Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πώς να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα

ελκώδης κολίτιδα, ΙΦΝΕ

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρεί έναν στους επτά ενήλικες με διάφορα συμπτώματα που επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή σπαστική κολίτιδα έχει μια πλειάδα συμπτωμάτων που επηρεάζει έντονα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συχνότερα ταλαιπωρεί γυναίκες, ανθρώπους άνω των 50 ετών και άτομα με προηγούμενα προβλήματα ή ευαισθησία στο γαστρεντερικό σύστημα με συμπτώματα όπως φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, αέρια, διαταραχές στις κενώσεις και γενικότερα αλλαγή των εντερικών συνηθειών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι ιδιαίτερα δύσκολο στη διάγνωση του, επειδή δεν υπάρχουν κατάλληλες εξετάσεις ή βιοχημικοί δείκτες που το αποδεικνύουν. Το πρώτο στάδιο συμπτωμάτων περιλαμβάνει τις λειτουργικές αλλαγές όπως τη δυσκοιλιότητα, τη διάρροια, τη ναυτία και τη δυσπεψία.

Καθώς κλιμακώνονται τα συμπτώματα, οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και πόνου και προεμμηνορησιακό σύνδρομο, προβλήματα του προστάτη, υπέρ-λειτουργία της χολής και σεξουαλική δυσλειτουργία. Όλες αυτές οι ανεπιθύμητες καταστάσεις, οδηγούν σε εντονότερο άγχος και τελικά κατάθλιψη.

Που οφείλεται

Μία ζωή γεμάτη άγχος και πίεση, σίγουρα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί το σύνδρομο. Δεν είναι όμως το βασικό αίτιο, το οποίο παραμένει αδιευκρίνιστο. Οι περισσότερες θεωρίες εστιάζουν στη διαταραγμένη κινητικότητα του εντέρου, τη γενετική προδιάθεση, τη σύσταση του εντέρου σε μικροοργανισμούς και τον νευρικό άξονα εγκεφάλου-εντέρου.

Πως θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα

Αν και τα συμπτώματα διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, ωστόσο υπάρχουν λύσεις για όλους τους ασθενείς.

Με σωστή διατροφή

  • Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής: Βασικό εργαλείο για όλους τους πάσχοντες είναι η χρήση ενός διατροφικού ημερολογίου. Παρατηρώντας τις διατροφικές επιλογές σας τις τελευταίες ημέρες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα τρόφιμα ή τους συνδυασμούς που πυροδότησαν το φαινόμενο.
    Κρατήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας: Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα σαλάτας.
  • Προτιμήστε τα λαχανικά που δέχεστε ευκολότερα. Απομακρύνετε τον φλοιό και συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα ατομικό μπολ σαλάτα.
  • Διαλέξτε φρούτα που σας είναι ευχάριστα και ανεκτά αλλά μην υπερβάλλετε σε ποσότητα. Διατηρήστε τις επιλογές σας σε ψωμί ολικής άλεσης αλλά προσέξτε και πάλι τις ποσότητες.
  • Επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης. Όταν προέρχονται από συνδυασμό σιταριού και βρώμης ολικής άλεσης, περιέχουν και διαλυτές φυτικές ίνες.
  • Η διατήρηση μέτριας πρόσληψης φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της ημέρας θα συμβάλει στη διατήρηση του μικροβιακού πληθυσμού του εντέρου και την ομαλή προσαρμογή της διατροφής μετά το πέρας των συμπτωμάτων. Το μυστικό βρίσκεται στην σωστή επιλογή τροφίμων και την κατανάλωση της σωστή ποσότητας.

Πάρτε τη βοήθεια των προβιοτικών

Βάλτε στη διατροφή σας παραδοσιακό γιαούρτι, λίγες ελιές, κεφίρ και γενικότερα στραφείτε σε πιο παραδοσιακά τρόφιμα. Αφήστε τα επεξεργασμένα και φτιάξτε το φαγητό σας στο σπίτι! Τα προβιοτικά συμπληρώματα θα σας βοηθήσει στην οξεία φάση. Μπορείτε να βάλετε 1 κουταλιά σκόνη από ψύλλιο στο γιαούρτι σας, που αποδεδειγμένα μπορεί να σας βοηθήσει. Το ψύλλιο είναι ένα καρπός, που μοιάζει με τον λιναρόσπορο και έχει την ξεχωριστή ιδιότητα της υψηλής περιεκτικότητας σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που στρεσάρουν το πεπτικό σύστημα

Τέτοια είναι τα καυτερά και πικάντικα, η υψηλή ποσότητα καφεΐνης, τα λιπαρά τρόφιμα και κυρίως τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα αλλά και τρόφιμα με αρκετά πρόσθετα.

Αντιμετωπίστε το αυξημένο βάρος σας

Αν έχετε μερικά κιλά που σας περισσεύουν, αποφασίστε να τα χάσετε για χάρη της ποιότητας ζωής σας. Να είστε σίγουροι ότι είναι πιο ισχυρό κίνητρο από την επιθυμία βελτίωσης της εικόνας. Για την αντιμετώπιση και πρόληψη των συμπτωμάτων, θα φάτε πιο σωστά, θα γυμναστείτε και τελικά θα καταφέρετε να χάσετε βάρος, χωρίς να το πολυκαταλάβετε!

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα γευστικό πρωινό

Άτομα που συνηθίζουν να ξεκινούν την ημέρα τους με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνεχίστε με τακτικά και μικρά γεύματα, κατά την διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε παραδοσιακά και πρωτογενή τρόφιμα και μην ξεχνάτε την ενυδάτωση.

Ασκηθείτε

Η άσκησης μέτριας έντασης και διάρκειας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα. Πιο συγκεκριμένα, άτομα που πάσχουν από το ΣΕΕ, όταν ξεκινούν τα γυμνάζονται, αναφέρουν ότι μειώνεται ο πόνος και το κοιλιακό φούσκωμα και βελτιώνονται οι κενώσεις. Επίσης αναφέρουν ότι νιώθουν γενικά καλύτερα και έχουν λιγότερο άγχος ,για την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επειδή είναι αρκετά πιο αραιή.

Τα οφέλη αποδίδονται στο γεγονός ότι η άσκηση επιταχύνει την μεταφορά του βλωμού κατά μήκος του παχέος εντέρου και απομακρύνει τα αέρια από τον εντερικό αυλό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τον ρόλο της άσκησης στην αντιμετώπιση του άγχους. Ιδανική επιλογή αποτελεί ο συνδυασμός αερόβιας άσκησης και άσκησης με βάρη.

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Στην αντιμετώπιση του άγχους σημαντικό ρόλο παίζει και ο διαλογισμός. Τα τελευταία χρόνια ερευνάται όλο και περισσότερο. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Μόνο με τον διαλογισμό παρατηρήθηκε έκπτωση των συμπτωμάτων κατά 42% και αρκετά μακροπρόθεσμα οφέλη όπως τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ακόμα και 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Το μυστικό βρίσκεται στην σωστή επιλογή τροφίμων και την κατανάλωση της σωστή ποσότητας.

Scroll to Top