Ντουριάν: Το περίεργο φρούτο που καταπολεμά τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις και ρυθμίζει το σάκχαρο

φρούτο, ντουριαν

Όλα τα μέρη αυτού του φρούτου (φύλλα, φλοιός, ρίζες και καρποί) έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Μαλαισίας για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως ο υψηλός πυρετός, ο ίκτερος και οι δερματικές παθήσεις. Ποιο φρούτο είναι και που κάνει καλό;

Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό το φρούτο με την περίεργη μυρωδιά έχει πράγματι κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Δείτε ποιο είναι και γιατί παρά την οσμή του αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας. Γνωρίστε το φρούτο που μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, να ρυθμίσει το σάκχαρο και να προστατεύσει την καρδιά σας.

Τι είναι το φρούτο ντουριάν

Το ντουριάν είναι ένα τροπικό φρούτο που διακρίνεται για το μεγάλο του μέγεθος και το αγκαθωτό, σκληρό εξωτερικό του κέλυφος. Έχει πικάντικη μυρωδιά, σάρκα σαν κρέμα με μεγάλους σπόρους.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, αλλά η πιο κοινή είναι το Durio zibethinus. Η σάρκα του καρπού μπορεί να έχει χρώμα. Είναι συνήθως κίτρινο ή λευκό, αλλά μπορεί επίσης να είναι κόκκινο ή πράσινο.

Το ντουριάν αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης. Ο καρπός μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 30 cm και το πλάτος 15 cm. Ένα τυπικό φρούτο durian έχει περίπου 2 φλιτζάνια (486 γραμμάρια) βρώσιμου πολτού.

Οφέλη για την υγεία του ντουριάν

Μελέτες δείχνουν ότι το φρούτο ντουριάν προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
  2. Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις
  3. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και καταπολεμά τις μολύνσεις

1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στον καρκίνο. Σε μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα, το εκχύλισμα του εμπόδισε την εξάπλωση ενός στελέχους καρκινικών κυττάρων του μαστού.

2. Αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις

Αρκετές ενώσεις στο durian μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου αθηροσκλήρωσης, δηλαδή, της σκλήρυνσης των αρτηριών σας. Ακόμη μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα γονιμότητας σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

3. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και καταπολεμά τις μολύνσεις

Η φλούδα του συγκεκριμένου φρούτου  περιέχει ενώσεις που έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές  ιδιότητες. Παράλληλα, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από πολλά άλλα τροπικά φρούτα, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρόλο που αυτές οι μελέτες δείχνουν πολλά υποσχόμενες, πολλές έχουν γίνει σε ζώα ή σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεν μπορούν να ισχύουν ωστόσο οι ίδιοι ισχυρισμοί και για τους ανθρώπους έως ότου επιβεβαιωθούν τα οφέλη του για την υγεία από ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top