Αυτό είναι το πιο υγιεινό λαχανικό στη Γη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι προστατεύει από καρκίνο και εμφράγματα

ντομάτα

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων  διεξήγαγε μεγάλη μελέτη για τη διατροφική αξία των φρούτων και λαχανικών και εντόπισε ποιο είναι το πιο υγιεινό λαχανικό.

Οι παράγοντες που εξέτασε είναι η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες και μέταλλα. Στη συνέχεια, βαθμολόγησε τα καλύτερα και ανέδειξε ένα πολύ συνηθισμένο λαχανικό, σαν το καλύτερο στον κόσμο!

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC ) την υψηλότερη βαθμολογία έχει η ντομάτα. Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης, τα καρότα τα λεμόνια, το σπανάκι, το λάχανο, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο.

Γιατί είναι τόσο υγιεινή η ντομάτα

Η ντομάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν οξειδωτικό στρες και παίζουν καθοριστικό ρόλο, στην ανάπτυξη παθήσεων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Η κατηγοριοποίηση φρούτων και λαχανικών του CDC βασίζεται στις ποσότητες 17  σημαντικών θρεπτικών συστατικών, σε μια μερίδα 100 θερμίδων από κάθε φρούτο και λαχανικό, εξηγεί η διαιτολόγος Σέρι Μπέργκερ από το The Plant Strong Dietitian.

Δεδομένου ότι τα λαχανικά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα φρούτα, θα πρέπει να τρώμε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών από φρούτα για να φτάσουμε τις 100 θερμίδες, λέει.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μια ντομάτα 60 γραμμαρίων περιέχει μόνο 12 θερμίδες και λιγότερο από τρία γραμμάρια υδατάνθρακες. Είναι επίσης πλούσια σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους.

«Η κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων με βάση τη ντομάτα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του σώματός σας από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις», λέει η Μπέργκερ.

Σε μελέτη του 2021 στο περιοδικό Food Chemistry διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ντομάτας και λυκοπενίου βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου, του καρκίνου του στομάχου, του καρκίνου του προστάτη ενώ επηρεάζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλό που συσχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και ανευρύσματα εγκεφάλου.

Οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, οι οποίες καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα. Η βιταμίνη C είναι επίσης σημαντική για το σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, μυών και τμημάτων των οστών μας ενώ η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών.

Πώς μπορείτε να πάρετε περισσότερα θρεπτικά οφέλη από τη ντομάτα

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας: Προτιμάτε τοπικούς παραγωγούς που τις αφήνουν να ωριμάσουν φυσικά και δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με αέριο αιθυλενίου που προάγει την τεχνητή ωρίμανση.

Επίσης, επιλέγετε ώριμες ντομάτες, καθώς η περιεκτικότητά τους σε λυκοπένιο αυξάνεται όταν ωριμάζουν. Θα πρέπει επίσης να τις μαγειρεύετε καθώς το μαγείρεμα ενισχύει τη δράση του λυκοπενίου.

Μπορείτε μάλιστα να ενισχύσετε την απορρόφηση του λυκοπενίου συνδυάζοντας τις ντομάτες με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο.

Είναι προφανές λοιπόν ότι κάθε φορά που τρώμε το αγαπημένο μας κοκκινιστό κάνουμε καλό στην υγεία μας!

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top