Το Νo1 σνακ για να δουλέψει το έντερό σας «ρολόι» – Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να το τρώτε

σνακ

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σχεδόν δύο στους δέκα Έλληνες. Αν τρώτε, όμως, ένα σνακ υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Δείτε κάθε πότε πρέπει να το τρώτε για να λειτουργεί σωστά το πεπτικό σας σύστημα.

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και η σοβαρότητά της διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα για μικρό χρονικό διάστημα, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσφορία.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η δυσκοιλιότητα δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς θεραπεία γιατί μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να προσέξετε τη διατροφή σας. Οι γρήγορες λύσεις με καθαρκτικά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας ορισμένα θρεπτικά συστατικά που θα σας βοηθήσουν να έχετε σωστές κενώσεις.

Μια καλή ευκαιρία για να προσθέσετε περισσότερες τροφές που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα είναι κατά τη διάρκεια του βραδινού σας σνακ. Αυτή είναι μια ώρα που συχνά θέλετε γλυκά και πατατάκια, αλλά μερικά σνακ αργά το βράδυ θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πεπτικό σας σύστημα.

Το πιο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη δυσκοιλιότητα είναι οι φυτικές ίνες. Είναι ένας άπεπτος υδατάνθρακας που βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα βοηθούν στην προσθήκη όγκου και νερού στα κόπρανά σας, και αυτό βοηθά την τροφή να περάσει πιο γρήγορα από το πεπτικό σύστημα.

Συνιστάται να τρώτε περίπου 14 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες, που ισοδυναμεί με 28 γραμμάρια για μια ημέρα 2.000 θερμίδων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις και μετά βίας παίρνουν τη μισή ποσότητα.

Παράλληλα με την κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών, είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην προσέλκυση νερού στα κόπρανα για να είναι ευκολότερη η διέλευσή τους, αλλά αν δεν υπάρχει αρκετό νερό για να γίνει αυτό, μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα. Επομένως, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών καθώς τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες.

Πέρα από τις φυτικές ίνες και τα υγρά, προσέξτε επίσης την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης και νατρίου. Μπορεί να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης και αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, αλλά ορισμένες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει σύνδεση με τη δυσκοιλιότητα.

Όσον αφορά το νάτριο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το αλάτι προσελκύει το νερό, οπότε η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού μπορεί να τραβήξει το νερό μακριά από τα κόπρανά σας, καθιστώντας δυσκολότερη την αποβολή τους. Επιπλέον, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη τείνουν να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες.

Το καλύτερο σνακ για τη δυσκοιλιότητα

Το καλύτερο σνακ για τη δυσκοιλιότητα είναι τα σνακ από ρεβίθια. Πρόκειται για ρεβίθια που έχουν ψηθεί μέχρι να γίνουν τραγανά. Είναι διασκεδαστικά για να τα μασουλάτε ενώ αράζετε στον καναπέ και είναι ένα εξαιρετικό σνακ για το δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ρεβίθια είναι γεμάτα φυτικές ίνες

Τα σνακ από ρεβίθια είναι ένας έξυπνος τρόπος για να πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι περισσότεροι τα υποτιμούν τα όσπρια και δεν τα καταναλώνουν. Όμως, τα σνακ από ψητά ρεβίθια είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να καταναλώσετε περισσότερα όσπρια και να προσλάβετε φυτικές ίνες το βράδυ.

Κάθε μερίδα ¼ φλιτζανιού έχει περίπου 5 γραμμάρια φυτικών ινών – 18% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης. Είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην προσέλκυση του νερού για να είναι ευκολότερη η αποβολή των κοπράνων.

Απλά να θυμάστε ότι επειδή τα σνακ από ρεβίθια είναι αφυδατωμένα και οι φυτικές ίνες απαιτούν υγρά για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα πρέπει να πίνετε νερό όταν τρώτε αυτό το νόστιμο σνακ.

Τα ρεβίθια είναι μια καλή πηγή πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά χρησιμεύουν ως καύσιμο για τα υγιή βακτήρια στο έντερό σας – το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να συνδέεται με ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα του εντέρου και ότι τα πρεβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας στους ενήλικες.

Τα σνακ από ρεβίθια όμως είναι μια εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση πηγών πρεβιοτικών, όπως τα ρεβίθια και άλλα όσπρια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική για την υποστήριξη ενός συνολικά υγιούς μικροβιώματος του εντέρου και την αποτροπή όχι μόνο της δυσκοιλιότητας, αλλά και άλλων προβλημάτων του εντέρου.

Scroll to Top