Ο σπόρος της βασίλισσας Άννας της Βρετάνης είναι ένα τρόφιμο γεμάτο θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, ρυθμίζουν το σάκχαρο στο αίμα και βοηθούν με την υγεία του γαστρεντερικού. Το γεγονός ότι δεν έχει γλουτένη το καθιστά ιδανικό για όσους έχουν διατροφικούς περιορισμούς. Ποιο είναι και ποια τα οφέλη του για την υγεία;
Σάκχαρο: Το κόλπο με την πρωτεΐνη που το ρίχνει – 4 τροφές που επιτρέπονται στον διαβήτη
Ποιος είναι ο σπόρος της βασίλισσας Άννας της Βρετάνης και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Ο σπόρος της βασίλισσας Άννας της Βρετάνης γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως θρεπτικό και ευέλικτο τρόφιμο με πολλά οφέλη για την υγεία. Παρόλο που συχνά συγχέεται με δημητριακό, είναι σπόρος πλούσιος σε πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και απαραίτητα μέταλλα. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη.
Σε ποια κατηγορία τροφίμων ανήκει;
Παρόλο που έχει τη λέξη «wheat» (σιτάρι) στο όνομά του, το φαγόπυρο είναι στην πραγματικότητα σπόρος και μερικές φορές αναφέρεται ως «ψευδοδημητριακό». Επεξεργασμένο σε κόκκους, το φαγόπυρο έχει την εμφάνιση μικρών κόκκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως το ρύζι. Μπορεί επίσης να βρεθεί σε μορφή αλευριού, νούντλς ή ακόμα και νιφάδων, καθιστώντας τον ευέλικτο υποκατάστατο του αλευριού σίτου.
Διατροφικά οφέλη
Μια μερίδα 100γρ βρασμένου φαγόπυρου παρέχει:
- 118 kcal / 497 KJ
- 4,3 γρ πρωτεΐνη
- 1,2 γρ λιπαρά
- 21,3 γρ υδατάνθρακες
- 2,1 γρ ίνες
- 65 mg μαγνήσιο
Ποια τα οφέλη του για την υγεία
1. Προάγει τη μακροζωία
Το φαγόπυρο μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει το στρες, προστατεύοντας τον εγκέφαλο και ενισχύοντας σημαντικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γήρανση. Έρευνες δείχνουν ότι ενώσεις του φαγόπυρου μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σε οργανισμούς μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Επίσης, βοηθά τα ηλικιωμένα ζώα να διατηρούν καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αυξάνοντας παράγοντες που υποστηρίζουν την υγεία των νεύρων.
Επιπλέον, το φαγόπυρο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πρωτεϊνών που προστατεύουν τα κύτταρα και προάγουν τη μακροζωία. Σε ανθρώπους, τα συμπληρώματα φαγόπυρου μπορεί να επηρεάσουν γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γήρανση, υποδηλώνοντας οφέλη για υγιή γήρανση.
Ο μπλε σπόρος που ανακουφίζει τον πόνο και ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του δέρματος
2. Δεν περιέχει γλουτένη
Το φαγόπυρο είναι ένα τρόφιμο χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για όσους έχουν κοιλιοκάκη. Ωστόσο, αν αποφεύγετε τη γλουτένη, βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τις ετικέτες όταν αγοράζετε προϊόντα με φαγόπυρο, καθώς ορισμένα προϊόντα, όπως τα soba noodles, μπορεί να περιέχουν και σιτάρι και να μην είναι χωρίς γλουτένη.
3. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το φαγόπυρο έχει ένα εντυπωσιακό προφίλ αντιοξειδωτικών, καλύτερο από πολλά κοινά δημητριακά όπως η βρώμη ή το σιτάρι. Εκτός από φυτικές ενώσεις όπως η ρουτίνη, είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές τροφίμων σε d-chiro inositol.
