Ο καλύτερος ξηρός καρπός για τη μείωση της φλεγμονής – Είναι νόστιμος και θρεπτικός

φλεγμονή - τροφή - ξηρός καρπός

Η τροφή που μπορεί να μειώσει σημαντικά τις φλεγμονές στο σώμα σας ίσως κρύβεται ήδη στο ντουλάπι της κουζίνας σας. Οι ειδικοί εξηγούν ποιο είναι αυτό το απλό, αλλά ισχυρό τρόφιμο και πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας.

Ο φρουρός της καρδιάς με το χρώμα του ρουμπινιού που ρυθμίζει το σάκχαρο και καταπολεμά τις φλεγμονές

Η καλύτερη τροφή που θα μειώσει τη φλεγμονή

Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με ζάχαρη, τρανς λιπαρά, και κορεσμένα λιπαρά, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, το κάπνισμα, η συστηματική έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το αυξημένο σωματικό βάρος και η κατάχρηση αλκοόλ αποτελούν συνήθειες που αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα κυτταροκινών όπως IL-17A, IFN-γ, CRP, και TNF-α, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α.

Οι δυτικές διατροφικές συνήθειες, που βασίζονται στην υπερκατανάλωση ζωικών και τηγανητών προϊόντων, ραφιναρισμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ροφημάτων, προωθούν όχι μόνο τοπική αλλά και συστηματική φλεγμονή μέσω της ενεργοποίησης της παραγωγής προφλεγμονωδών ουσιών και της επίδρασης στην ανοσολογική απόκριση.

Η χρόνια φλεγμονή παρεμποδίζει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού σας και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθειες, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρθρίτιδα και ακόμη και ορισμένοι τύποι καρκίνου. Πολλές καθημερινές συνήθειες συμβάλλουν στα επίπεδα φλεγμονής, αλλά αν αναζητάτε έναν φυσικό τρόπο για να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας και να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων και ασθενειών, υπάρχει ένας ξηρός καρπός που αξίζει να προσθέσετε στο μενού σας.

Πόσα αμύγδαλα πρέπει να τρώτε καθημερινά για μείωση της φλεγμονής και καλύτερη υγεία του εντέρου;

Τα καρύδια βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής

«Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τα καθιστά ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Είναι ο μόνος ξηρός καρπός που θεωρείται εξαιρετική πηγή άλφα-λινολενικού οξέος (ALA), ενός ωμέγα-3 λιπαρού οξέος», εξηγεί η Lauren Manaker, M.S., R.D.N., L.D., σε παλαιότερη δήλωσή της σχετικά με τις τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

«Ορισμένα δεδομένα υποδεικνύουν ότι, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ALA, τα καρύδια μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Antioxidants δείχνουν επίσης ότι τα καρύδια περιέχουν αρκετές ουρολιθίνες, ενώσεις που είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους. Πέρα από τα ωμέγα-3 και τις ουρολιθίνες, τα καρύδια περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, το οποίο συχνά συμβάλλει στη χρόνια φλεγμονή».

Αν και το να καταναλώνετε καρύδια ως σνακ έχει τα οφέλη του, αν θέλετε πραγματικά να κάνετε ουσιαστικά βήματα προς τη μείωση της φλεγμονής, θα πρέπει να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, επιλέγοντας μια αντιφλεγμονώδη διατροφή. Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει «ένα πρότυπο διατροφής που επικεντρώνεται στην ένταξη πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ολόκληρων τροφών που υποστηρίζουν τις φυσικές άμυνες του σώματος», σύμφωνα με τη Manaker.

«Αυτό το διατροφικό πρότυπο βασίζεται στην αφθονία — περισσότερα πολύχρωμα φυτά, περισσότερα υγιεινά λιπαρά και λιγότερα υπερ-επεξεργασμένα, ζαχαρούχα και τηγανητά τρόφιμα».

Σκεφτείτε: φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός και το σκουμπρί.

7 αντιφλεγμονώδη λιπαρά που πρέπει να καταναλώνετε, σύμφωνα με ειδικό

Πώς η αντιφλεγμονώδης διατροφή επηρεάζει την υγεία

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικής άλεσης δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής. Αυτές οι τροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και μειώνουν την παραγωγή προφλεγμονωδών μορίων, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού είναι εξίσου σημαντική. Αυτές οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και καρκίνο.

Ανατροπή δεδομένων: Αυξάνουν τα ωμέγα-3 τη φλεγμονή; Ανησυχητική μελέτη

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη χρόνιων παθήσεων.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού και άλλες κακές συνήθειες αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα.
  • Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική πηγή αντιφλεγμονωδών θρεπτικών συστατικών, όπως το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
  • Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ολόκληρες τροφές, είναι απαραίτητη για τη μείωση της φλεγμονής.
Scroll to Top