Το «κινέζικο τυρί» που προάγει την υγεία της καρδιάς, των οστών και του πεπτικού και προστατεύει από καρκίνο

Το «κινέζικο τυρί» που προάγει την υγεία της καρδιάς, των οστών και του πεπτικού και προστατεύει από καρκίνο

Υπάρχει μια τροφή που θεωρείται το «κινέζικο τυρί», αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καν τυρί. Πρόκειται για μια πολύ υγιεινή εναλλακτική λύση για το τυρί ή το κρέας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη. Μάθετε ποιο είναι και εντάξτε το σήμερα κιόλας στη διατροφή σας!

Σόγια: Τελικά, αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο; Οι επιστήμονες δίνουν οριστική απάντηση

Ποιο είναι το «κινέζικο τυρί» και ποια τα χαρακτηριστικά του

Αν θέλετε να προσθέσετε ποικιλία στις πηγές πρωτεΐνης στη διατροφή σας, δοκιμάστε το τόφου. «Δεν είναι μόνο για άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή. Μια ολοκληρωμένη διατροφή περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ζωικών και φυτικών πηγών πρωτεΐνης και το τόφου είναι μια εξαιρετική επιλογή πρωτεΐνης, υγιεινή για την καρδιά», δήλωσε η Darya Youssefi, διαιτολόγος στην Ιατρική Σχολή του Banner University.

Το τόφου παρασκευάζεται από σόγια. «Η διαδικασία είναι παρόμοια με τον τρόπο που παρασκευάζεται το τυρί από το γάλα», ανέφερε η Youssefi. «Το τελικό προϊόν είναι είτε ένα σφιχτό τόφου που είναι πυκνότερο και έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είτε ένα πιο μαλακό, μεταξένιο τρόφιμο με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη αλλά υψηλότερη σε νερό».

Το τόφου είναι γενικά κρεμώδες αλλά άγευστο, επομένως παίρνει τη γεύση άλλων τροφών και μπαχαρικών με τα οποία μαγειρεύεται. Είναι σπογγώδες και αφράτο. Το μεταξένιο τόφου είναι καλό για σάλτσες και smoothies, ενώ οι σφιχτοί και εξαιρετικά σφιχτοί τύποι μπορούν να ταιριάξουν σε ψητά και τηγανητά πιάτα.

Βασικά οφέλη του τόφου για την υγεία

Το κύριο διατροφικό όφελος του τόφου είναι ότι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης χαμηλό σε λιπαρά και περιέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και ορισμένες βιταμίνες Β.

«Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών και των μυών σας», υπογράμμισε η Youssefi.

Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους το τόφου είναι καλό για εσάς:

  1. Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη
  2. Προάγει την υγεία της καρδιάς
  3. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
  4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους
  5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
  6. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Καρκίνος του μαστού: Η απροσδόκητη τροφή που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό

1. Πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη

Το τόφου περιέχει 10 έως 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, επομένως είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας εάν θέλετε να μειώσετε το κρέας. Η πρωτεΐνη βοηθά στην αποκατάσταση των μυών, την ανάπτυξη και τη συνολική λειτουργία του σώματος.

2. Προάγει την υγεία της καρδιάς

Το τόφου δεν περιέχει χοληστερόλη και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, επομένως είναι ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς. Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης στο σώμα.

3. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το τόφου είναι πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο, δύο μέταλλα που παίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση ισχυρών οστών και στην πρόληψη παθήσεων όπως η οστεοπόρωση. Πολλές ποικιλίες του είναι επίσης εμπλουτισμένες με βιταμίνη D, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο πιο αποτελεσματικά, επομένως μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα γαλακτοκομικά προϊόντα για να βοηθήσει στην ενίσχυση της πρόσληψης ασβεστίου.

4. Μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους

Το τόφου έχει χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά. Η τροφή αυτή μπορεί να αντικαταστήσει συστατικά με υψηλότερες θερμίδες στις συνταγές, βοηθώντας να διατηρούνται τα γεύματα ελαφρύτερα και πιο υγιεινά.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Το τόφου περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά οι ισοφλαβόνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

6. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Το σφιχτό τόφου έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP (ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλύσου), επομένως είναι πιο ήπιο για το στομάχι και πιο εύπεπτο από πολλές άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Είναι επίσης χωρίς λακτόζη, επομένως αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά.

Η τροφή που βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου στα παιδιά – Πώς να την ενσωματώσετε στη διατροφή τους

Ποιοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση τόφου;

«Ορισμένα άτομα μπορεί να χρειαστεί να το αποφεύγουν», σημείωσε η Youssefi:

  • Τα άτομα με αλλεργίες στη σόγια δεν πρέπει να τρώνε τόφου. Καλές εναλλακτικές λύσεις είναι η πρωτεΐνη μπιζελιού, οι σπόροι κάνναβης, οι φακές ή η κινόα.
  • Τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα για τον θυρεοειδή ή αντιπηκτικά μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν την πρόσληψη σόγιας. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά αυτά τα φάρμακα.
  • Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να χρειαστεί να επιλέγουν σκληρά είδη τόφου.
  • Μερικά άτομα που έχουν πέτρες στα νεφρά πρέπει να περιορίσουν τη σόγια.

Πηγές: Banner – University Medicine, The American Journal of Clinical Nutrition, In Vivo, Journal of Agricultural and Food Chemistry

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top