Κάθε γεύμα που τρώμε είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλή ανάγκη ή καθημερινή συνήθεια. Είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το σώμα μας, να προστατεύσουμε την υγεία μας και, ίσως, να μειώσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Πώς όμως επιλέγουν να τρώνε οι ογκολόγοι, οι άνθρωποι που γνωρίζουν τον καρκίνο από κοντά; Τι βάζουν καθημερινά στο πιάτο τους και γιατί;
Τα τρόφιμα που καταναλώνουν οι ογκολόγοι σε κάθε γεύμα για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μεταξύ 30% και 50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν με την εφαρμογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών και επιλογών του τρόπου ζωής. Έχοντας αυτό κατά νου, κάθε φορά που τρώτε είναι μια ευκαιρία να μειώσετε τον κίνδυνο.
Και, σύμφωνα με τους ογκολόγους, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος τροφής που είναι ιδιαίτερα ισχυρό όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, γι’αυτό και προσπαθούν να το ενσωματώνουν σε κάθε γεύμα.
Όσον αφορά τη διαμόρφωση της διατροφής σας γύρω από την πρόληψη του καρκίνου, ο Δρ. Michael Dominello, ακτινο-ογκολόγος στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Barbara Ann Karmanos, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σε μεγάλες ποσότητες για να λειτουργήσει σωστά: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. «Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι στοιχεία, βιταμίνες και ενώσεις στα τρόφιμά μας που δεν παράγουν ενέργεια και εξυπηρετούν άλλες λειτουργίες», εξηγεί.
Ενώ και οι δύο τύποι θρεπτικών συστατικών είναι σημαντικοί, ο ειδικός υπογραμμίζει ότι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι πολυφαινόλες, οι οποίες παίζουν βασικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.
Τι είναι οι πολυφαινόλες και σε ποιες τροφές υπάρχουν
Οι πολυφαινόλες είναι φυσικές ενώσεις που συντίθενται από φυτά και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη φλεγμονή στο σώμα. Βρίσκονται σε αφθονία τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά, πράγμα που διευκολύνει την ενσωμάτωση τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες σε κάθε γεύμα.
Για παράδειγμα, ο Δρ. Dominello προσθέτει δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο υψηλής περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή στον πρωινό του καφέ και τον συνδυάζει με μια χούφτα βατόμουρα, ένα φρούτο που είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες.
«Ο τρόπος που τρώμε και ζούμε μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές μας να εμφανίσουμε καρκίνο. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η χρόνια φλεγμονή, η οποία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι συνεχώς ενεργό», εξηγεί με τη σειρά της η Δρ. Dawn Mussallem, ογκολόγος στην Κλινική Mayo.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρώει αποκλειστικά φυτικές τροφές, ως έναν τρόπο να προσλαμβάνει πολυφαινόλες που καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Καρκίνος: Ανησυχητική αύξηση των περιστατικών σε άτομα κάτω των 50 ετών
Η Δρ. Mussallem αναφέρει ότι μερικές από τις τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες που ενσωματώνει στα γεύματά της πιο συχνά είναι τα φασόλια, τα καρύδια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σταυρανθή λαχανικά και τα μούρα. Όλες αυτές οι τροφές έχουν συνδεθεί επιστημονικά με τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου όταν καταναλώνονται τακτικά.
Η Δρ. Latonya Riddle-Jones, παθολόγος και παιδίατρος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Barbara Ann Karmanos, προσπαθεί επίσης να προσθέτει φυλλώδη λαχανικά σε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες.
«Έχω έναν κήπο και καλλιεργώ σπανάκι, λάχανο και διάφορα χόρτα. Ανακατεύω μερικά από αυτά τα τρόφιμα στα smoothies και τις σάλτσες», λέει, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ένας τρόπος να προσθέτει λαχανικά στα γεύματα χωρίς να το γνωρίζουν τα παιδιά της.
Ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη πολυφαινολών είναι ενσωματώνοντας περισσότερα μπαχαρικά και βότανα στα γεύματά σας, σύμφωνα με τη Δρ. Mussallem. «Μια πρέζα κουρκουμά, μια πρέζα κανέλα, φρέσκος βασιλικός, σκόρδο, τζίντζερ ή δεντρολίβανο όχι μόνο προσφέρουν έντονη γεύση, αλλά είναι γεμάτα με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Αυτές οι μικροσκοπικές δυνάμεις μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή, να προστατεύσουν τα κύτταρα και ακόμη και να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα», εξηγεί.
Τι να αποφύγετε να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου
Και οι τρεις γιατροί τονίζουν ότι, σημαντικό στη διατροφή για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου, δεν είναι μόνο αυτό που τρώτε, αλλά και αυτό που δεν τρώτε. Όλοι παραδέχονται ότι ελαχιστοποιούν τα τρόφιμα με υπερβολική ζάχαρη ή οτιδήποτε υπερεπεξεργασμένο. Συνιστούν επίσης την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ.
«Ζω με τη φιλοσοφία ότι κάθε μπουκιά είναι μια επιλογή, είτε για την τροφοδότηση της υγείας είτε για την θρέψη ασθενειών. Γι’ αυτό ακολουθώ μια διατροφή βασισμένη σε ολόκληρες τροφές, φυτικές τροφές, χωρίς υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ζωικές πρωτεΐνες. Ως επιζήσασα από καρκίνο τετάρτου σταδίου εδώ και 25 χρόνια, δεν θεωρώ δεδομένη την ενέργεια ή την υγεία μου», εξηγεί η Δρ. Mussallem.
Ωστόσο, η ειδικός τονίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε μόνο τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά όλη την ώρα. Το φαγητό έχει να κάνει και με την απόλαυση! «Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι στόχος είναι να τρώτε σχεδόν τέλεια στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όταν είστε έξω, μπορείτε να κάνετε απολαυστικές επιλογές χωρίς ενοχές ή άγχος», αναφέρει.
Πρωτοποριακή εξέταση αίματος διαγιγνώσκει 12 διαφορετικούς καρκίνους με ακρίβεια 99%
Υπάρχει τόσο μεγάλη αφθονία φυτικών τροφών που περιέχουν πολυφαινόλες που είναι εύκολο να ενσωματώσετε τουλάχιστον μία σε κάθε γεύμα. Καθώς προετοιμάζετε τα γεύματά σας, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα φυτά στο πιάτο σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου με κάθε μπουκιά.
Πηγές: Parade, World Health Organization, Cleveland Clinic, Frontiers in Pharmacology