Site icon Όλο Υγεία

Ποιο γιαούρτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου – Πώς να προστατευτείτε;

καρκίνος - γιαούρτι

Φωτογραφία: 123rf

Θεωρείτε ότι ένα τρόφιμο είναι υγιεινό και το καταναλώνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι ακόμη και λίγες κουταλιές από αυτό το γιαούρτι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Μάθετε πώς μπορείτε να προστατευτείτε και να συνεχίσετε να τρέφεστε με ασφάλεια.

«Αντιμετώπισα την ακμή με ένα φυσικό προϊόν που υπάρχει στο ψυγείο μου» – Τι χρησιμοποίησε η 33χρονη και καθάρισε το πρόσωπό της

Οι γαλακτωματοποιητές βάζουν σε κίνδυνο την υγεία – Ποιο «υγιεινό» τρόφιμο στοχοποιείται;

Η προσθήκη γαλακτωματοποιητών στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, οδηγώντας σε δυσβίωση, σύμφωνα με μελέτη του Food Research International. Συγκεκριμένοι γαλακτωματοποιητές προκαλούν διαταραχές στον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και αυξημένα επίπεδα λιποπολυσακχαριτών (LPS) στο αίμα, υποδεικνύοντας φλεγμονώδη απόκριση. Ιδιαίτερα, οι μονογλυκερίτες και διγλυκερίτες (MDG) επιδείνωσαν τις μεταβολικές διαταραχές και αύξησαν τη διαπερατότητα του εντερικού φραγμού. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη επανεξέτασης της ασφάλειας των διατροφικών γαλακτωματοποιητών και της επίδρασής τους στην εντερική και μεταβολική υγεία.

Κορυφαίος γιατρός, τώρα, αποκαλύπτει πώς λίγες κουταλιές μιας δημοφιλούς «υγιεινής» τροφής την εβδομάδα θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο.

Διαφημίζεται ως υγιεινή τροφή και απολαμβάνεται από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο. Όμως, ένας κορυφαίος γιατρός προειδοποιεί ότι το γιαούρτι ακόμα και το απλό χωρίς πρόσθετα αρώματα, μπορεί να υποβάλλεται σε επεξεργασία με χημικές ουσίες και τεχνητά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο Dr William Li, του οποίου το βιβλίο Eat to Beat Your Diet αποτελεί best seller των New York Times, αναφέρει ότι τα χειρότερα γιαούρτια είναι εκείνα με χαμηλά λιπαρά, καθώς είναι συχνά γεμάτα χημικές ουσίες που αποσκοπούν στην αναπαραγωγή της πιο παχιάς και λιπαρής υφής.

«Πώς περνάς από το επεξεργασμένο ολόπαχο γιαούρτι στο υπερεπεξεργασμένο; Αφαιρείς το λίπος. Πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, διότι όταν αφαιρείς το λίπος από το γιαούρτι, όλη η δομή καταρρέει… δεν έχει καλή αίσθηση στο στόμα. Ξέρετε τι κάνουν οι παραγωγοί; Προσθέτουν πρόσθετα γαλακτωματοποιητές για να ανακτήσουν αυτή την παχιά υφή του πλούσιου γιαουρτιού», εξηγεί ο ειδικός.

Το νόστιμο επιδόρπιο που μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο – Τι δείχνει έρευνα 60 ετών

Τα πηκτικά στο γιαούρτι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι ανησυχίες του Dr Li είναι κυρίως θεωρητικές, υπάρχουν λίγες άμεσες αποδείξεις ότι το γιαούρτι προκαλεί καρκίνο και μερικές μάλιστα δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο.

Ωστόσο, ο ειδικός επισημαίνει τη χρήση πηκτικών παραγόντων όπως η καραγενάνη ως ανησυχητική.

Το συγκεκριμένο συστατικό χρησιμοποιείται επίσης σε άλλα επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως κρέμες, σοκολατούχο γάλα, παγωτό, τυρί cottage και ξινή κρέμα.

Αν και προέρχεται φυσικά από φύκια, η εκδοχή που χρησιμοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή τροφίμων είναι βαριά επεξεργασμένη, καθιστώντας την ουσιαστικά συνθετικό συστατικό.

Ο Dr Li αποκαλύπτει ότι πρόσφατα ήρθε στο φως ότι η τεχνητή καραγενάνη μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο έντερο, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ένας άλλος πηκτικός παράγοντας που προειδοποιεί ο διατροφολόγος είναι το polysorbate 80.

