Μαύροι κύκλοι στα μάτια: 9 τροφές και συμπληρώματα που τους μειώνουν

μαύροι κύκλοι

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να κάνουν ένα πρόσωπο να φαίνεται κουρασμένο ακόμα κι αν το άτομο είναι απόλυτα ενεργητικό, ή να δείχνει άρρωστο ακόμα κι αν είναι καλά.

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια; Ξέρετε πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορούν να έχουν στην εμφάνισή σας και σε αυτό που βγάζετε προς τα έξω. Τα μάτια είναι το χαρακτηριστικό του προσώπου που όλοι κοιτάμε απευθείας όταν επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Ως το επίκεντρο του προσώπου μας, είναι αδύνατο να τους αγνοήσουμε, γι’αυτό και οι μαύροι κύκλοι κάτω από αυτά μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα.

Πού οφείλονται οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

Υπάρχουν παράγοντες που είναι έμφυτοι σε μερικούς ανθρώπους και οδηγούν στη δημιουργία των μαύρων κύκλων, αλλά και αιτίες που οφείλονται στον τρόπο ζωής ή στις περιστάσεις.

Τα βιολογικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνουν τα γονίδια, τον τόνο του δέρματος και την ηλικία, ενώ οι αιτίες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής είναι η έλλειψη ύπνου, η αναιμία, το κάπνισμα, οι αλλεργίες, η έκθεση στον ήλιο και το έκζεμα.

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να υπάρχουν για διάφορους λόγους, βιολογικούς ή του τρόπου ζωής, αλλά η αντιμετώπισή τους είναι εφικτή, είτε μέσω της σωστής διατροφής, είτε μέσω συμπληρωμάτων.

Για αυτά, υπάρχουν φυσικά ορισμένες προφανείς λύσεις: κόψτε το κάπνισμα, φορέστε αντηλιακό και αντιμετωπίστε ιατρικά ζητήματα όπως η λειτουργία του θυρεοειδούς και το έκζεμα. Επίσης, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά. Ωστόσο, οι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να επιμείνουν ακόμα κι αν αντιμετωπίσετε τις αιτίες του τρόπου ζωής τους.

Υπάρχουν αμέτρητα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι εξαλείφουν τους κύκλους κάτω από τα μάτια και μερικά λειτουργούν καλά βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, υπάρχει και η λύση της κοσμητικής δερματολογίας για πιο μόνιμα αποτελέσματα.

Τροφές που μπορούν να περιορίσουν τους μαύρους κύκλους

Ακόμη, ορισμένες τροφές ή συμπληρώματα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διορθώσετε τους κύκλους κάτω από τα μάτια μακροπρόθεσμα.

 

μαύροι κύκλοι και τομάτα
Credit Unsplash

Ντομάτα

Ενώ περιέχουν πολλαπλά αντιοξειδωτικά, οι ντομάτες είναι περισσότερο γνωστές για το λυκοπένιο τους, που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο βοηθά στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων και στην κυκλοφορία του αίματος. Η ικανότητά τους να προστατεύουν τα αγγεία κάτω από τα μάτια και να βελτιώνουν την κυκλοφορία εκεί μπορεί να υποβοηθηθεί περαιτέρω από την αντιφλεγμονώδη κερσετίνη που περιέχουν.

αγγούρι και μαύροι κύκλοι
Credit Unsplash

Αγγούρι

Η τοποθέτηση μιας φέτας αγγουριού κάτω από τα μάτια είναι ένας δημοφιλής τρόπος για τη μείωση του πρηξίματος, αλλά το αγγούρι είναι επίσης ευεργετικό για τα μάτια σας όταν καταναλώνεται. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση της περιοχής κάτω από τα μάτια, η οποία καταπολεμά τους μαύρους κύκλους. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι περιέχουν πυρίτιο, το οποίο μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου.

σουσάμι και μαύροι κύκλοι
Credit Unsplash

Σουσάμι

Τα αντιοξειδωτικά στο σουσάμι μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα κόπωσης που μπορεί να προκαλούν τους κύκλους κάτω από τα μάτια. Περιέχουν βιταμίνη Ε για τη συνολική υγεία των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της όρασης.

 μούρα και μαύροι κύκλοι
Credit Unsplash

Μούρα

Τα σκούρα μούρα όπως τα μύρτιλα, τα μαύρα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα έχουν ανθοκυανίνη, μια αντιοξειδωτική ουσία που δίνει το μωβ, μπλε ή μαύρο χρώμα στα τρόφιμα. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στα μάτια και επίσης παρέχει οξυγόνο στους ιστούς γύρω από αυτά.

καρπούζι και μαύροι κύκλοι
Credit Unsplash

Καρπούζι

Το καρπούζι μπορεί να θεωρηθεί ένας συνδυασμός αγγουριού και ντομάτας: έχουν παρόμοια υψηλή περιεκτικότητα σε νερό με τα αγγούρια και έχουν το ίδιο λυκοπένιο που προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία με τις ντομάτες. Επιπλέον, είναι πολύ νόστιμα!

Συμπληρώματα που συμβάλλουν στην ανακούφιση από τους μαύρους κύκλους

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας καλός στόχος, αλλά μερικές φορές δεν είναι απόλυτα εφικτή. Εάν είστε πιο ικανοί να τηρήσετε ένα πρόγραμμα λήψης βιταμινών και συμπληρωμάτων, υπάρχουν σχετικές επιλογές. Οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που μπορούν να ανακουφίσουν τους κύκλους κάτω από τα μάτια περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

Σίδηρος

Εάν οι κύκλοι κάτω από τα μάτια προκαλούνται από αναιμία, τα συμπληρώματα σιδήρου θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από αυτούς.

Β12

Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται σε ζωικές τροφές, επομένως οι βίγκαν πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα Β12 μέσω συμπληρωμάτων. Αλλά ακόμη και για όσους τρώνε κρέας, μια επιπλέον ενίσχυση μπορεί να βοηθήσει. Σε μια μελέτη, το 12% των ασθενών με κύκλους κάτω από τα μάτια είχαν έλλειψη Β12.

Βιταμίνη Κ

Αυτή η βιταμίνη αυξάνει την πήξη του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία. Ως συμπλήρωμα, εκτός από την ενίσχυση της κυκλοφορίας γύρω από τα μάτια, η βιταμίνη Κ είναι επίσης σημαντική για την υγεία των οστών και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Βιταμίνη C

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η βιταμίνη που γνωρίζουμε και αγαπάμε από τα πορτοκάλια και τις πιπεριές μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πιο αποτελεσματική στη βελτίωση των μαύρων κύκλων από ένα χάπι, αλλά είναι αλήθεια. Χρησιμοποιείται και τοπικά εκτός από την κατάποσή της, αλλά η λειτουργία είναι παρόμοια: Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για την προώθηση της ικανότητας του σώματός σας να παράγει κολλαγόνο. Επίσης, μειώνει και προστατεύει από τη φθορά του φωτός, οποία είναι σημαντική εάν οι κύκλοι σας προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top