Ταραμοσαλάτα: Το τρόφιμο της σαρακοστής που κάνει καλό στην καρδιά, ωφελεί τον εγκέφαλο και μειώνει τη χοληστερόλη

τρόφιμο, ταραμοσαλάτα

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο της σαρακοστής, ένα σούπερ τρόφιμο, που έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Δείτε ποιο είναι και που κάνει καλό.

Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, αν έχετε κέφι και όρεξη ή να το αγοράσετε έτοιμο. Σε κάθε περίπτωση έχετε να ωφεληθείτε τόσο εσείς όσο και ο ουρανίσκος σας.

Τι είναι η ταραμοσαλάτα;

Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο περιέχει κυπρίνο ή αυγοτάραχο μπακαλιάρου αναμεμειγμένο με άμυλο, όπως ψωμί ή πατάτες και καρυκευμένο με μπαχαρικά, κρεμμύδι, λεμόνι και ελαιόλαδο. Φτιάξτε τη δική σας, καθώς οι περισσότερες ταραμοσαλάτες που πωλούνται στο εμπόριο είναι χρωματισμένες ροζ και χρησιμοποιούν πηκτικά (συν το λάδι που χρησιμοποιείται θα είναι ένα φτηνό μείγμα ελαιολάδου). Είναι απίστευτα υγιεινό πιάτο λόγω των θρεπτικών συστατικών από το αυγοτάραχο και το παρθένο ελαιόλαδο.

Τα οφέλη από την κατανάλωση του

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ωμέγα λιπαρά. Τα ωμέγα λιπαρά ωφελούν την καρδιά, τον εγκέφαλο και τη γενική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 9 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Τα ωμέγα 9 ωφελούν την υγεία της καρδιάς επειδή έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την HDL χοληστερόλη και μειώνουν την LDL χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Το αυγοτάραχο είναι ένα από τα φαγητά που απολαμβάνουν πολύ σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το χαβιάρι είναι πιθανότατα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τα αυγά ψαριού. Πιθανότατα, ωστόσο,  έχετε καταναλώσει αυγοτάραχο σε εστιατόρια σούσι που συχνά διαθέτουν αυγοτάραχο σολομού και tobiko, το αυγοτάραχο από τα ιπτάμενα ψάρια.

Το αυγοτάραχο περιέχει 17.000 IU βιταμίνη D ανά κουταλιά της σούπας. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δυναμώνει τα οστά και το μυικό σύστημα. Μια μελέτη στο Bone Reports διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αυξάνουν τον κίνδυνο πτώσεων και μυϊκής αδυναμίας. Και μια ανασκόπηση στο The American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε σαρκοπενία.

Είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 ιχθυέλαια, EPA & DHA. Είναι ακατέργαστα, σε αντίθεση με τα κακής ποιότητας ιχθυέλαια της αγοράς. Τα ιχθυέλαια είναι μια εξαιρετική πηγή δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (EPA και DHA), τα οποία είναι εξαιρετικά για την προστασία της καρδιάς και τη βελτίωση της χοληστερόλης.

Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο στην ισχυρή αντιοξειδωτική ασταξανθίνη (400μg/100g). Η πλούσια περιεκτικότητά του σε ασταξανθίνη βοηθάει στην ελαστικότητα του δέρματος, μειώνει τα σημάδια της γήρανσης και προστατεύσει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12. Είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, παίζει κρίσιμο ρόλο στο σώμα υποστηρίζοντας την παραγωγή DNA και ερυθρών αιμοσφαιρίων διασφαλίζοντας παράλληλα την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Το αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, βελτιώνει την όραση, επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top