Ωμοφαγία: Τι είναι – Οι κίνδυνοι που προκαλούν τα ωμά τρόφιμα

influencer ωμοφαγία επικίνδυνη

Ρωσίδα influencer πέθανε από ασιτία, επειδή υποστήριζε τον βιγκανισμό και την ωμοφαγία. Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι η ωμοφαγία;

Μια Ρωσίδα influencer κατανάλωνε τους τελευταίους μήνες μόνον δύο φρούτα. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών και ο θάνατός της αποδίδεται σε ασιτία. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αυστηρή ωμοφαγία προκάλεσε επιδείνωση της υγείας της.

 

Τα 18 στα 20 best sellers στην κατηγορία Food & Drink του Amazon, αφορούν την υγιεινή διατροφή και τη δίαιτα. Από τους ζωμούς από κόκαλα μέχρι τις τροφές χωρίς γλουτένη και από την ωμοφαγία μέχρι το detox με χυμούς και τα τοστ με αβοκάντο, η κουλτούρα της δίαιτας έχει αλλάξει και επικεντρώνεται στα σωστά και υγιεινά τρόφιμα που έχουν οφέλη για την υγεία μας. Όσοι ασχολούνται με τη hip διατροφή έχουν αποσύρει τη λέξη «γεύση» και επικεντρώνονται στις λέξεις «πράσινες», «ελαφριές ή light» και «καθαρές», με κάποιες τροφές να ενοχοποιούνται για καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Η ωμοφαγία περιλαμβάνει την κατανάλωση κυρίως μη επεξεργασμένων ολόκληρων, φυτικών τροφίμων. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και έχει και άλλα οφέλη. Όταν ακολουθείτε ωμοφαγική διατροφή, η ωμή τροφή πρέπει να αποτελεί τα τρία τέταρτα της δίαιτας.

Όσοι ακολουθούν αυτήν τη διατροφή πιστεύουν ότι η κατανάλωση ωμών τροφίμων βελτιώνει την υγεία, την ευεξία τους και πιθανόν μειώνει τον κίνδυνο κάποιων παθήσεων.Αν και η απώλεια βάρους δεν είναι συνήθως ο κύριος στόχος της ωμοφαγίας, η μετάβαση σε ωμές τροφές μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Τύποι ωμοφαγίας

Ένα άτομο που ακολουθεί ωμοφαγική διατροφή μπορεί να πίνει φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών. Οι περισσότεροι που ακολουθούν ωμοφαγική διατροφή τρώνε μόνο φυτικές τροφές, γεγονός που την καθιστά vegan. Ωστόσο, κάποιοι τρώνε ωμά ζωικά προϊόντα ή ωμό ή αποξηραμένο κρέας. Υπάρχουν τρεις γενικοί τύποι ωμοφαγικής διατροφής:

  • Η ωμοφαγική vegan διατροφή: αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, εστιάζοντας μόνο σε φυτικά τρόφιμα.
  • Η ωμοφαγική χορτοφαγική διατροφή: περιλαμβάνει φυτικές τροφές, ωμά αυγά και μη επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  • Η ωμοφαγική παμφάγα διατροφή περιλαμβάνει φυτικές τροφές, ωμά ζωικά προϊόντα και ωμό ή αποξηραμένο κρέας

Τι μπορείτε να φάτε

Οι άνθρωποι ερμηνεύουν την ωμοφαγία με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι τρώνε λίγο μαγειρεμένο φαγητό, ενώ άλλοι δεν τρώνε καθόλου μαγειρεμένο. Για κάποιους ανθρώπους είναι τρόπος ζωής και για άλλους είναι απλά μια διατροφική επιλογή για αδυνάτισμα. Τα ακόλουθα τρόφιμα είναι κατάλληλα για τις περισσότερες ωμοφαγικές διατροφές:

