Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν και το τυρί μπορεί να είναι μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ορισμένοι τύποι του επιβαρύνουν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης. Ένα συγκεκριμένο είδος ξεχωρίζει ως το πιο «επικίνδυνο» για την καρδιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά. Ποιο είναι λοιπόν το τυρί που καλό είναι να αποφεύγετε;
Το τυρί έχει πολλά οφέλη για την υγεία – Υπάρχει, όμως, μια παγίδα
Κατά γενική ομολογία, η κατανάλωση τυριού συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση τυριού (περίπου 40 γρ. ημερησίως) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπορωτικών καταγμάτων, καθώς και με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και μειωμένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με το Advances in Nutrition.
Αυτό οφείλεται σε θρεπτικά συστατικά του τυριού όπως η βιταμίνη Κ2, που συμβάλλει στην υγεία των αγγείων, των οστών και του νευρικού συστήματος, καθώς και σε προβιοτικά που επηρεάζουν ευεργετικά το μικροβίωμα του εντέρου. Επιπλέον, η δομή του τυριού μπορεί να μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών και του νατρίου. Η κατανάλωση τυριού ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής αντικαθιστώντας πιο επιβλαβείς τροφές φαίνεται να έχει ουδέτερα έως μέτρια θετικά αποτελέσματα στην υγεία.
Η Keri Gans, RDN, συγγραφέας του The Small Change Diet, προειδοποιεί, όμως:
«Το τυρί περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών, που μπορούν να αυξήσουν την LDL χοληστερίνη».
Η Jessica Cording, RD, συγγραφέας του The Little Book of Game-Changers, προσθέτει ότι η ανάγκη για περιορισμό ποικίλλει ανάλογα με την προδιάθεση για καρδιαγγειακές παθήσεις και το συνολικό διατροφικό προφίλ του ατόμου.
Ωστόσο, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο δημοφιλές είδος τυριού που καλό θα ήταν να περιορίσετε, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη.
Κρεμώδης spaghetti με παρμεζάνα, λεμόνι και σκόρδο – Έτοιμα σε 30 λεπτά
Ποιο είδος τυριού είναι το χειρότερο για τη χοληστερίνη σας;
Λυπούμαστε φίλοι των μαλακών τυριών: είναι το μπρι.
Η Tara Gidus Collingwood, RDN, σύμβουλος αθλητικής διατροφής και ιδιοκτήτρια του Tara Gidus Nutrition Consulting, αναφέρει:
«Το μπρι είναι πλούσιο και κρεμώδες τυρί, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Καλό είναι να το απολαμβάνετε περιστασιακά».
Η American Heart Association (AHA) προτείνει η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών να περιορίζεται κάτω από το 6% των ημερήσιων θερμίδων, δηλαδή περίπου 13 γραμμάρια για διατροφή 2.000 θερμίδων.
Το μπρι περιέχει 7,5 γραμμάρια λίπους ανά περίπου 30 γρ., εκ των οποίων σχεδόν 5 γραμμάρια είναι κορεσμένα λιπαρά. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πάνω από 30 γρ. κάθε φορά, άρα είναι εύκολο να υπερβείτε το όριο σε ένα μόνο γεύμα.
Η Gans προσθέτει στο Parade: «Η απαλή υφή και ήπια γεύση του το καθιστούν εύκολο στην υπερκατανάλωση».
Η Collingwood τονίζει:
«Ένα μικρό κομμάτι εδώ κι εκεί είναι εντάξει, αλλά οι συχνές ή μεγάλες ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο για την χοληστερίνη σας».
Γιατί μπορούμε να φάμε τυρί με μούχλα αλλά ποτέ χαλασμένο κρέας – Τι να προσέχουμε;
Άλλα τυριά που δεν είναι καλά για τη χοληστερίνη
Η Jessica Cording προτείνει να είμαστε επιφυλακτικοί με τα μαλακά, κρεμώδη τυριά:
«Τα κρεμώδη τυριά γενικά τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά», επισημαίνει. «Τυριά όπως τα triple creams (τριπλής κρέμας) και τα επεξεργασμένα αλείμματα είναι παραδείγματα τυριών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά».
Τα επεξεργασμένα τυριά όπως το American cheese και το cream cheese μπορεί να προσθέσουν ακόμη περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και νάτριο στη διατροφή σας, δύο συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά την καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με τη Beth Warren, RD, CDN, ιδρύτρια του Beth Warren Nutrition και συγγραφέα του Living Real Life with Real Food.
Πώς να απολαύσετε τυρί όταν προσέχετε τη χοληστερίνη σας
Είναι ακόμη δυνατό να τρώτε τυρί όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερίνης σας.
Η Collingwood εξηγεί:
«Το μέγεθος της μερίδας έχει τεράστια σημασία. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε περίπου μια ουγγιά και προτιμήστε πιο ελαφριές επιλογές όπως μοτσαρέλα light, φέτα ή τυρί κατσικίσιο».
Η Cording προτείνει να υιοθετήσετε μια ισορροπημένη διατροφή:
«Προσπαθήστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε λιπαρά κυρίως από ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το αβοκάντο και το αβοκαντέλαιο, καθώς και από ξηρούς καρπούς και σπόρους. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να απολαμβάνετε και λίγο τυρί».
Επιπλέον, επειδή οι φυτικές ίνες, ειδικά οι διαλυτές ίνες, βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερίνης, η Cording προτείνει να συνδυάζετε το τυρί με τρόφιμα πλούσια σε ίνες όπως:
- λαχανικά
- φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες
- ξηρούς καρπούς
- όσπρια
- ή προϊόντα ολικής άλεσης
Ποιο είναι το χειρότερο τυρί για την καρδιά, σύμφωνα με ειδικό
«Όταν τρώτε τυρί, προσπαθήστε να το απολαμβάνετε συνειδητά. Οι μικρές ποσότητες πραγματικά κάνουν τη διαφορά», καταλήγει η Warren.