Site icon Όλο Υγεία

Οι τροφές που μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη

τροφές που μειώνουν κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Φωτογραφία: 123rf

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ορισμένες τροφές μπορούν να συμβάλουν στη μακροζωία και να μειώσουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Οι επιστήμονες εξηγούν ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και γιατί αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Κάλιο: 7 συμπτώματα που δείχνουν ότι είναι χαμηλό – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Νέα μελέτη δείχνει ότι κάποιες τροφές μπορούν να μειώσουν έως και 24% τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Η διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σύμφωνα με μία μεγάλη επιστημονική ανασκόπηση που περιλαμβάνει δεδομένα από 1 κλινική δοκιμή και 152 παρατηρητικές μελέτες, διαιτητικά πρότυπα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών, πλήρων δημητριακών, ακόρεστων φυτικών ελαίων, ψαριού και άπαχου κρέατος σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο.

Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, παχυντικών γαλακτοκομικών και επεξεργασμένων υδατανθράκων αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τώρα μαθαίνουμε ότι οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, ο σολομός και το σπανάκι, μπορούν να βοηθήσουν στην αποβολή του αλατιού από την κυκλοφορία του αίματος με παρόμοια αποτελέσματα.

Η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών και τροφών όπως οι μπανάνες ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αρρυθμιών και πρόωρου θανάτου έως και κατά ένα τέταρτο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το δημοφιλές καλοκαιρινό λαχανικό με περισσότερο κάλιο από τη μπανάνα – Βοηθά στη μείωση της πίεσης

Τροφές πλούσιες σε κάλιο

Τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως ο σολομός, το μπρόκολο και το σπανάκι, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να αποβάλει περισσότερο αλάτι από το σύστημά του και να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων κατά 24%.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι, συνολικά, τα υψηλότερα επίπεδα καλίου στο αίμα συνδέονταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, νοσηλειών ή θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Henning Bundgaard από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, δήλωσε: «Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε με μια διατροφή πλούσια σε κάλιο και φτωχή σε νάτριο, όταν γεννηθήκαμε και μεγαλώναμε στη σαβάνα τρώγοντας [φρούτα και λαχανικά]», σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian».

Ο καθηγητής Henning Bundgaard συνέχισε: «[Σήμερα] τείνουμε να ακολουθούμε μια σύγχρονη διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα και, όσο πιο επεξεργασμένα είναι, τόσο περισσότερη ποσότητα νατρίου περιέχουν και λιγότερο κάλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η αναλογία μεταξύ των δύο έχει αλλάξει από 10:1 σε 1:2, μια δραματική αλλαγή».

Ο καθηγητής Henning Bundgaard δήλωσε ότι η χαμηλή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμιών, καρδιακής ανεπάρκειας και θανάτου.

Η μελέτη περιλάμβανε 1.200 ασθενείς με εμφυτεύσιμους απινιδωτές, με τους 600 από αυτούς να ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε κάλιο και χαμηλές σε κρέας, το οποίο περιέχει κάλιο αλλά και νάτριο. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Μαδρίτη, το μεγαλύτερο συνέδριο καρδιολογίας στον κόσμο.

Ο καθηγητής Bundgaard δήλωσε:

«Με μια ευρύτερη οπτική μπορούμε να πούμε ότι η αυξημένη διαιτητική πρόσληψη καλίου μπορεί να ωφελήσει όχι μόνο ασθενείς με καρδιακές παθήσεις αλλά πιθανότατα όλους μας, οπότε ίσως θα έπρεπε όλοι να μειώσουμε το νάτριο και να αυξήσουμε την περιεκτικότητα σε κάλιο στη διατροφή μας».

Τον Απρίλιο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology–Renal Physiology διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερου καλίου μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

6 τροφές πλούσιες σε κάλιο – Που κάνει καλό

Η Anita Layton, μία από τις συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε: «Η έρευνά μας υποδεικνύει ότι η προσθήκη περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο στη διατροφή σας, όπως μπανάνες ή μπρόκολο, μπορεί να έχει μεγαλύτερη θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση από τη μείωση του νατρίου».

Πηγές: JAMA Network, BIDMC, WEBMD

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version