  • ωμά φρούτα και ωμά λαχανικά
  • αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά
  • φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών
  • μουλιασμένα φασόλια, όσπρια και δημητριακά
  • ωμοί ξηροί καρπούς και σπόροι
  • ωμά βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το φυστικοβούτυρο και το αμυγδαλοβούτυρο
  • γάλατα ξηρών καρπών, όπως το γάλα αμυγδάλου
  • γάλα καρύδας
  • ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή λάδι καρύδας
  • διατροφική μαγιά
  • φύκια
  • τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, συμπεριλαμβανομένου του kimchi και του ξινολάχανου
  • καθαρό νερό, αλλά όχι νερό βρύσης
  • άλλα βιολογικά, φυσικά ή μη επεξεργασμένα τρόφιμα

Ανάλογα με τον τύπο της δίαιτας, μια ωμοφαγική δίαιτα μπορεί επίσης να περιέχει:

  • Ωμά αυγά
  • ωμά ψάρια, όπως σούσι ή σασίμι
  • ωμά ή αποξηραμένα κρέατα
  • μη παστεριωμένο και μη ομογενοποιημένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τα τρόφιμα που αποφεύγονται:
  • όλα τα μαγειρεμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα
  • εξευγενισμένα έλαια
  • επιτραπέζιο αλάτι
  • ραφιναρισμένα σάκχαρα και αλεύρι
  • καφέ, τσάι και αλκοόλ
  • ζυμαρικά

Οι ελιές είναι συνήθως πολύ πικρές για να καταναλωθούν ωμές και οι ελιές σε κονσέρβες έχουν υποστεί μια διαδικασία μαγειρέματος κατά την παρασκευή τους. Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα με ωμές τροφές τρώνε ελιές αποξηραμένες ή ωριμασμένες στον ήλιο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της ωμοφαγίας

Ορισμένα ωμά τρόφιμα δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Η διαδικασία μαγειρέματος διασπά τις τοξικές χημικές ουσίες σε ορισμένα τρόφιμα και μειώνει τις πιθανότητες τροφικής δηλητηρίασης. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τα ωμά ζωικά προϊόντα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όπως:

  • ωμό και μισοψημένο κρέας, π.χ. κοτόπουλο
  • ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά
  • ωμό (μη παστεριωμένο) γάλα και προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό
  • ωμά οστρακοειδή
  • Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να πάθουμε από ωμά φρούτα και λαχανικά. Αυτό είναι λιγότερο πιθανό εάν είναι μαγειρεμένα επειδή η διαδικασία μαγειρέματος σκοτώνει τα βακτήρια. Το CDC συνιστά να πλένετε πάντα τα προϊόντα πριν τα φάτε.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν στα άτομα που ακολουθούν δίαιτα με ωμές τροφές να καταναλώνουν τις ακόλουθες τροφές με προσοχή:

Φαγόπυρο: Τα βλαστάρια του φαγόπυρου μπορεί να είναι τοξικά όταν είναι ωμά, αν και δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς για την επίδρασή του στον άνθρωπο. Ο χυμός ή η κατανάλωση φαγόπυρου σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει τοξικές επιδράσεις, όπως ευαισθησία στον ήλιο ή φωτοευαισθητοποίηση.

Κόκκινα φασόλια: Περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται φυτοαιμοσυγκολλητίνη. Τα ωμά φασόλια και οι φύτρες φασολιών μπορεί να είναι τοξικά και η φυτοαιμοσυγκολλητίνη μπορεί να βλάψει το βλεννογόνο του εντέρου και να το εμποδίσει να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν φυτικό οξύ, το οποίο εμποδίσει την απορρόφηση βασικών μετάλλων από το σώμα. Το μαγείρεμα μειώνει τα επίπεδα του φυτικού οξέος.

Φύτρες: Αυτές μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια Salmonella, E. coli ή Listeria και προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Τα βασικά συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι διάρροια, κοιλιακό άλγος, έμετος, ρίγη και πονοκεφάλος.

