Καρκίνος: Αυτή η βιταμίνη ενεργοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να καταστρέψουν τους όγκους-Ελπιδοφόρα μελέτη

βιταμίνη καρκίνος

Νέους δρόμους στης θεραπεία του καρκίνου ανοίγει επιστημονική μελέτη που έδειξε ότι μια βιταμίνη μπορεί να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (NK cells) και να καταστρέψουν τον όγκο.

Τα κύτταρα «φονιάδες» Natural Killer cells (NK cells) είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος. Έχουμε στο σώμα μας, περίπου 2 δισεκατομμύρια κύτταρα αυτού του τύπου. Οι καρκινοπαθείς φάνηκε να επωφελούνται από μία πειραματική θεραπεία κατά του καρκίνου που περιλάμβανε μια βιταμίνη, η οποία ενεργοποίησε τα φονικά κύτταρα NK και τα ώθησε να διεισδύουν σε κακοήθη κύτταρα και να τα καταστρέψουν.

Ποια βιταμίνη ενεργοποίησε τα φονικά κύτταρα;

Τα φυσικά φονικά κύτταρα υποβλήθηκαν σε προεπεξεργασία με νικοτιναμίδη, μια ένωση ευρέως γνωστή ως νιασίνη ή βιταμίνη Β3. Έχει ιδιαίτερη σχέση με τα φυσικά κύτταρα φονείς και ενισχύει την ικανότητά τους να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Όταν προετοιμαστούν στο εργαστήριο, αυτοί οι φυσικοί δολοφόνοι είναι έτοιμοι να απελευθερωθούν ενάντια σε τρομερούς στόχους.

Πριν από τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine, οι προσπάθειες άλλων ομάδων να χρησιμοποιήσουν εγχύσεις φυσικών φονικών κυττάρων ως θεραπεία για λευχαιμίες, λεμφώματα και άλλες κακοήθειες του αίματος, δεν ήταν αποτελεσματικές. Οι γιατροί αντιμετώπισαν ένα πρόβλημα: μερικοί άνθρωποι απλώς δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία.

Τώρα, σε μια μοναδική προσέγγιση αυτής της αναδυόμενης θεραπείας του καρκίνου, ιατροί επιστήμονες στο Τμήμα Αιματολογίας, Ογκολογίας και Μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, επινόησαν έναν τρόπο να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των φυσικών φονικών κυττάρων, αναβαθμίζοντας τον ρόλο τους σε θεραπευτικό. Η καινοτόμος προσέγγιση ενίσχυσε τον αντίκτυπο των φυσικών φονικών κυττάρων και έδειξε υφέσεις σε ασθενείς με καρκίνο.

Τι κάνει η νικοτιμαμίδη;

Η νικοτιμαμίδη βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια και αποτελεί μέρος των συνενζύμων NAD+ και NADH, τα οποία είναι κρίσιμα στις αντιδράσεις οξείδωσης-μείωσης σε όλο το σώμα. Μεταξύ αυτών των δραστηριοτήτων είναι η παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης, ATP, η οποία τροφοδοτεί τις κυτταρικές και μεταβολικές διεργασίες.

Το 1937, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πελάγρα προκαλείται από ανεπάρκεια νιασίνης. Η διαταραχή χαρακτηρίζεται από άνοια, διάρροια και δερματίτιδα. Χωρίς θεραπεία, η οποία απλώς περιέχει νιασίνη, η πελάγρα μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Η επιλογή της νοκοτιμαμίδης ως ενισχυτή των φυσικών φονικών κυττάρων δείχνει πώς μπορεί να ενισχύσει την αντικαρκινική δράση των φυσικών φονικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα είναι λεμφοκύτταρα και μέλη του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και αποτελούν την πρώτη απόκριση του οργανισμού σε επεμβατικές ασθένειες. Η δουλειά των φυσικών κυττάρων είναι να βοηθούν στον έλεγχο του καρκίνου και των διεισδυτικών μικροβίων.

Οι επιστήμονες, εν τω μεταξύ, που αναπτύσσουν την πειραματική θεραπεία έχουν απλώς ενισχύσει αυτά τα κύτταρα για να τα βοηθήσουν να επιτεθούν στον καρκίνο πιο αποτελεσματικά. Εάν οι περαιτέρω δοκιμές αποδείξουν ότι αυτή η μέθοδος είναι αποτελεσματική – και οι επιστήμονες από τη Μινεάπολη είναι πεπεισμένοι ότι βρίσκονται στο σωστό δρόμο – τότε θα έχουμε μια καινοτόμο νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των καρκίνων του αίματος.

«Διεξάγαμε μια κλινική δοκιμή φάσης 1 πρώτης σε άνθρωπο, η οποία δοκίμασε τη μεταβίβαση φυσικών φονικών κυττάρων που επεκτάθηκαν ex vivo με IL-15 και νικοτιναμίδη σε συνδυασμό με μονοκλωνικά αντισώματα σε ασθενείς με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό μη Hodgkin λέμφωμα και πολλαπλό μυέλωμα», ανάφεραν οι ερευνητές.

Στη μικρή προκαταρκτική μελέτη, οι επιστήμονες βρήκαν ότι η νικοτιναμίδη όχι μόνο ενισχύει τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων, αλλά και την επιμονή τους να παραμένουν στο αίμα και ενισχύει την ικανότητα αυτών των κυττάρων να κυνηγούν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ο συνδυασμός φυσικών φονικών κυττάρων ενισχυμένων με νικοτιναμίδη και θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα ήταν ασφαλής σε 30 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 20 με υποτροπιάζουσα ή δυσκολία στη θεραπεία λέμφωμα non-Hodgkin. Μεταξύ 19 ασθενών με λέμφωμα non-Hodgkin, 11 εμφάνισαν πλήρη ανταπόκριση και τρεις είχαν μερική ανταπόκριση εντός 28 ημερών από τη θεραπεία.

Η νικοτιναμίδη φαίνεται να προστατεύει τα φυσικά κύτταρα-δολοφόνους από το οξειδωτικό στρες, ενώ ενισχύει την ικανότητά τους να εισέρχονται στους λεμφαδένες, διαπίστωσε η ομάδα.

Τα φυσικά κύτταρα φονείς που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με νικοτιναμίδη στο εργαστήριο έδειξαν επίσης αυξημένη ικανότητα να δημιουργούν μια φλεγμονώδη και τοξική απόκριση κατά των καρκινικών κυττάρων.

Scroll to Top