Καρδιακές παθήσεις: Νέα εξέταση αίματος υψηλής ευαισθησίας για διάγνωση ακριβείας

εξέταση αίματος

Μια εξέταση αίματος υψηλής ευαισθησίας μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση για έναν στους πέντε ασθενείς που έχουν τραυματισμό του καρδιακού μυός, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια δοκιμή σε τμήματα Επειγόντων Περιστατικών διαπίστωσε ότι ένας νέος τρόπος μέτρησης της τροπονίνης -μιας πρωτεΐνης που απελευθερώνεται στο αίμα μετά από καρδιακό τραυματισμό- θα μπορούσε να μειώσει κατά 10% τις μελλοντικές καρδιακές προσβολές σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο μετά από πέντε χρόνια.

Εκείνοι που ωφελήθηκαν περισσότερο, ωστόσο, ήταν ασθενείς με τραυματισμό του καρδιακού μυός που προκλήθηκε από άλλες καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, παθήσεις της καρδιακής βαλβίδας και καρδιακές αρρυθμίες.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, διαπίστωσε ότι αυτοί οι ασθενείς σημείωσαν σχεδόν 10% μείωση στις μελλοντικές εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους θανάτους στα πέντε χρόνια μετά τη διενέργεια του νέου τεστ, σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν το παλαιότερο, λιγότερο ευαίσθητο τεστ. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο BMJ.

Ενισχυμένη εξέταση αίματος

Το ενημερωμένο τεστ μετρά τα πολύ χαμηλά επίπεδα τροπονίνης στο αίμα με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τις παλαιότερες εκδόσεις.

Η τροπονίνη απελευθερώνεται στο αίμα κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής ή όταν η καρδιά τραυματίζεται λόγω άλλων καρδιακών παθήσεων. Διαφορετικές εξετάσεις αίματος τροπονίνης χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από γιατρούς για να βοηθήσουν στη διάγνωση αυτών των καταστάσεων σε άτομα με πόνους στο στήθος και σχετικά συμπτώματα.

Για να αξιολογήσουν τα οφέλη του νέου τεστ, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα σχεδόν 50.000 ατόμων που έφτασαν σε 10 τμήματα έκτακτης ανάγκης σε όλη τη Σκωτία με ύποπτο καρδιακό επεισόδιο μεταξύ 2013 και 2016.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέγονταν τακτικά από τα αρχεία υγείας και την DataLoch, μια υπηρεσία δεδομένων, για να παρακολουθούν όλους τους συμμετέχοντες για πέντε χρόνια.

Το τεστ εντοπίζει ακόμη και ανεπαίσθητα σημάδια

Η νέα εξέταση αίματος αποκάλυψε ότι περισσότεροι από 10.000 ασθενείς είχαν υψηλά επίπεδα τροπονίνης, γεγονός που υποδηλώνει καρδιακό τραυματισμό. Με την υψηλή ευαισθησία να εντοπίζει πιο διακριτικά προειδοποιητικά σημάδια, περίπου ένας στους πέντε από αυτούς τους ασθενείς εντοπίστηκε μόνο από το νέο τεστ.

Εντοπίζοντας τον καρδιακό τραυματισμό σε ασθενείς που διαφορετικά μπορεί να περνούσαν απαρατήρητοι και χωρίς θεραπεία, οι ερευνητές ελπίζουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να λάβουν την εξειδικευμένη καρδιακή φροντίδα που χρειάζονται για να αποφύγουν πιο σοβαρά συμβάντα στο μέλλον.

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει ευρέως το νέο τεστ στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλη τη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται τώρα σε πολύ καλά επίπεδα όσον αφορά την ανίχνευση καρδιακής προσβολής και καρδιακών τραυματισμών, λένε οι ερευνητές.

«Στο παρελθόν, οι κλινικοί γιατροί θα μπορούσαν να είχαν καθησυχαστεί εσφαλμένα από τα αποτελέσματα του λιγότερο ευαίσθητου τεστ τροπονίνης, που έδινε εξιτήριο σε ασθενείς που φαινόταν ότι δεν είχαν καρδιακή νόσο», λέει ο Δρ. Ken Lee, κλινικός λέκτορας καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και συνεχίζει:

«Αυτό το νέο τεστ υψηλής ευαισθησίας είναι το εργαλείο που χρειάζονταν, ωθώντας τους να κοιτάξουν πιο βαθιά και βοηθώντας στον εντοπισμό και τη θεραπεία καρδιακών προσβολών αλλά και λιγότερο εμφανών καρδιακών προβλημάτων. Στη δοκιμή μας, η αυτό το τεστ οδήγησε σε εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των μελλοντικών καρδιακών προσβολών και θανάτων σε αυτήν την ομάδα κινδύνου».

«Οι ιατροί στα τμήματα επειγόντων περιστατικών χρειάζονται τα πιο αποτελεσματικά και ακριβή εργαλεία για τη φροντίδα των ανθρώπων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους φτάνουν με υποψία καρδιακής προσβολής. Μια τέτοια ευαίσθητη στο χρόνο και απειλητική για τη ζωή κατάσταση απαιτεί τις καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις», ανέφερε με τη σειρά του ο καθηγητής Sir Nilesh Samani.

«Είναι είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι το νέο τεστ που δοκιμάστηκε εδώ είναι καλύτερο στην πρόβλεψη μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων για αυτούς τους ασθενείς, είτε είχαν καρδιακή προσβολή είτε άλλου είδους καρδιακό τραύμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη φροντίδα για αυτούς τους ασθενείς», καταλήγει ο Δρ. Samani, ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top