Το φρούτο «μαύρος χρυσός» είναι ένα μικρό μούρο που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και μπορεί να βοηθάει στη μείωση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης και να προστατεύσει το έντερο και το δέρμα από στρες και φλεγμονή. Ποιο είναι;
Το θαυματουργό φρούτο από την Αφρική που μειώνει την ανάγκη για γλυκό
Ποιο είναι το φρούτο «μαύρος χρυσός» και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Το φαγητό δεν ικανοποιεί μόνο την πείνα – αλλάζει και το μικροβίωμα του εντέρου και επηρεάζει το πώς το σώμα διαχειρίζεται το στρες. Ο καρπός aronia melanocarpa, γνωστός και ως μαύρο chokeberry και αρώνια, τραβάει την προσοχή ως ισχυρό superfood επειδή είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις είναι γνωστές για τις έντονες προστατευτικές τους ιδιότητες στο σώμα.
Για να διαπιστώσουν αν αυτό το super-φρούτο μπορεί να βοηθήσει, επιστήμονες μελέτησαν αν ένας χυμός αρώνιας πλούσιος σε πολυφαινόλες θα μπορούσε να διατηρήσει ένα μικροβίωμα και έναν μεταβολισμό παρόμοιο με του ανθρώπου, σταθερό, όταν υποβάλλεται σε μια δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε κακά λιπαρά. Χρησιμοποιώντας ένα αυστηρά ελεγχόμενο μοντέλο με ανθρώπινο μικροβίωμα εντέρου, κατάφεραν να δουν ξεκάθαρα πώς συνδέονται η διατροφή και τα αποτελέσματα της αρώνιας. Το ερώτημα ήταν απλό: Μπορεί ο χυμός να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά;
Τοπικές εφαρμογές του χυμού αρώνιας
Σύμφωνα με έρευνα του 2020 με τίτλο «Topical Application of Aronia melanocarpa Extract Rich in Chlorogenic Acid and Rutin Reduces UVB-Induced Skin Damage via Attenuating Collagen Disruption in Mice», η εφαρμογή εκχυλίσματος αρώνιας στο δέρμα ποντικών μείωσε τη ζημιά που σχετίζεται με την υπεριώδη ακτινοβολία και την πάχυνση του δέρματος. Βοήθησε, επίσης, στη διατήρηση υψηλότερων επιπέδων κολλαγόνου και μείωσε τα ένζυμα που το διασπούν.
Άλλες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η τοπική εφαρμογή aronia melanocarpa (αρώνια, μαύρο chokeberry) μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και επιδιόρθωση του δέρματος – κυρίως χάρη στα πλούσια αντιοξειδωτικά του όπως το χλωρογενικό οξύ και η ρουτίνη. Αν και η περισσότερη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εργαστηριακά ή ζωικά μοντέλα, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για τις αντιγηραντικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
- Προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και υποστήριξη κολλαγόνου: Το εκχύλισμα αρώνιας που εφαρμόστηκε στο δέρμα ποντικών μείωσε τη ζημιά από UVB και βοήθησε στη διατήρηση του κολλαγόνου.
- Ενίσχυση κυττάρων δέρματος: Σε καλλιέργειες ανθρώπινων ινοβλαστών, το εκχύλισμα αρώνιας αύξησε την παραγωγή κολλαγόνου και μείωσε τα ένζυμα που το διασπούν.
- Αντιφλεγμονώδης δράση: Το συμπύκνωμα αρώνιας μείωσε τη φλεγμονή και το πρήξιμο στο δέρμα ποντικών και σε κύτταρα κερατινοκυττάρων.
Αρώνια: Διατροφική αξία
Μερίδα, χυμός αρώνιας: 118ml
- Θερμίδες: 70
- Λιπαρά: 0g (0% της ΣΗΠ)
- Κορεσμένα λιπαρά: 0g (0%)
- Τρανς λιπαρά: 0g
- Χοληστερίνη: 0mg (0% της ΣΗΠ)
- Νάτριο: 0mg (0% της ΣΗΠ)
- Υδατάνθρακες: 17g (6% της ΣΗΠ)
- Καθαροί υδατάνθρακες: 17g
- Φυτικές ίνες: 0g (0% της ΣΗΠ)
- Σάκχαρα: 8g
- Πρωτεΐνη: 0g
Το Νο1 φρούτο που καταπολεμά τη φλεγμονή και ενισχύει τη μακροζωία
Χυμός αρώνιας: Οφέλη για την υγεία
Η μελέτη εξέτασε αν ο χυμός αρώνιας μπορεί να υποστηρίξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου και το μεταβολισμό του ξενιστή όταν εκτεθεί σε διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Η έρευνα κάλυψε τόσο τη μικροβιακή σύνθεση όσο και χιλιάδες μικρά μόρια στο αίμα που δείχνουν την κατάσταση του σώματος. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αποστειρωμένα ποντίκια που αποικίστηκαν με μικρόβια εντέρου από επιλεγμένους ενήλικους δότες.
