Καρκίνος του μαστού: Νέα θεραπεία δίνει ελπίδες σε ασθενείς με προχωρημένους, μεταστατικούς όγκους

καρκίνος του μαστού

Ο συνδυασμός δύο αντικαρκινικών φαρμάκων μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για προχωρημένο μεταστατικό καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες στις ΗΠΑ και περίπου μία στις οκτώ ενήλικες γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού στη ζωή της, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Καρκίνος του μαστού: Νέο γονιδιακό τεστ βοηθά τους ασθενείς να αποφύγουν την χημειοθεραπεία

Ένα μικρό ποσοστό γυναικών με καρκίνο του μαστού θα συνεχίσει να αναπτύσσει λεπτομηνιγγική νόσο, κατά την οποία ο καρκίνος εξαπλώνεται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, δήλωσε η Priya Kumthekar, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρογκολογίας του Ken and Ruth Davee και συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτές οι λεγόμενες θεραπείες μεγάλων μορίων δεν διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ή τον φραγμό αίματος-εγκεφαλονωτιαίου υγρού, επομένως η ιδέα εδώ ήταν να εγχυθούν τα φάρμακα απευθείας στον εγκεφαλονωτιαίο χώρο για να ξεπεραστεί αυτό», είπε η Δρ. Kumthekar, η οποία είναι επίσης αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στον Τομέα Αιματολογίας και Ογκολογίας.

«Η προηγούμενη εργασία μας έδειξε αποτελεσματικότητα για αυτά τα φάρμακα και εδώ έχουμε προσθέσει έναν παρόμοιο παράγοντα που έχει αποδειχθεί χρήσιμος με αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού», πρόσθεσε.

Ο συνδυασμός φαρμάκων που αντιμετώπισε αποτελεσματικά τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Στην τρέχουσα κλινική δοκιμή, σε εννέα γυναίκες με θετικό σε ERBB2 καρκίνο του μαστού που είχε εξαπλωθεί στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό χορηγήθηκε συνδυασμός τραστουζουμάμπης και περτουζουμάμπης, δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία προχωρημένων καρκίνων που δεν είχαν ακόμη δοκιμαστεί μαζί όταν χορηγούνταν ενδορραχιαία.

Καρκίνος του μαστού: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο – Οι τοξικές χημικές ουσίες που πρέπει να αποφύγετε

Μετά από περίπου ένα χρόνο θεραπείας, δύο ασθενείς εμφάνισαν συρρίκνωση όγκων, ενώ τρεις ασθενείς εμφάνισαν μερική συρρίκνωση και τέσσερις δεν εμφάνισαν περαιτέρω ανάπτυξη όγκου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συνδυαστική θεραπεία είναι καλά ανεκτή και μια δοκιμή παρακολούθησης θα εξετάσει περαιτέρω τη θεραπεία σε μεγαλύτερο πληθυσμό ασθενών.

Σημαντικές ελπίδες για πολύ περισσότερους ασθενείς

«Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι μελέτες είναι η αρχή για τους κλινικούς ιατρούς που χρησιμοποιούν φάρμακα απευθείας στον χώρο του εγκεφαλονωτιαίου υγρού πιο συχνά επειδή υπάρχει δυνητικά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα», είπε η Δρ. Kumthekar και συμπλήρωσε:

«Ιστορικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός στη χρήση φαρμάκων σε αυτόν τον χώρο μόνο και μόνο για τον φόβο της τοξικότητας. Τώρα που έχουμε περισσότερη ώθηση με μελέτες όπως αυτή, φαίνεται ότι μπορούμε να βοηθήσουμε περισσότερο αυτούς τους ασθενείς με ελάχιστο πρόσθετο κίνδυνο».

Η επόμενη δοκιμή παραμένει ανοιχτή και θα συγκεντρώσει περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα αυτού του συνδυασμού φαρμάκων.

«Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας με ερευνητές σε όλη τη χώρα. Δουλεύοντας μαζί με ιδρύματα σε όλη τη χώρα για αυτές τις δύσκολες ασθένειες, στοχεύουμε να δώσουμε περισσότερη ελπίδα σε αυτούς τους ασθενείς με απαιτητικές ασθένειες», κατέληξε η Δρ. Kumthekar, η οποία είναι επίσης διευθύντρια του Προγράμματος Μεταστάσεως Εγκεφάλου του Κέντρου Καρκίνου Robert H. Lurie Comprehensive Cancer του Πανεπιστημίου Northwestern.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top