Το υπερβότανο που ρυθμίζει το σάκχαρο, μειώνει τη χοληστερίνη και ωφελεί το συκώτι

ταραξάκο πικραλίδα

Αυτό το υπερβότανο περιέχει άφθονες φυτικές ίνες που προκαλούν αίσθημα κορεσμού καθώς και πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το θεραπευτικό αυτό υπερβότανο ρυθμίζει το σάκχαρο, μειώνει τη χοληστερίνη και ωφελεί το συκώτι. Δείτε πως.

Πικραλίδα ή ταραξάκο: το υπερβότανο της Φύσης

Η πικραλίδα, γνωστή και ως ταραξάκο, είναι ένα ποώδες φυτό που φύεται σε όλο τον κόσμο. Έχει μακρύ, λεπτό στέλεχος με κίτρινα λουλούδια και ρίζα που μοιάζει με ραπανάκι.  Χρησιμοποιείται ως βότανο εδώ και αιώνες για τις θεραπευτικές της ιδιότητες. Η πικραλίδα είναι ένα θρεπτικό φαρμακευτικό υπερβότανο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Τα φύλλα της είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, σιδήρου, ασβεστίου και καλίου. Η ρίζα της είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, μαγνησίου και χαλκού.

Οφέλη για την υγεία

Εντάξτε την πικραλίδα ή ταραξάκο στην καθημερινότητα σας, απολαμβάνοντάς το σε αφεψήματα και χυμούς και ευεργετηθείτε από τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες.

Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Συγκεκριμένα:

Βοηθά στην αύξηση της έκκρισης της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά στη μεταφορά του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Η πικραλίδα περιέχει ινουλίνη, ένα είδος υδατάνθρακα που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της έκκρισης της ινσουλίνης.
Μειώνει την απορρόφηση του σακχάρου από το έντερο. Περιέχει επίσης ταννίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απορρόφησης του σακχάρου από το έντερο.
Βοηθά στη μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ. Το ήπαρ παράγει γλυκόζη, ακόμη και όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ήδη υψηλά. Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ.

Σε μια μελέτη, η κατανάλωση εκχυλίσματος ταραξάκου για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά 18% σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ταραξάκο δεν είναι ένα υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής για τον διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η πικραλίδα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης LDL (κακής) και στην αύξηση της χοληστερόλης HDL (καλής). Ορισμένες ενώσεις της πικραλίδας μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης, τα οποία είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ορισμένες από τις πολυφαινόλες της πικραλίδας, όπως τα φλαβονοειδή και τα παράγωγα του υδροξυκινναμωμικού οξέος, μπορεί να έχουν ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Aνασκόπηση σημείωσε ότι η πικραλίδα μπορεί να έχει καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα και απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους.

Ωφελεί το συκώτι

Έχει ηπατοπροστατευτική δράση και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από βλάβη. Μελέτη βρήκε σημαντική προστασία του ήπατος σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε τοξικά επίπεδα παρακεταμόλης. Οι ερευνητές απέδωσαν το εύρημα στα αντιοξειδωτικά του βοτάνου.

Άλλες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα εκχυλίσματος πικραλίδας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του υπερβολικού λίπους που είναι αποθηκευμένο στο ήπαρ. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πώς το βότανο επηρεάζει την υγεία του ήπατος στους ανθρώπους.

Η πικραλίδα έχει και άλλα πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως:

 • Χολαγωγική δράση: Βοηθά στην αύξηση της παραγωγής χολής, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη των λιπών.
 • Διουρητική δράση: Συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής ούρων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
 • Αντιοξειδωτική δράση: Είναι από τα πλουσιότερα βότανα σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από κυτταρικές βλάβες. Τα τα φύλλα της περιέχουν 11,000 µg ανά 100 γρ., όσο και το καρότο. Έχει επίσης μια μεγάλη συγκέντρωση πολυφαινολών που είναι υψηλότερη στα άνθη και τα φύλλα.

Παρενέργειες

Η πικραλίδα είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως:

  • Δυσκοιλιότητα: Η πικραλίδα έχει ήπια καθαρτική δράση, επομένως μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα σε άτομα που είναι ήδη επιρρεπή σε αυτήν.
  • Αλλεργίες: Η πικραλίδα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα φυτά της οικογένειας Asteraceae, όπως η μαργαρίτα και το χαμομήλι.
  • Επειδή ρίχνει το σάκχαρο, το αφέψημα θα μπορούσε να προκαλέσει υπογλυκαιμία σε διαβητικά άτομα. Επίσης μπορεί να αλληλεπιδράσει δυσμενώς με ορισμένα διουρητικά.
  • Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε το βότανο. Άτομα με πέτρα στη χολή πρέπει να κάνουν χρήση μόνο με επίβλεψη γιατρού.

Πώς να τη χρησιμοποιήσετε

Η πικραλίδα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως:

 • Φρέσκα φύλλα: Τα φρέσκα φύλλα της πικραλίδας μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτα ή να προστεθούν σε smoothies.
 • Ξερά φύλλα: Τα ξερά φύλλα της πικραλίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε τσάι ή να τα πασπαλίσετε σε σαλάτες.
 • Ρίζα: Η ρίζα της πικραλίδας μπορεί να καταναλωθεί ωμή, μαγειρεμένη ή να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε τσάι.

Εάν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε πικραλίδα για ιατρικούς σκοπούς, συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top