Γάλα: Για ποιους μπορεί να μειώσει 30% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

γάλα και διαβήτης

Μια μεγάλη ομάδα ιατρικών ερευνητών διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι μειωμένος για άτομα με μια συγκεκριμένη παραλλαγή γονιδίου.

Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Metabolism, η ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα (GWAS) αναζητώντας συνδέσεις μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Προηγούμενη έρευνα για τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος και του μειωμένου κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 παρήγαγε μικτά αποτελέσματα, με ορισμένες προσπάθειες να δείχνουν συσχέτιση και άλλες να βρίσκουν ελάχιστη έως καθόλου συσχέτιση.

Τι προσπάθησαν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, λοιπόν η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι αυτά τα διαφορετικά ευρήματα μπορεί να είχαν κάποια σχέση με τα γενετικά προφίλ των υποκειμένων.

Για να προσδιορίσουν αν αυτό μπορεί να ισχύει, διεξήγαγαν μια μελέτη GWAS που αφορούσε δείγματα ιστού που συλλέχθηκαν από περίπου 12.000 Ισπανόφωνους ενήλικες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας της Ισπανικής Κοινότητας/Μελέτη των Λατίνων. Η προσπάθειά τους περιελάμβανε την προσπάθεια εντοπισμού των γονιδίων που σχετίζονται με την κατανάλωση γάλακτος.

Ως μέρος της εργασίας τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις διατροφικής πρόσληψης που αναπτύχθηκαν από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Βρήκαν λοιπόν μια συσχέτιση μεταξύ ατόμων με μια γενετική παραλλαγή που κωδικοποιεί το ένζυμο λακτάση, το οποίο χρησιμοποιεί το σώμα για να διασπάσει τα σάκχαρα στο γάλα.

Πώς ωφελούνται τα άτομα με την παραλλαγή του γονιδίου

Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν λακτάση ως παιδιά, αλλά πολλοί σταματούν καθώς μεγαλώνουν και μέχρι την ενηλικίωση, οδηγώντας μερικούς σε δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως μη εμμονή στη λακτάση (LNP). Η διαφορά έχει εντοπιστεί σε μια παραλλαγή γονιδίου LCT.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με LNP που επίσης καταναλώνουν τακτικά γάλα έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου σε άτομα που καταναλώνουν τακτικά γάλα αλλά δεν έχουν την παραλλαγή του γονιδίου.

Για να ενισχύσει τα ευρήματά της, η ομάδα επανέλαβε την προσπάθειά της με δεδομένα από τη UK Biobank και βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι τα ευρήματά τους εξηγούν τα ποικίλα αποτελέσματα που βρέθηκαν σε προηγούμενες δοκιμές για συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης γάλακτος και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top