Η μεσογειακή διατροφή έχει ένα μεγάλο ελάττωμα για το οποίο δεν μιλάει κανείς

μεσογειακή διατροφή

Η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς, που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και την αρτηριακή πίεση είναι η μεσογειακή διατροφή. Ποιο είναι όμως το πρόβλημα, για το οποίο δεν μιλάει κανείς;

Φρέσκο ψάρι, όσπρια, πλούσια λαχανικά και φρούτα, πολύ ελαιόλαδο και (φυσικά) καλό κρασί. Αυτά εν ολίγοις συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή αλλά, αλήθεια τώρα, ποιοι την ακολουθούν σωστά;

Μεσογειακή διατροφή: 7ημερο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να εξακολουθεί να είναι ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο. Δίνει έμφαση σε φυτικές τροφές, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο.

Αυτό την καθιστά μια διατροφή που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τη μεσογειακή διατροφή;

Το μεγάλο πρόβλημα με τη μεσογειακή διατροφή είναι ότι είναι αποκλειστική. Η διατροφή επικεντρώνεται κυρίως στα πιάτα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας.

Στη Μεσόγειο υπάρχουν και άλλες 18 χώρες που τα φαγητά, οι γεύσεις και οι πολιτισμοί τους σπάνια περιλαμβάνονται στην αγαπημένη δίαιτα που αναφέρεται ως «η καλύτερη του κόσμου». Η Βόρεια Αφρική έχει πολλές χώρες κατά μήκος της Μεσογείου, όπως το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο.

Το ίδιο ισχύει για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και τον Λίβανο. Οι συνδυασμοί, οι μέθοδοι παρασκευής, τα αρώματα και τα καρυκεύματα από τις περισσότερες από αυτές τις άλλες χώρες σπάνια απαντώνται στη μεσογειακή διατροφή.

Όπως αναφέρει η διαιτολόγος Maya Feller, M.S., R.D.N., C.D.N., στο Men’shealth: «Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τις 22 χώρες γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει μοναδικά γευστικά προφίλ, καρυκεύματα, βότανα, φαγητά με πολλά μπαχαρικά και καυτερά.

Δεν υπάρχει όμως μία δίαιτα που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, η μεσογειακή διατροφή λαμβάνει υπόψη της μόνον 4 χώρες.»

Το να αναφέρουμε μόνο τις κουζίνες της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είναι χρήσιμο. Το να λέμε ότι μια περιοχή έχει μια υγιεινή διατροφή, σημαίνει ότι οι άλλες χώρες δεν ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή αλλά ούτε τα τρόφιμα τους είναι υγιεινά. Και αυτό το συμπέρασμα στιγματίζει τους υπόλοιπους πληθυσμούς.

Είναι σημαντικό να καταστήσουμε τη Μεσογειακή Διατροφή πιο βιώσιμη και ρεαλιστική. Γιατί με βάση την εν λόγω διατροφή, αν για παράδειγμα κάποιος δεν καταναλώνει θαλασσινά ή ελιές, σημαίνει ότι ο τρόπος που τρώει δεν είναι υγιεινός και βιώσιμος;

Οι αλλαγές στη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υιοθετώντας ένα πιο δυτικό διατροφικό στυλ. Και αυτό είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στον τρόπο ζωής, στην παραγωγή τροφίμων και στις διατροφικές προτιμήσεις. Οι βασικές αλλαγές που έχουν γίνει είναι οι εξής:

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλάμβανε μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, κυρίως σε γιορτές και ειδικές περιστάσεις. Σήμερα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες της Μεσογείου, ενώ έχει μειωθεί η κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως όσπρια, ξηροί καρποί και λαχανικά.

Έχουν αυξηθεί τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η αυξημένη διαθεσιμότητα και η χαμηλή τιμή των επεξεργασμένων τροφών έχουν οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης τους, στις χώρες της Μεσογείου. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη, και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά.

Υπάρχουν αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων. Οι αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, όπως η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, αλλά είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα παράγονται με τρόπο που να μην βλάπτει το περιβάλλον.

Πώς να ακολουθήσετε σωστά τη μεσογειακή διατροφή

Για να διατηρήσει τα οφέλη της για την υγεία, η μεσογειακή διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες. Αυτό σημαίνει αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφίμων και μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα παράγονται με τρόπο που να μην βλάπτει το περιβάλλον.

  • Προτιμήστε φυτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς.
  • Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε ψάρι, πουλερικά ή όσπρια ως πηγή πρωτεΐνης.
  • Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για άλλα φυτικά έλαια ή βούτυρο.
  • Πίνετε άφθονο νερό και μη αλκοολούχα ποτά. Πίνετε μόνον 1 ποτηράκι κόκκινο κρασί.
  • Κάντε τακτικά γεύματα και σνακ με βάση τις φυτικές τροφές.
Scroll to Top