Καρδιά: Η Νο1 αλλαγή για να την προστατεύσετε και να ζήσετε περισσότερο, σύμφωνα με καρδιολόγο

καρδιά

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι σχετικά με την υγεία της καρδιάς είναι να περιμένουν μέχρι να είναι πολύ αργά για να αναλάβουν δράση, είπε ο Δρ. Gregory Katz, καρδιολόγος στο NYU Langone.

«Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι κάτι που συμβαίνει ξαφνικά. Μερικές φορές κοιτάζουν ψηλά και αναρωτιούνται πώς έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Οι σπόροι όμως φυτεύονται πολύ νωρίς», είπε ο Δρ. Katz μιλώντας στο Business Insider.

Στατίνες: Εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακο χωρίς να το χρειάζονται; Τι έδειξε νέα μελέτη

Οι  καθημερινές σας συνήθειες, όπως η καλή διατροφή και η άσκηση, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην προστασία της καρδιάς και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή, τόνισε ο ειδικός.

Το κόλπο που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς

Ενώ η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, οι ασθενείς μερικές φορές αναβάλλουν τη λήψη φαρμάκων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τον κίνδυνο για να προσπαθήσουν πρώτα να αλλάξουν τις συνήθειές τους. «Η λήψη φαρμάκων δεν είναι ηθική αδυναμία. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα», σημείωσε ο Δρ. Katz.

Το κόλπο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να εστιάσετε σε αλλαγές στις οποίες μπορείτε πραγματικά να επιμείνετε.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρόκειται να κάνουν στην πραγματικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών λένε στον εαυτό τους ότι θα κάνουν αλλαγές και ξαφνικά πέντε χρόνια αργότερα, η χοληστερόλη τους είναι ακόμα υψηλή», ανέφερε.

Για να διατηρήσετε τις συνήθειες για την υγεία της καρδιάς, επικεντρωθείτε στην πραγματοποίηση μικρών, βιώσιμων αλλαγών –μία από τις απλούστερες είναι να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης από τα ποτά, πρότεινε ο ειδικός.

Η μείωση των υγρών θερμίδων μπορεί να είναι μεταμορφωτική

Η υψηλή χοληστερόλη και άλλοι κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς συνδέονται με δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα, πρόσθετη ζάχαρη, κόκκινο κρέας και κορεσμένα λιπαρά, που είναι κοινά για τον μέσο άνθρωπο στις δυτικές χώρες.

Αντίθετα, οι δίαιτες για καλύτερη υγεία της καρδιάς περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων και ακόρεστων λιπαρών όπως το ελαιόλαδο, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξετε διατροφή σας από τη μια μέρα στην άλλη, και το να κάνετε πάρα πολλές αλλαγές ταυτόχρονα μπορεί να αποτύχει.

Ένας από τους απλούστερους τρόπους για να κάνετε τη διατροφή σας πιο υγιεινή για την καρδιά είναι να περιορίσετε τα ζαχαρούχα ποτά και ροφήματα, σύμφωνα με τον Δρ. Katz.

«Η κατανάλωση θερμίδων και η κατανάλωση αλκοόλ είναι οι μεγαλύτεροι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου. Ο αριθμός των ανθρώπων που βλέπω να πίνουν 500 θερμίδες την ημέρα με εκπλήσσει. Το ότι είναι απλό δεν το κάνει εύκολο», είπε.

Τα αναψυκτικά, οι χυμοί, οι ζαχαρούχοι καφέδες και τα κοκτέιλ μπορούν όλα να συμβάλουν σε κινδύνους για την υγεία όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης τύπου 2 και καρκίνος, σύμφωνα με στοιχεία. Ένας διαιτολόγος είχε πει στο παρελθόν στο Business Insider ότι μια καλή στρατηγική για να μειώσετε τα γλυκά ποτά είναι να τα αντικαταστήσετε με εναλλακτικές όπως:

  • ανθρακούχο νερό με μια γεύση χυμού φρούτων
  • τσάι χωρίς ζάχαρη
  • νερό αρωματισμένο με εσπεριδοειδή ή βότανα όπως μέντα

Η αντικατάσταση των υγρών θερμίδων είναι ένα καλό πρώτο βήμα για τη βελτίωση των βασικών παραγόντων για καλύτερη υγεία της καρδιάς (και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής), όπως τα υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης και σταθερό σάκχαρο στο αίμα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top