Το μέταλλο που ενισχύει την γονιμότητα, προστατεύει το θυρεοειδή και καταπολεμά το άσθμα

μέταλλο

Είναι ένα ένα βασικό μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία ολόκληρου του σώματος. Χρειάζεστε μόνο μια μικρή ποσότητα από αυτό, αλλά τα οφέλη για την υγεία σας θα  είναι μεγάλα.

Η διαιτολόγος Kayla Kopp, RD, LD, εξηγεί στο clevelandclinic.org τι είναι αυτό το μέταλλο, τι ακριβώς κάνει στον οργανισμό και γιατί το χρειάζεστε.

Τι είναι το σελήνιο;

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, που σημαίνει ότι το σώμα σας το χρειάζεται για να λειτουργήσει καλά, αλλά δεν μπορεί να το παράγει μόνο του. Πρέπει να το λάβετε επομένως μέσω της διατροφής.

«Το σελήνιο παίζει ρόλο στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες, προάγει τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την αναπαραγωγική λειτουργία και παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA», λέει η Kopp.

Ας εμβαθύνουμε σε μερικά από αυτά τα σημαντικότερα οφέλη:

  1. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς
  2. Προστατεύει την αναπαραγωγική υγεία
  3. Μπορεί να βοηθήσει με το άσθμα
  4. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

1. Υποστηρίζει την υγεία του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στο να διατηρεί το σώμα σας σε ομαλή λειτουργία. Είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και την απελευθέρωση ορμονών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ελέγχουν το μεταβολισμό σας (πόσο γρήγορα το σώμα σας μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια). Και το σελήνιο το βοηθά τον θυρεοειδή να κάνει τη δουλειά του.

«Ο θυρεοειδής αδένας σας έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σεληνίου στο σώμα σας», εξηγεί η Kopp. «Το σελήνιο μετατρέπεται σε σεληνοπρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των ορμονών του θυρεοειδούς σας».

2. Προστατεύει την αναπαραγωγική υγεία

Όταν ασταθή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στα κύτταρα σας, το αποτέλεσμα ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το τελευταίο Θεωρείται ότι συμβάλλει σε μια μεγάλη ποικιλία χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της υπογονιμότητας. Ωστόσο, το σελήνιο μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά.

«Το σελήνιο προσφέρει προστασία από την οξείδωση και τη μόλυνση», σημειώνει η Kopp, «και ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα σεληνίου είναι ευεργετικά σε άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν».

3. Μπορεί να βοηθήσει με το άσθμα

Το σελήνιο θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη διαχείριση του χρόνιου άσθματος. Αλλά μην βιαστείτε να αγοράσετε συμπληρώματα, καθώς αυτό το πιθανό όφελος δεν έχει ακόμη αποδειχθεί από έρευνες.

«Το σελήνιο παίζει ρόλο στην επίδραση που έχει το οξειδωτικό στρες σε ιστούς όπως οι πνεύμονες», λέει η Kopp, «αλλά η έρευνα για αυτό το θέμα στους ανθρώπους εξακολουθεί να είναι ασαφής».

4. Μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο

Μελέτες έχουν δείξει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των επιπέδων σεληνίου και του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα σεληνίου είχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ενώ τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα σεληνίου είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για:

  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκίνος του οισοφάγου
  • Καρκίνος στομάχου (στομάχου)
  • Καρκίνος του προστάτη

«Η χαμηλότερη πρόσληψη σεληνίου έχει συσχετιστεί με αυξημένες διαγνώσεις καρκίνου», λέει ο Kopp. «Το σελήνιο είναι γνωστό ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, καθώς βοηθά στην αποκατάσταση της βλάβης του DNA που συμβαίνει στο σώμα μας».

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top