Το σούπερ λαχανικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα – Κάνει καλό στην πέψη και τη μνήμη

Είναι ένα από τα λαχανικά που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα και κάνει καλό στην υγεία σας. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, έχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C από την ημερήσια ανάγκη σας και είναι μία καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Α και Κ.

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και με ζωηρά χρώματα, όπως κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο. Το λαχανικό αυτό μπορεί να συνοδεύσει πολλά πιάτα και να τους δώσει μία ξεχωριστή γεύση.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το λαχανικό αυτό έχει πολλές βιταμίνες και έναν εντυπωσιακό αριθμό φυτοχημικών ενώσεων, με αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τον οργανισμό σας από διάφορες παθήσεις.

Το σούπερ λαχανικό: οι πιπεριές

Οι πιπεριές λόγω του δυνατού αντιοξειδωτικού τους προφίλ, είναι ο τέλειος σύμμαχος στη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε νόσους ή καταστάσεις που υποβάλουν τα κύτταρα σε οξειδωτικό στρες.

Οι πιπεριές ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου και κάνουν καλό στην καρδιά και τα μάτια.

Τα οφέλη της πιπεριάς για την υγεία:

  1. Μειώνει τη φλεγμονή
  2. Κάνει καλό στα μάτια
  3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
  4. Προάγει την υγεία του εγκεφάλου
  5. Βοηθά στην πέψη

1.Μειώνει τη φλεγμονή

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε φυτοχημικά και θρεπτικά συστατικά που έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι φυτικές ενώσεις που υπάρχουν στις πιπεριές μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή στον οργανισμό ή μειώνοντας συνολικά τον κίνδυνο εμφάνισής της. Οι παρατεταμένες καταστάσεις φλεγμονής σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις της υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Η Erika Barrera, γνωστή διαιτολόγος αναφέρει στο Eating Well ότι «Οι πιπεριές περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως καροτενοειδή και ανθοκυανίνες που βοηθούν στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης στο σώμα. Αυτό είναι σημαντικό για τη φλεγμονή και την πρόληψη του καρκίνου».

2.Κάνει καλό στα μάτια

Τα καροτενοειδή που περιέχουν οι πιπεριές, συμπεριλαμβανομένης της ζεαξανθίνης και της λουτεΐνης, μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των ματιών σας και να υποστηρίξουν την υγιή όραση.

Η ζεαξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που συσσωρεύεται σε ένα τμήμα του ματιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα και συμβάλλει στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούνται από το μπλε φως. Όταν τα κύτταρα των φωτοϋποδοχέων στο μάτι καταστρέφονται, μπορεί να οδηγήσει σε εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια σημαντική αιτία τύφλωσης.

Πολλοί από εμάς περνούν ώρες κοιτάζοντας σε οθόνες, οπότε η κατανάλωση πιπεριών μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της βλάβης των ματιών που προκαλούν οι πηγές μπλε φωτός.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζεαξανθίνη μπορεί επίσης να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία για την καρδιά, το συκώτι και το δέρμα.

3.Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με την Krista Wale, διαιτολόγο και ιδρύτρια της Louisiana Nutrition Associates, «η ενσωμάτωση πιπεριών στην καθημερινή σας διατροφή θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει πλούσια διατροφή για το σώμα σας, ειδικά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα».

Μια κόκκινη πιπεριά παρέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι. «Οι έρευνες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών», λέει η Wale.

4. Προάγει την υγεία του εγκεφάλου

Η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή, τα φαινολικά οξέα και τα καροτενοειδή που βρίσκονται στις πιπεριές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στις ώριμες πιπεριές μπορούν επίσης να εμποδίσουν τη δραστηριότητα ενζύμων που απελευθερώνουν αμυλοειδείς πρωτεΐνες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Οι αμυλοειδείς πρωτεΐνες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την καταστροφή των νευρικών ινών και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

5. Βοηθά στην πέψη

Οι πιπεριές αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως καλύτερη πέψη, βελτιωμένη υγεία της καρδιάς και σταθερά επίπεδα ενέργειας.

«Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου και της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ διατηρούν το μικροβίωμα του εντέρου υγιές» τονίζει η Erika Barrera.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν επίσης στην τροφοδοσία των υγιών βακτηρίων του εντέρου που ζουν στον πεπτικό σας σωλήνα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη της πιπεριάς για την υγεία χωρίς προβλήματα. Οι αλλεργίες στις πιπεριές είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν. «Οι πιπεριές είναι ασφαλείς για όλους να τις τρώνε, εκτός αν ένα άτομο έχει αισθητή δυσφορία από την κατανάλωσή τους ή έχει αλλεργία», λέει η Barrera.

«Μπορείτε να τρώτε πιπεριές κάθε μέρα, αλλά καλό είναι να ενσωματώσετε μια ποικιλία πολύχρωμων λαχανικών στη διατροφή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας» καταλήγει η Barrera.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top