Το φρούτο από την Αλγερία που ρυθμίζει την όρεξη, επουλώνει πληγές και σκοτώνει τα μικρόβια

φρούτο

Το συγκεκριμένο φρούτο έχει ιστορία που ξεκινάει πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Ξεχωρίσαμε όμως μια συγκεκριμένη ποικιλία του για τα οφέλη που έχει για την υγεία μας.

Το συγκεκριμένο φρούτο αποτελεί καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνη C και κάλιο. Είναι πολύ νόστιμο και μας βοηθάει να αποκτήσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οφέλη του όμως δεν σταματούν εκεί.

Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε τη συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Δείτε που κάνουν καλό.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Τα μανταρίνια, κλημεντίνες αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει βιταμίνη C, επομένως κάθε άτομο πρέπει να λαμβάνει αυτή τη βιταμίνη από τη διατροφή του.

Σύμφωνα με την NIH, η βιταμίνη C είναι σημαντική για τα ακόλουθα:

  • Λειτουργία του ανοσοποιητικού: Η βιταμίνη C βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τα μικρόβια, ενώ περιορίζει τη βλάβη στους ιστούς του σώματος.
  • Επούλωση πληγών:  Βοηθά στην επούλωση των πληγών επειδή το σώμα τη χρειάζεται για να παράγει το κολλαγόνο του συνδετικού ιστού, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών.
  • Παραγωγή νευροδιαβιβαστών: Η βιταμίνη C βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής ορισμένων νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης και της επινεφρίνης.
  • Απορρόφηση σιδήρου: Ακόμη, βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει τον σίδηρο από τα φυτικά τρόφιμα.

Είναι το φρούτο που ρυθμίζει την όρεξη

Μια ζελατινώδης ουσία που υπάρχει στη φλούδα, τους σπόρους και τη σάρκα των εσπεριδοειδών αποτελεί πλούσια πηγή διαιτητικών ινών. Σε ανασκόπηση  μελετών του 2020 περιγράφονται τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία μας που έχουν οι διαιτητικές ίνες:

  • Συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου και πρόληψη και θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
  • Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη συνολική μεταβολική υγεία ρυθμίζοντας την όρεξη.
  • Εμπλέκονται στη βελτίωση της μικροχλωρίδας του εντέρου και της υγείας του παχέος εντέρου μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Περιορίζουν το ενδεχόμενο  χρόνιας φλεγμονής παρέχοντας  προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα μανταρίνια κλείνουν πληγές και σκοτώνουν τα μικρόβια

Στο πλαίσιο ανασκόπησης μελετών του 2019 σχετικά με τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση εσπεριδοειδών, διαπιστώθηκε ότι τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών διαθέτουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη του 2018 διερεύνησε την αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου στη φλούδα των κλημεντίνων και τη χρησιμότητά του στην επούλωση πληγών στα κύτταρα δέρματος σε συνθήκες εργαστηρίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αιθέριο έλαιο τους είχε ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, ιδιαίτερα κατά του μύκητα Candida albicans. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αιθέριο έλαιο κλημεντίνης μπορεί να είναι χρήσιμο συστατικό σε προϊόντα περιποίησης δέρματος και επούλωσης πληγών.

Scroll to Top