Οι δύο δότες είχαν παρόμοιες σωματικές μετρήσεις αλλά διέφεραν σε επίπεδα φλεγμονής: ο ένας είχε προφίλ χαμηλής φλεγμονής και ο άλλος υψηλής – τόσο σε ηρεμία όσο και μετά από γεύμα πλούσιο σε λιπαρά. Η ομάδα μετέφερε αυτά τα μικρόβια στα αποστειρωμένα ποντίκια και ανέπτυξε δεύτερη γενιά για να επιβεβαιώσει ότι το ανθρώπινο μικροβίωμα είχε εγκατασταθεί και παρέμενε σταθερό. Τα ποντίκια ανέπτυξαν δύο ξεχωριστές κοινότητες εντέρου που ταίριαζαν στους ανθρώπινους δότες τους και οι εξετάσεις αίματός τους επίσης διαχωρίστηκαν σε πρότυπα χαμηλής και υψηλής φλεγμονής πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Η δοκιμή σίτισης διήρκεσε οκτώ εβδομάδες. Τα ποντίκια κατανάλωναν είτε χυμό αρώνιας είτε ένα ποτό ελέγχου με την ίδια περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Για δύο εβδομάδες, έτρωγαν τυπική τροφή για ποντίκια μαζί με το αντίστοιχο ποτό. Για τις επόμενες έξι εβδομάδες, μεταφέρθηκαν σε διατροφή υψηλή σε λιπαρά, διατηρώντας το ίδιο ρόφημα. Ο σχεδιασμός διατήρησε την πρόσληψη ζάχαρης στα ίδια επίπεδα μεταξύ των ομάδων ώστε να απομονωθεί η επίδραση των πολυφαινολών.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα κοπράνων για να παρακολουθήσει ποια βακτήρια αυξήθηκαν ή μειώθηκαν και πήρε δείγματα αίματος για να αναλύσει χιλιάδες μεταβολίτες μέσω υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μαζών (LC-MS). Εντόπισαν ομάδες βακτηρίων με τη μέθοδο αλληλούχισης γονιδίων 16S rRNA, μια τεχνική που διαβάζει μικρούς γενετικούς δείκτες ώστε να χαρτογραφήσει την παρουσία και την αφθονία των βακτηρίων.
Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου
Κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες με τη συνηθισμένη τροφή, ο χυμός αρώνιας επηρέασε ήπια την εντερική χλωρίδα. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν τον χυμό εμφάνισαν μικρή αύξηση στη συνολική ποικιλία ειδών, γνωστή ως α-ποικιλότητα. Ορισμένες βακτηριακές ομάδες αυξήθηκαν, περιλαμβανομένων μελών της οικογένειας Eggerthellaceae, που είναι γνωστή για τη μετατροπή των φυτικών πολυφαινολών σε μικρότερα συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.
Η διατροφή υψηλή σε λιπαρά στη συνέχεια ανάγκασε το εντερικό μικροβίωμα να αναδιοργανωθεί – μια αλλαγή που οι επιστήμονες περιγράφουν ως μεταβολή στη β-ποικιλότητα. Οι μεταβολίτες στο αίμα παρουσίασαν επίσης νέες μεταβολές υπό την επιβάρυνση των λιπαρών. Ο χυμός αρώνιας μετρίασε ορισμένες από αυτές τις αλλαγές. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν τον χυμό εμφάνισαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην απορρύθμιση που προκαλεί η δίαιτα υψηλή σε λιπαρά σε σύγκριση με αυτά που έπιναν το ρόφημα με ζάχαρη. Το αρχικό μικροβίωμα είχε ακόμα σημασία: τα ποντίκια με μικροβίωμα από δότη χαμηλής φλεγμονής παρέμειναν πιο ανθεκτικά από εκείνα με μικροβίωμα δότη υψηλής φλεγμονής.
Σήματα στο αίμα
Η χημεία του αίματος πρόσθεσε ένα ακόμη επίπεδο αποδείξεων. Ο χυμός αρώνιας συνδέθηκε με υψηλότερα επίπεδα φωσφατιδυλοχολινών και σχετικών λιπιδίων. Αυτά τα μόρια αποτελούν βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, περιλαμβανομένης της επένδυσης του εντέρου που λειτουργεί ως φραγμός μεταξύ του περιεχομένου του εντέρου και της κυκλοφορίας του αίματος. Η υγιής σύσταση της μεμβράνης υποστηρίζει έναν πιο σφιχτό φραγμό και μειώνει την πιθανότητα διαρροής βακτηρίων στην κυκλοφορία, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή.
Μετά από οκτώ εβδομάδες, τα ποντίκια που κατανάλωναν χυμό αρώνιας εμφάνισαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα τριμεθυλαμίνης-N-οξειδίου (TMAO) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η TMAO σχηματίζεται όταν τα μικρόβια του εντέρου μεταβολίζουν θρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη και το ήπαρ μετατρέπει τα υποπροϊόντα. Συνολικά, τα χαμηλότερα επίπεδα TMAO και τα υψηλότερα επίπεδα φωσφατιδυλοχολινών δείχνουν μια αλλαγή στη διαχείριση λιπιδίων που ευθυγραμμίζεται με ισχυρότερη λειτουργία εντερικού φραγμού.
Άνοια: Αν τρώτε αυτό το φρούτο καθημερινά μειώνετε τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με νέα έρευνα
Τρόφιμα, μικρόβια και χυμός αρώνιας
Στα ποντίκια που έφεραν το μικροβίωμα χαμηλής φλεγμονής, ο χυμός αρώνιας αύξησε τα επίπεδα του ινδολακρυλικού οξέος – ενός μορίου που παράγεται από συγκεκριμένα βακτήρια μέσω της τρυπτοφάνης. Μελέτες συνδέουν το ινδολεακρυλικό οξύ με αντιοξειδωτική δράση, αντιφλεγμονώδη σηματοδότηση και υποστήριξη της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού. Δεν μπορεί κάθε μικροβίωμα να παράγει αυτό το μόριο – μόνο συγκεκριμένα είδη διαθέτουν τα ένζυμα για να το συνθέσουν. Το όφελος εξαρτήθηκε από το ποια μικρόβια υπήρχαν αρχικά στο έντερο.
Πηγές: Earth, Frontiers in Nutrition, PMC, PMC, ResearchGate, ResearchGate, Eat this much