Μια πικάντικη τροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό, έχει αντικαρκινική δράση και βελτιώνει την υγεία του εντέρου

ξινολάχανο πικάντικη τροφή

Αυτή η πικάντικη τροφή μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου, έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει το ανοσοποιητικό.

Η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση όπως αυτή η πικάντικη τροφή κάνει καλό στο πεπτικό σύστημα ενώ έχει πρόσθετες θετικές επιπτώσεις στην υγεία. Μπορείτε να τη φτιάξετε και μόνοι σας με μόνον 2 υλικά!

Ξινολάχανο: η πικάντικη τροφή με τα πολλά αντιοξειδωτικά οφέλη

Περιέχει προβιοτικά, αντιοξειδωτικά και αρκετά θρεπτικά συστατικά. Μια μερίδα 100 γραμμαρίων ξινολάχανου περιέχει περίπου:

  • Ενέργεια: 25 θερμίδες
  • Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο
  • Υδατάνθρακες: 5 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
  • Βιταμίνη C: 25% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (ΣΗΠ)
  • Βιταμίνη Κ: 20% της ΣΗΠ
  • Φυλλικό οξύ: 5% της ΣΗΠ

Ξινολάχανο και οφέλη

Το ξινολάχανο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

1. Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το ξινολάχανο είναι πηγή βακτηρίων γαλακτικού οξέος, τα οποία μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό και να μειώσουν τη φλεγμονή.

Μια μικρή κλινική δοκιμή του 2018 εξέτασε τις επιδράσεις του ξινολάχανου στο μικροβίωμα του εντέρου με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το μικροβίωμα του εντέρου είναι τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο έντερο. Τα άτομα και στις δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική μείωση στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν σημαντική αλλαγή μικροβίωμα του εντέρου τους.

2. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Μια ανασκόπηση του 2021 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ποικιλομορφία των βακτηρίων του εντέρου και να το προστατέψουν από τη φλεγμονή.

Έρευνα σε ζώα υποδηλώνει ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του ξινολάχανου μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου. Άλλες ενώσεις που μπορεί να παίζουν ρόλο στην ικανότητα του ξινολάχανου να αποτρέπει τη φλεγμονή περιλαμβάνουν:

  • βιταμίνη Ε
  • βιταμίνη C
  • ισοθειοκυανικό αλλύλιο
  • ινδόλη-3-καρβινόλη

Το ξινολάχανο είναι πλούσιο στις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C και E. Περιέχει επίσης τη φυτική ένωση καμπφερόλη. Σε εργαστηριακές μελέτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καμπφερόλη μπορεί να προστατεύσει από την οξειδωτική βλάβη καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή και εξαιρετικά αντιδραστικά μόρια που προκαλούν φλεγμονή.

3. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Το ξινολάχανο μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλλει στη ρύθμιση της λειτουργίας του. Τα μικρόβια και οι ενώσεις στο ξινολάχανο μπορούν να ενεργοποιήσουν διαφορετικές πτυχές της ανοσίας μέσα στο σώμα. Μερικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω του πώς η διαδικασία ζύμωσης ενισχύει το ξινολάχανο.

4. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Ορισμένα βακτήρια γαλακτικού οξέος στο ξινολάχανο παράγουν συζευγμένο λινολεϊκό οξύ. Μελέτη σε ζώα υποδεικνύει ότι αυτό το βακτήριο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο και την αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες στενεύουν και σκληραίνουν λόγω συσσώρευσης πλάκας.

Επιπλέον, μελέτη βρήκε συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υψηλότερων ποσοτήτων ωμού λάχανου και ξινολάχανου κατά την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή και σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ξινολάχανο: Πώς να το φτιάξετε

Το ξινολάχανο μπορεί να καταναλωθεί μόνο του ή να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως σαλάτες, σούπες και σάλτσες.

Θα χρειαστείτε

  • 1 μεγάλο κόκκινο λάχανο
  • 1/2 φλιτζάνι αλάτι

Οδηγίες

  • Πετάξτε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου.
  • Ψιλοκόβετε το λάχανο όπως για σαλάτα.
  • Βάζετε το λάχανο σε μια μεγάλη λεκάνη.
  • Προσθέτετε το αλάτι και ανακατεύετε καλά.
  • Αφήνετε το λάχανο να ζυμωθεί για 2-3 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Όταν το λάχανο έχει ζυμωθεί, το μεταφέρετε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
  • Συμπληρώνετε το βάζο με νερό μέχρι να καλυφθεί το λάχανο.
  • Αφήνετε το ξινολάχανο στο ψυγείο για 2-3 εβδομάδες πριν το καταναλώσετε.

Συμβουλές

  • Για να επιταχύνετε τη διαδικασία ζύμωσης, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη στο λάχανο.
  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο ξινολάχανο, όπως καρότα, σέλινο, κρεμμύδια ή ρίγανη.
  • Το ξινολάχανο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετούς μήνες.
Scroll to Top