Μεταβολισμός: 3 απροσδόκητοι τρόποι που τον επιταχύνουν

μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι η δύναμη του οργανισμού μας που αποφασίζει να μετατρέψει το φαγητό που καταναλώνουμε σε ενέργεια ή σε επιπλέον κιλά, που βλέπουμε στη ζυγαριά και μας ενοχλούν.

Ο αργός μεταβολισμός μας είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που κατηγορούμε για τα κιλά που προσπαθούμε να χάσουμε. Εάν θέλετε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας, υπάρχουν τρόποι να τον βοηθήσετε. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

3+1 tips για να χάσετε κιλά τη νύχτα – Πόσες θερμίδες θα κάψετε το βράδυ

Τι είναι ο μεταβολισμός και πως λειτουργεί;

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα για να παράγουν ενέργεια. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR) είναι η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία των οργάνων.

Ο μεταβολικός ρυθμός μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος, η μυϊκή μάζα και η δραστηριότητα. Είναι φυσιολογικό να επιβραδύνεται όσο μεγαλώνουμε, αλλά και να μειώνεται όταν κάνουμε κάποια δίαιτα.

Όταν αναφερόμαστε στον μεταβολισμό, όσον αφορά το βάρος μας, αναφερόμαστε στον βασικό μεταβολικό ρυθμό, δηλαδή στον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνουμε όταν ο οργανισμός μας βρίσκεται σε φάση ξεκούρασης.

Γιατί ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όσο μεγαλώνουμε;

Ο οργανισμός όσο μεγαλώνει σταματάει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο και γύρω στα 40 η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται και ταυτόχρονα να αυξάνεται το λίπος.
Η μυϊκή μάζα βοηθάει να καθοριστεί ο μεταβολικός ρυθμός του οργανισμού, οπότε είναι επόμενο με τη μείωση της μυϊκής μάζας το σώμα να μην μπορεί να κάψει τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό.

Γιατί μειώνεται ο μεταβολισμός μας μετά από δίαιτα;

Είναι πολύ σύνηθες ο μεταβολισμός να μειώνεται όταν κάνουμε δίαιτα, αφού μαζί με το λίπος χάνεται ταυτόχρονα και μυϊκή μάζα, οπότε ο οργανισμός καίει τις θερμίδες με πιο αργούς ρυθμούς.

3 άγνωστοι τρόποι να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας

Οι παρακάτω τρόποι μπορούν να αυξήσουν τις καύσεις και τον μεταβολισμό σας. Μπορεί να φαίνονται απλές αλλά έχουν αποτέλεσμα.

1. Πιείτε γάλα

Οι γυναίκες που κατανάλωναν γάλα, γιαούρτι και τυρί τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα έχασαν 70% περισσότερο σωματικό λίπος από τις γυναίκες που δεν έτρωγαν γαλακτοκομικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην American Society for Nutritional Sciences Journal of Nutrition.

Ο λόγος: Το ασβέστιο, μαζί με άλλες ουσίες στα γαλακτοκομικά, επιταχύνει πραγματικά τον μεταβολισμό σας, λέγοντας το σώμα σας να κάψει το περιττό λίπος πιο γρήγορα, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης Michael Zemel, Ph.D., διευθυντή του Ινστιτούτου Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί στο Νόξβιλ.

Τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντί από άλλα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (όπως το μπρόκολο), τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο προϊόντα (όπως ο χυμός πορτοκαλιού) ή τα συμπληρώματα διατροφής. Οι γυναίκες αποκομίζουν το μεγαλύτερο όφελος για την καύση λίπους όταν καταναλώνουν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών και 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα, δείχνει η έρευνα της Zemel.

2. Χαλαρώστε

Το μακροχρόνιο στρες μπορεί να σας παχύνει, σύμφωνα με μελέτες. Όταν έχετε στρες, το σώμα σας πλημμυρίζει από ορμόνες του στρες, οι οποίες διεγείρουν τα λιποκύτταρα στην κοιλιά. Αυτά αυξάνονται σε μέγεθος και ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους. Αυτό το βάρος είναι τοξικό, επειδή το κοιλιακό λίπος είναι πιο πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο Οι ορμόνες του στρες πυροδοτούν την όρεξή σας, κάνοντας σας να αναζητάτε συνεχώς τροφή και  να τρώτε υπερβολικά.

Κάντε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας χαλαρώνουν: να παίζετε με τον σκύλο, να γράφετε στο ημερολόγιό σας, να ακούτε μουσική. Στη συνέχεια, αφιερώστε στον εαυτό σας 10 έως 15 λεπτά κάθε μέρα για να απολαύστε μία από αυτές τις δραστηριότητες.

3. Δείτε αστεία βίντεο στο TikTok

Κάνουν καλό στην υγεία σας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Όχι, δεν θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα καύσης θερμίδων που λαμβάνετε από τη γυμναστική, αλλά το γέλιο δίνει στον μεταβολισμό σας μια μικρή ώθηση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι το γνήσιο γέλιο αύξησε τόσο την ενεργειακή δαπάνη όσο και τον καρδιακό ρυθμό κατά 10-20% πάνω από τις τιμές ηρεμίας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά η παρακολούθηση βίντεο με γάτες μπορεί να αυξήσει το επίπεδο ενέργειάς σας. Υποθέτουμε ότι ξέρετε τι θα παρακολουθείτε στο TikTok από εδώ και στο εξής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top