Ωχρά κηλίδα: 3 κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε για να προστατέψετε τα μάτια σας

ωχρά κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα είναι το τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ελέγχει την κεντρική όραση. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια χρόνια ασθένεια των ματιών που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, τυφλά σημεία και προβλήματα στην ανάγνωση.

Ενώ η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, άλλες πτυχές μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να την έχετε. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που δεν ακολουθούν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή έχουν υψηλότερο κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η κατανάλωση ορισμένων τροφών όπως τα κόκκινα και τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί επίσης να προστίθεται στον αρνητικό αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία των ματιών σας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατατάσσεται ως η κύρια αιτία τύφλωσης για Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Ενώ υπάρχουν θεραπείες για την επιβράδυνση της πορείας ορισμένων τύπων της, δεν υπάρχει θεραπεία. Η αποφυγή τροφών που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να καθυστερήσετε αυτήν την ασθένεια και να προστατέψετε την όρασή σας περισσότερο.

3 τύποι τροφών που πρέπει να αποφύγετε ή να μετριάσετε την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων τροφών και του υψηλότερου κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Γενικά, η τυπική δυτική διατροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Μια τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε λιπαρά και νάτριο και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά. Οι μερίδες σε μια δυτική διατροφή είναι συνήθως μεγάλες, περιέχουν πολλές θερμίδες και υπερβολική ζάχαρη.

Η αποφυγή ή ο περιορισμός των παρακάτω τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο και την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας:

 1. Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας
 2. Τροφές με τρανς λιπαρά
 3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

1. Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας

Σε μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που συνέδεσαν ορισμένες ομάδες τροφίμων με την έναρξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, οι ερευνητές ανέφεραν αυξημένο κίνδυνο πρώιμης ασθένειας σε όσους ανέφεραν υψηλή κατανάλωση κρέατος. Στην ίδια μελέτη, τα ψάρια προσδιορίστηκαν ότι παρέχουν μείωση 18% τόσο στην πρώιμη όσο και στην όψιμη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος επηρεάζει αρνητικά την οφθαλμική υγεία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ο καταρράκτης. Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Κόκκινο κρέας:

 • Βοδινό κρέας
 • Μοσχαρίσιο
 • Χοιρινό
 • Αρνάκι

Επεξεργασμένο κρέας (κρέας που μετασχηματίζεται με κάπνισμα, αλάτισμα, ωρίμανση ή/και προσθήκη χημικών συντηρητικών):

 • Λουκάνικα
 • Μπέικον
 • Αλλαντικά

2. Τροφές με τρανς λιπαρά

Μια μελέτη παρατήρησης ανέφερε ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη τρανς λιπαρών (ένας τύπος ακόρεστου λίπους που θεωρείται κακό λίπος) συνδέθηκε με την παρουσία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκεκριμένα ενδιάμεσης νόσου. Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών (που θεωρούνται καλά λιπαρά) συνδέθηκε με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου.

Τα τρανς λιπαρά θεωρούνται γενικά ανθυγιεινά λόγω της επίδρασης που μπορούν να έχουν στην υγεία της καρδιάς. Μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) («κακή χοληστερόλη») και να μειώσουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL) («καλή χοληστερόλη»), η οποία μπορεί να αυξήσει τη συνολική χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα τρανς λιπαρά που υπάρχουν φυσικά σε τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά γενικά δεν θεωρούνται επιβλαβή. Προβληματικά τρανς λιπαρά είναι αυτά που παράγονται τεχνητά και βρίσκονται συνήθως στα ακόλουθα τρόφιμα:

 • Πολλά τηγανητά, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα
 • Τηγανητά φαγητά όπως τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο και ντόνατς
 • Μαργαρίνη
 • Εμπορικά ψημένα κέικ, πίτες, κράκερ και μπισκότα
 • Ζύμη στο ψυγείο
 • Κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως κατεψυγμένη πίτσα, παγωτό και πουτίγκα
 • Πολλά junk food» και fast food

3. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι κενές θερμίδες που έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν αφαιρεθεί τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει γρήγορες αυξήσεις στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συνδέεται με την εξέλιξη της νόσου.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αποτελούνται από επεξεργασμένα σάκχαρα και επεξεργασμένους κόκκους. Τα επεξεργασμένα σάκχαρα είναι σάκχαρα που επεξεργάζονται από φυσικές πηγές, οπότε μένει μόνο η ζάχαρη. Συνήθως βρίσκονται σε ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά με τις ακόλουθες μορφές:

 • Λευκή και καστανή ζάχαρη (χρησιμοποιείται για να γλυκάνει τον καφέ, τις καραμέλες, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα όπως κέικ και μπισκότα)
 • Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως κράκερ, αρωματισμένο γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας)
 • Οι επεξεργασμένοι κόκκοι είναι επεξεργασμένοι κόκκοι με το πίτουρο και το φύτρο του κόκκου να αφαιρούνται από τον πυρήνα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντική απώλεια πρωτεϊνών, φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών. Οι ακόλουθες τροφές παρασκευάζονται από επεξεργασμένα δημητριακά:

 • άσπρο ψωμί
 • άσπρο ρύζι
 • λευκά ζυμαρικά
 • άσπρο αλεύρι
 • προϊόντα διατροφής από λευκό αλεύρι
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top