βλάβη στο κύτταρο και το DNA που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο) μειώθηκε.

Πηγές: Mirror, Devon Live, Cancer Prevention Research

Όλο Υγεία

Exit mobile version