Γιαούρτι: Θερμίδες και οφέλη – Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά

Τι λένε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες;

Μια μελέτη του 2021 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Παρισιού που τάιζαν ποντίκια με γαλακτωματοποιητές όπως το polysorbate 80 διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση των προϊόντων οδήγησε σε αυξημένη φλεγμονή στο έντερο.

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου καταστρέφοντας το DNA.

Αυτό, πρότειναν οι ερευνητές, θα μπορούσε να θέσει το σώμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια διαφορετική μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι η εισαγωγή γαλακτωματοποιητών σε αποικία βακτηρίων που μιμούνταν εκείνα του ανθρώπινου εντέρου προκάλεσε το θάνατο ή την ασθένεια ορισμένων βακτηρίων.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα βακτήρια του γαστρεντερικού σωλήνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου και ότι η διατάραξή τους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το 2024, η Γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Dr Maria Abreu, η οποία μελετά την επίδραση των πρόσθετων τροφίμων και τη σύνδεσή τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, δήλωσε επίσης ότι η επίδραση των γαλακτωματοποιητών στο μικροβίωμα θα μπορούσε να συμβάλλει στον αυξανόμενο αριθμό νεαρών ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο.

Ξεχωριστή έρευνα του 2022 από το Γαλλικό Δίκτυο Έρευνας Διατροφής και Καρκίνου μελέτησε περισσότερους από 102.000 ενήλικες και εκτίμησε την έκθεσή τους σε διαφορετικά πρόσθετα τροφίμων μέσα σε μια μέρα, ρωτώντας για τις διατροφικές τους συνήθειες.

Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για δέκα χρόνια και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ορισμένων γαλακτωματοποιητών είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πόσο γιαούρτι πρέπει να τρώμε για να μειώσουμε 20% τον κίνδυνο

Πώς να προστατευτείτε;

Σε φως αυτών των ευρημάτων, ο Dr Li τονίζει τη σημασία του ελέγχου των συστατικών πριν από την αγορά ενός προϊόντος.

Υπογραμμίζει ότι τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι συνήθως απαλλαγμένα από πηκτικά μέσα και είναι καλύτερα για την υγεία από τις εκδοχές με χαμηλά λιπαρά.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα απλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι παραδοσιακά καλύτερα από εκείνα με γεύσεις, καθώς συνήθως περιέχουν λιγότερα χημικά και λιγότερη ζάχαρη.

«Το ολόπαχο ελληνικό γιαούρτι είναι επεξεργασμένο [αλλά] τη στιγμή που προσθέτεις εκείνη τη στρώση από μαρμελάδα μύρτιλου ή οτιδήποτε… εξαιρετικά γλυκισμένα πράγματα, προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη, τότε γίνεται υπερεπεξεργασμένο».

Ενώ ο Dr Li προειδοποιεί για τους κρυμμένους κινδύνους του γιαουρτιού, άλλοι ειδικοί το επαινούν ως υπερτροφή και υποστηρίζουν ότι μπορεί πραγματικά να προστατεύσει από τον καρκίνο.

Νωρίτερα φέτος, γιατροί από το Πανεπιστήμιο του Harvard διαπίστωσαν ότι άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια κατά 20%.

Οι ερευνητές μελέτησαν όγκους καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλούνται από το βακτήριο Bifidobacterium, ένα είδος βακτηρίου που φυσιολογικά βοηθά στην πέψη των φυτικών ινών και στην αποτροπή λοιμώξεων.

Ωστόσο, η υπερβολική ανάπτυξη αυτού του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή στο παχύ έντερο, καταστρέφοντας τα κύτταρα και προκαλώντας ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους, οδηγώντας σε καρκίνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα υγιή βακτήρια, όπως το Bifidobacterium, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από βακτήρια.

Ωστόσο, δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης γιαουρτιού και της μείωσης του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που προκαλείται από άλλους παράγοντες όπως τα γονίδια, η παχυσαρκία και η έκθεση σε χημικές ουσίες.

Το «πιο υγιεινό γεύμα του κόσμου» για το 2025 – Τι περιλαμβάνει για ορεκτικό, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο

Ο Dr Li εστιάζει περισσότερο στα γιαούρτια που έχουν υποστεί υπερεπεξεργασία σε αντίθεση με εκείνα που είναι απαλλαγμένα από χημικά.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version