4. Ρυθμίζει το σάκχαρο
Το φαγόπυρο παρέχει ίνες και έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι επηρεάζει μέτρια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μπορεί ακόμη και να τα μειώσει. Μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε διαλυτούς υδατάνθρακες που κάνουν τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη και μπορεί να καθυστερούν την πέψη της ζάχαρης.
5. Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς
Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την καρδιά, όπως το μαγνήσιο και οι ίνες. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ενώσεων όπως η ρουτίνη και η κουερσετίνη, που έχουν προστατευτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ισορροπία της χοληστερίνης, καθώς μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι μια πρωτεΐνη του σπόρου δεσμεύει τη χοληστερίνη και εμποδίζει την απορρόφησή της στο αίμα.
6. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών
Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε ίνες, ειδικά σε αδιάλυτες ίνες και σε μια μορφή που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, και οι δύο ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία του εντέρου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου χρησιμοποιούν αυτές τις ίνες ως πηγή ενέργειας, αυξάνοντας τον αριθμό τους και παράγοντας πολύτιμα υποπροϊόντα για την υγεία του εντέρου.
Είναι ασφαλές για όλους;
Το φαγόπυρο είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων αυτών με κοιλιοκάκη. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να έχουν αλλεργία, ειδικά όσοι έχουν αλλεργία σε λάτεξ ή ρύζι λόγω διασταυρούμενης αντίδρασης. Αν έχετε ανησυχίες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Ποιους ωφελεί περισσότερο;
Το φαγόπυρο είναι φυσικά χωρίς γλουτένη και μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, αλλά ελέγχετε πάντα τις ετικέτες καθώς μερικά προϊόντα μπορεί να περιέχουν σιτάρι. Το αντιοξειδωτικό του προφίλ είναι καλύτερο από πολλά κοινά δημητριακά, βοηθώντας στην προστασία από βλάβες στα κύτταρα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για την καρδιά και σε ίνες, το φαγόπυρο μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου και να βοηθήσει στο αίσθημα κορεσμού.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας
Το φαγόπυρο είναι ένα ευέλικτο και θρεπτικό συστατικό που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στη διατροφή σας με πολλούς νόστιμους τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι φαγόπυρου ως υποκατάστατο του αλευριού από σιτάρι για όλες τις χρήσεις σε συνταγές όπως pancakes ή muffins, συνδυάζοντάς το με μπανάνες, κανέλα και αυγά για επιπλέον γεύση και οφέλη.
Οι κόκκοι φαγόπυρου μπορούν να μαγειρευτούν σαν πλιγούρι ή να αναμειχθούν με ελληνικό γιαούρτι, σπόρους chia και φρούτα για μια θρεπτική πουτίγκα. Επιπλέον, οι κόκκοι μπορούν να αντικαταστήσουν το καλαμπόκι ή να προστεθούν σε γκρανόλα μαζί με νιφάδες βρώμης για επιπλέον υφή και θρεπτικά συστατικά. Οι καβουρδισμένοι κόκκοι φαγόπυρου προσθέτουν επίσης τραγανή υφή και γεύση σε σαλάτες. Μερικοί εύκολοι τρόποι να προσθέσετε φαγόπυρο στα γεύματά σας είναι:
- Χρησιμοποιείστε αλεύρι φαγόπυρου σε pancakes και muffins
- Παρασκευάστε πλιγούρι ή πουτίγκα με φαγόπυρο για πρωινό
- Προσθέστε κόκκους φαγόπυρου σε γκρανόλα ή σαλάτες
- Μαγειρέψτε το ως συνοδευτικό
- Επιλέξτε soba noodles ως υποκατάστατο των κλασικών noodles από σιτάρι
Απώλεια βάρους: 7 νόστιμες τροφές που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε
Αυτές οι επιλογές κάνουν το φαγόπυρο μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ινών, αντιοξειδωτικών και απαραίτητων μετάλλων όπως ο χαλκός, το μαγγάνιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος.
Πηγές: BBC Good Food, WebMD, Food Revolution Network, Alive, PubMed, NewsMedical, ScienceDirect