Το σούπερ μπαχαρικό που αντιμετωπίζει την κατάθλιψη και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

μπαχαρικό

Το συγκεκριμένο μπαχαρικό προέρχεται από  ένα φυτό και έχει μια ξεχωριστή γεύση γλυκόριζας. Συχνά χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε επιδόρπια και ποτά και είναι γνωστό ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις.

Έχει χαμηλή περιεκτικότητα θερμίδες, αλλά περιέχει μια καλή ποσότητα από πολλά σημαντικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, μαγγανίου και ασβεστίου. Δείτε που και πως σας ωφελεί ο γλυκάνισος…

 

Το λάδι του γλυκάνισου μπορεί να διώξει τις ψείρες

Μια μελέτη του 2018 που αφορούσε τις φυσικές θεραπείες για τις ψείρες σε παιδιά έδειξε ότι το έλαιο γλυκάνισου ήταν μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες. Αν και άλλες φυσικές θεραπείες ήταν συχνά αποτελεσματικές, το έλαιο γλυκάνισου ήταν ένα από τα δύο που εξάλειψαν οριστικά τις ψείρες. Τα άτομα που χρησιμοποίησαν άλλα φυτικά συστατικά ανέφεραν συνήθως επανεμφάνιση εντός μερικών μηνών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του ελαίου γλυκάνισου για τη αντιμετώπιση των ψειρών.

Ο γλυκάνισος μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή αλλά εξουθενωτική πάθηση που επηρεάζει έως και το 25% των γυναικών και το 12% των ανδρών σε όλο τον κόσμο.

Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της κατάθλιψης. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα σπόρων γλυκάνισου είχε ισχυρές αντικαταθλιπτικές ιδιότητες σε ποντίκια και ήταν εξίσου αποτελεσματικό με ένα κοινό συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Επιπλέον, σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 107 άτομα, φάνηκε ότι η λήψη 3 γραμμαρίων σκόνης σπόρων γλυκάνισου τρεις φορές την ημέρα ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων της επιλόχειας κατάθλιψης. Ομοίως, σε μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων σε 120 άτομα, φάνηκε ότι η λήψη μιας κάψουλας με 200 mg ελαίου γλυκάνισου τρεις φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά τα συμπτώματα της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Η εμμηνόπαυση είναι η φυσική μείωση των αναπαραγωγικών ορμονών των γυναικών κατά τη διάρκεια της γήρανσης, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται συμπτώματα όπως εξάψεις, κόπωση και ξηροδερμία.

Ο σπόρος γλυκάνισου πιστεύεται ότι μιμείται τις επιδράσεις των οιστρογόνων στο σώμα, δυνητικά μειώνοντας τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Σε μια μελέτη τεσσάρων εβδομάδων, συμμετείχαν 72 γυναίκες με εξάψεις οι οποίες έλαβαν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε μια κάψουλα που περιείχε 330 mg σπόρων γλυκάνισου τρεις φορές την ημέρα. Όσες έπαιρναν γλυκάνισο παρουσίασαν σχεδόν 75% μείωση στη σοβαρότητα και τη συχνότητα των εξάψεων.

Ορισμένες από τις ενώσεις που βρίσκονται στον σπόρο γλυκάνισου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, ένα από τα κύρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων στο σώμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ένα αιθέριο έλαιο, που αποτελείται από 81% ανηθόλη, το δραστικό συστατικό του γλυκάνισου, βοήθησε στην πρόληψη της απώλειας οστού και στην προστασία από την οστεοπόρωση σε αρουραίους. Παρά αυτά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πώς ο ίδιος ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες.

Αποτρέπει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων

Μελέτες δείχνουν ότι ο σπόρος γλυκάνισου και οι ενώσεις του διαθέτουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες που αποτρέπουν τις μολύνσεις και εμποδίζουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων. Συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε ότι ο σπόρος γλυκάνισου και το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός έναντι ορισμένων στελεχών μυκήτων, συμπεριλαμβανομένων των δερματόφυτων, ενός τύπου μύκητα που μπορεί να προκαλέσει δερματικές ασθένειες. Η ανηθόλη, το δραστικό συστατικό των σπόρων γλυκάνισου, αναστέλλει επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων. Σε μια άλλη μελέτη φάνηκε μάλιστα ότι η ανηθόλη εμπόδισε την ανάπτυξη ενός συγκεκριμένου στελέχους βακτηρίων που προκαλεί χολέρα, μια λοίμωξη που χαρακτηρίζεται από σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί πώς ο σπόρος γλυκάνισου μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων στους ανθρώπους. Έχετε επομένως αρκετούς λόγους να προσθέσετε το συγκεκριμένο μπαχαρικό στα φαγητά σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top