Το αντιγηραντικό μπαχαρικό που αυξάνει μεταβολισμό και μυική μάζα, συμβάλλει στην καύση λίπους και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

Αυτό το σούπερ αντιγηραντικό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό, ανήκει στην οικογένεια των τζιντζεροειδών και το συναντάμε σε αμέτρητες συνταγές της Ινδικής κουζίνας.

Είναι φορτωμένο με πολυάριθμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Στην Κινεζική ιατρική αυτό το αντιγηραντικό μπαχάρι υπάρχει εδώ και αιώνες και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τούμερικ: Το αντιγηραντικό μπαχαρικό που το γνωρίζουμε ως κουρκουμά

Το τούμερικ, γνωστό και ως κουρκουμάς, είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Curcuma longa. Έχει μια έντονη, πικάντικη γεύση και χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο κουρκουμάς περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Τα οφέλη του κουρκουμά

Τα οφέλη του κουρκουμά για τον μεταβολισμό περιλαμβάνουν:

Βελτιώνει την καύση λίπους: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της καύσης λίπους με διάφορους τρόπους. Μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα της PPAR-γ, μιας πρωτεΐνης που ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπών. Μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμογένεση, η οποία συμβάλλει στη καύση περισσότερων θερμίδων.

Αυξάνει τη μυϊκή μάζα: Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αύξηση της παραγωγής πρωτεΐνης και την ενίσχυση της σύνθεσης του κολλαγόνου.

Έχει αντιγηραντική δράση: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στην καταπολέμηση των χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Εάν η κουρκουμίνη μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του Αλτσχάιμερ, μπορεί να έχει οφέλη και στη μακροζωία. Αυτό υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δυνατότητα ως συμπλήρωμα αντιγήρανσης. Δεδομένου ότι η οξείδωση και η φλεγμονή πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στη γήρανση, η κουρκουμίνη μπορεί να έχει αποτελέσματα που ξεπερνούν την απλή πρόληψη ασθενειών.

Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη: Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου: Η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου. Αυτό μπορεί να συμβεί με την αύξηση της παραγωγής αντιοξειδωτικών και την ενίσχυση της υγείας των βακτηρίων του εντέρου.

Έχει προστατευτική δράση στο νευρικό σύστημα: Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου από βλάβη, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον.

Πώς να καταναλώσετε τον κουρκουμά

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του κουρκουμά και να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, μπορείτε να το καταναλώσετε ως μπαχαρικό, ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως ρόφημα.

  • Ως μπαχαρικό, μπορεί να προστεθεί σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σάλτσες και λαχανικά.
  • Ως συμπλήρωμα διατροφής, η κουρκουμίνη είναι διαθέσιμη σε κάψουλες, δισκία και σκόνη.
  • Ως ρόφημα, μπορεί να συνδυαστεί με γάλα, μέλι ή χυμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κουρκουμίνη είναι μια λιποδιαλυτή ουσία, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται με λίπη. Για να βελτιώσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης, μπορείτε να την πάρετε μαζί με γεύμα ή να την συνδυάσετε με άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπη, όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο ή ξηρούς καρπούς.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε συμπλήρωμα κουρκουμίνης, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top