Καρκίνος: Ένα μόνο ποτήρι αυτού του ροφήματος την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς

ρόφημα - καρκίνος - ζάχαρη

Θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο; Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ένα ρόφημα που, ακόμη και σε μικρές ποσότητες μόλις ένα ποτήρι την ημέρα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέα άτομα

Η ανησυχητική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού (συλλογικά γνωστός ως καρκίνος του παχέος εντέρου) ξεκινά συνήθως ως πολύποδας, ένας μικρός καλοήθης όγκος στην εσωτερική επένδυση του εντέρου. Αν και όχι όλοι οι πολύποδες εξελίσσονται σε καρκίνο, ορισμένοι τύποι, όπως οι αδενωματώδεις πολύποδες, έχουν υψηλότερο κίνδυνο κακοήθειας.

Το μέγεθος, ο αριθμός και η παρουσία δυσπλασίας (ανώμαλες κυτταρικές αλλαγές) σε έναν πολύποδα αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου . Ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από το εσωτερικό στρώμα του εντέρου (βλεννογόνος) και μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα, φτάνοντας σε αιμοφόρα ή λεμφικά αγγεία, επιτρέποντας τη μετάσταση σε λεμφαδένες ή άλλα όργανα.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, τη διατροφή, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Η έγκαιρη ανίχνευση μέσω τακτικών ελέγχων από την ηλικία των 45 ετών μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη καρκίνου, αφαιρώντας προκαρκινικούς πολύποδες. Συμπτώματα όπως αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, αίμα στα κόπρανα, κοιλιακός πόνος και ανεξήγητη απώλεια βάρους δεν πρέπει να αγνοούνται, καθώς η έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει σημαντικά την πρόγνωση .

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί μία από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου. Το 2022, καταγράφηκαν περισσότερα από 356.000 νέα περιστατικά, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 13% όλων των νέων διαγνώσεων καρκίνου (εξαιρουμένων των μη μελανωματικών καρκίνων του δέρματος).

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Νεότερα δεδομένα αλλάξουν την κλινική πρακτική για την επικουρική θεραπεία στους ασθενείς

Το ρόφημα που οι ειδικοί λένε να αποφεύγουμε καθώς επηρεάζει την εξάπλωση του καρκίνου

Τώρα επιστήμονες αναφέρουν ότι έχει εντοπιστεί μια τρομακτική σύνδεση ανάμεσα στο πιο επιθετικό στάδιο του καρκίνου του παχέος εντέρου και σε ένα ρόφημα που απολαμβάνουν σχεδόν τα δύο τρίτα των δυτικών κρατών καθημερινά.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνει το έντερο, το ορθό και το κόλον, αυξάνονται μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών κατά περίπου 3% ετησίως από το 2011.

Αν και έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση στους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω από το 1998 έως το 2019, υπάρχει απότομη αύξηση κατά την ίδια περίοδο για άτομα ηλικίας 20 έως 49 ετών.

Σύμφωνα με το CDC, έως και το 63% των Αμερικανών απολαμβάνει το συγκεκριμένο ρόφημα σε καθημερινή βάση.

Παρόλο που δεν υπάρχει οριστικός λόγος για την εμφάνιση αυτής της τάσης, μια ογκολόγος πιστεύει ότι η έρευνά της υποδεικνύει πως τα ροφήματα με ζάχαρη μπορεί να είναι η αιτία.

«Είχα φούσκωμα όταν περπατούσα – Τελικά αποκαλύφθηκε ότι ήταν καρκίνος» – Η συγκλονιστική μαρτυρία της 55χρονης

Πώς τα ροφήματα με ζάχαρη «ταΐζουν» τον καρκίνο;

Η Dr Emma Schatoff, από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, εξήγησε τα ευρήματά της στη Daily Mail:

«Νέοι άνθρωποι έρχονταν με μεταστατική νόσο, δηλαδή καρκίνο που είχε εξαπλωθεί παντού – ήταν στο ήπαρ, στους πνεύμονες, σε άλλα όργανα – και ήταν πολύ έκπληκτοι. Ψάξαμε οτιδήποτε θα μπορούσε να αυξήσει το επίπεδο κινδύνου τους. Εξετάσαμε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και χρήση φαρμάκων, αλλά δεν βρήκαμε διαφορές εκεί».

«Έπειτα εξετάσαμε τη διατροφή και δεν βρήκαμε σύνδεση με επεξεργασμένα τρόφιμα ή κόκκινο κρέας. Όμως, βρήκαμε μια σύνδεση με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη σε ασθενείς με καρκίνο σταδίου 4 που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά».

«Ορίσαμε τη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ως καθημερινή κατανάλωση τροφίμων με υψηλή ζάχαρη, όπως ένα αναψυκτικό ή ένα γλυκό», πρόσθεσε.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι σε εθνικό επίπεδο, το 63% των Αμερικανών ηλικίας 18 ετών και άνω δηλώνει ότι καταναλώνει ροφήματα με ζάχαρη μία ή περισσότερες φορές την ημέρα, σύμφωνα με το CDC.

Η μελέτη της Schatoff, την οποία ηγήθηκε μαζί με μια ομάδα συναδέλφων, ανέλυσε 303 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο – με τη μέση ηλικία να είναι τα 42 έτη, ενώ το 51% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Δυστυχώς, οι 112 από αυτούς είχαν καρκίνο σταδίου 4, ενώ οι υπόλοιποι 191 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο από το στάδιο 1 έως το 3.

Καρκίνος στους νέους: Ποια μικρόβια στην παιδική ηλικία πυροδοτούν όγκους στο παχύ έντερο – Έρευνα σοκ

Ο πιο σημαντικός παράγοντας εξάπλωσης του καρκίνου είναι η ζάχαρη

Όπως ανέφερε η Schatoff, από το μικρό δείγμα ασθενών, οι διαιτητικοί παράγοντες δεν έδειξαν καμία συσχέτιση με τον καρκίνο όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριών, πουλερικών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος ή γαλακτοκομικών.

«Είμαι γαστρεντερολόγος – Κάνω τρία πράγματα για να αποφύγω τον καρκίνο στο έντερο» – Δεν σχετίζονται όλα με τη διατροφή

Ωστόσο, εκείνοι που είχαν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να έχουν ανακαλύψει ότι ο καρκίνος τους ήταν ο πιο επιθετικός, έχοντας εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία του σώματός τους.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top