Κασάβα: Είναι μια ρίζα που περιέχει κυανογενείς γλυκοσίδες, οι οποίες εκτός από τις πιθανές ευεργετικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. Αν ο ιστός της καταστραφεί κατά την συγκομιδή ή την αποθήκευση, απελευθερώνει τοξικό υδροκυάνιο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς και των νευρώνων, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική δυσχέρεια, παράλυση, οργανική βλάβη και θάνατο. Πρέπει να ξεφλουδίσετε, να κόψετε σε φέτες και να μαγειρέψετε αυτό το λαχανικό καλά για να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ωμά αυγά: Τα βακτήρια της σαλμονέλας υπάρχουν σε ορισμένα αυγά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Τα περιστατικά της σαλμονέλωσης παγκοσμίως υπολογίζονται στα 80 εκατομμύρια ανά έτος, το συντριπτικό ποσοστό των οποίων αποδίδεται στα αυγά. Ο πιο γνωστός τύπος σαλμονέλας που εντοπίζεται στα αυγά είναι ο Salmonella enteritis και προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές όπως ναυτία, διάρροια και εμετό. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η αφυδάτωση, λόγω μη σωστής αναπλήρωσης υγρών, ενώ η σαλμονέλωση σπάνια αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή. Το μαγείρεμα των αυγών σκοτώνει τα βακτήρια.

Θαλασσινά και οστρακοειδή: Τα ωμά, τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο επιβλαβή βακτήρια.

Νωπό γάλα: Οι ένθερμοι υποστηρικτές της κατανάλωσης νωπού γάλακτος θεωρούν ότι το βράσιμο του γάλακτος καταστρέφει θρεπτικά συστατικά και ένζυμα που διευκολύνουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς και ευεργετικά βακτήρια. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι η κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος σχετίζεται με την εμφάνιση αλλεργιών.

Το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει Listeria, βακτήρια που προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις και συνδέονται με επιπλοκές εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με το CDC, το παστεριωμένο γάλα περιέχει τα ίδια οφέλη για την υγεία χωρίς κινδύνους ενώ αναφέρει ότι, σε σχέση με το παστεριωμένο γάλα, το νωπό, απαστερίωτο γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφιμογενείς ασθένειες, τα περιστατικά των οποίων καταλήγουν στο νοσοκομείο για νοσηλεία 13 φορές πιο συχνά από ότι τα περιστατικά ασθενειών που έχουν προκληθεί από την κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος

Τα δύο φρούτα που έτρωγε η influencer

  1. Το εξωτικό φρούτο jackfruit, ή αλλιώς αρτόκαρπος: Το Jackfruit χρησιμοποιείται συνήθως στην κουζίνα της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θεωρείται ο εθνικός καρπός του Μπαγκλαντές και της Σρι Λάνκα. Στις ΗΠΑ θεωρείται η νέα μεγάλη τάση των vegan. Σε περίπτωση αλλεργίας καλό είναι να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στο στόμα ή οιδήματα στη στοματική κοιλότητα.
  2. Durian, το πιο βρωμερό φρούτο της Ασίας: Εξαιτίας της υψηλής συγκέντρωσης του σε κάλιο χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του από άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Δεν ενδείκνυται η κατανάλωσή του μαζί με αλκοόλ. Οι ενώσεις θείου που περιέχει εμποδίζουν τα ένζυμα του οργανισμού να διασπάσουν το αλκοόλ με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει για περισσότερο χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία και να αυξάνει τα επίπεδα μέθης.

Ύπαρχουν καλές ή κακές τροφές;

Η τακτική κάποιων ακραίων διατροφικών σχημάτων βασίζεται σε μία άσπρη-μαύρη λογική, και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ καλού-κακού, ή «κάνει» ή «δεν κάνει» φαγητού. Η άνοδος της ορθορεξίας, η εμμονική τάση με τα «σωστά» και τα «λάθος» φαγητά, ενισχύεται από την «υγιεινή διατροφή» και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις οδηγώντας τους ανθρώπους στα όρια της εμμονής και της ιδεοληψίας.

Τι λέει η κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Αναστασίας Κόκκαλη, B.Sc (Hons), γι΄αυτό;

«Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές. Υπάρχει ισορροπία και μέτρο. Εμπιστευτείτε το σώμα σας. Ξέρει τι θέλει. Καλό μας κάνει όχι μόνο το φαγητό που τρώμε, αλλά η χαρά και η εμπειρία που μας δίνει καθώς το τρώμε.»

Scroll to Top