Το σούπερ ρόφημα που ενισχύει την υγεία των οστών, μειώνει την πίεση και προλαμβάνει δεκάδες παθήσεις

ρόφημα

Αυτό το ρόφημα προέρχεται από το συνδυασμό δύο σούπερ συστατικών που και τα δύο έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Το ρόφημα αυτό είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο και η κατανάλωση του θεωρείται ότι παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, όταν συνδυάζεται και με κάποιο άλλο συστατικό μπορεί να έχει περαιτέρω οφέλη.

Σε ορισμένα άλλα μέρη του κόσμου, το τσάι καταναλώνεται συνήθως με γάλα. Δείτε τι μπορεί να σας προσφέρει ο συγκεκριμένος συνδυασμός. Αν και πολλά είδη τσαγιού μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, το πράσινο και το μαύρο τσάι έχει μελετηθεί περισσότερο από τους ειδικούς. Και τα δύο είναι φτιαγμένα από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis αλλά υφίστανται διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας.

Το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση της υποκείμενης κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από μόρια που είναι γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών συμβάλλουν σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που ονομάζονται κατεχίνες, ενώ το μαύρο τσάι έχει υψηλές ποσότητες θεαφλαβινών. Λόγω αυτών των ενώσεων, η κατανάλωση πράσινου και μαύρου τσαγιού έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αντικαρκινική επίδραση και μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης σε μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.

Από την άλλη πλευρά, το γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο και κάλιο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ανάπτυξη, τη σύνθεση του σώματος και την υγεία των οστών. Ορισμένα από τα οφέλη του ωστόσο προκύπτουν από τον συνδυασμό των δύο.

Οι πρωτεΐνες του γάλακτος μπορεί να παρεμβαίνουν στις ενώσεις του τσαγιού

Δεδομένου ότι τόσο το τσάι όσο και το γάλα περιέχουν ενώσεις και θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία, η μίξη των δύο μπορεί να φαίνεται ευεργετική.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε περισσότερους από 1.800 ενήλικες στην Κίνα διαπίστωσε ότι τόσο η κατανάλωση τσαγιού όσο και γάλακτος συνδέονται ανεξάρτητα με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στόματος και ότι μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση όταν καταναλώνονται μαζί.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση και την αντιοξειδωτική δράση των ενώσεων του τσαγιού. Ωστόσο, μια άλλη μικρή μελέτη σε 9 ενήλικες σημείωσε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού αύξησε τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών στο αίμα και ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι δεν ανέστειλε αυτό το αποτέλεσμα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top