Αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, ίσως δύο πολύ συνηθισμένες επιλογές να επιδεινώνουν την κατάσταση χωρίς να το γνωρίζετε. Ποια είναι τα δύο τρόφιμα που οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε και γιατί;
Το σημάδι στους αστραγάλους που δείχνει ότι έχετε υψηλή χοληστερίνη
Υψηλή χοληστερίνη – Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται
Η συστηματική ανασκόπηση του άρθρου “The effects of foods on LDL cholesterol levels” δείχνει ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα ευεργετική επίδραση στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL).
Οι πιο αποτελεσματικές διατροφικές επιλογές περιλαμβάνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές στερόλες και διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η βρώμη, καθώς και τρόφιμα με καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο. Η ποιότητα των λιπαρών και η παρουσία φυτικών ινών παίζουν σημαντικότερο ρόλο στη διαχείριση της χοληστερίνης από ό,τι η απλή μείωση της διαιτητικής χοληστερόλης.
Ωστόσο, η υψηλή χοληστερίνη δεν έχει να κάνει μόνο με το τι πρέπει να τρώμε, αλλά και με το τι δεν πρέπει να τρώμε.
Ένας ειδικός υγείας προέτρεψε τους ανθρώπους να «αποφεύγουν» δύο τρόφιμα στο πρωινό και το μεσημεριανό τους αν έχουν υψηλή χοληστερόλη. Σύμφωνα με μια διαιτολόγο, αυτά τα δημοφιλή προϊόντα συγκαταλέγονται στους «χειρότερους» παράγοντες αύξησης των επιπέδων της χοληστερόλης.
Το να έχει κανείς υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας, γνωστής ως χοληστερόλη, στο αίμα. Αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει φραγές, καθώς και να οδηγήσει σε σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην αύξησή της είναι η διατροφή.
Γράφοντας για το British Heart Foundation (BHF), η ανώτερη διαιτολόγος Tracy Parker εξήγησε:
«Η κατανάλωση υπερβολικά πολλών τροφών πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης, ιδιαίτερα της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστής και ως ‘κακή’ χοληστερόλη».
«Η υπερβολική ποσότητα LDL χοληστερόλης μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση – τη συσσώρευση χοληστερόλης και λιπαρών υλικών (πλάκας) στα αιμοφόρα αγγεία – η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια».
Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα όπως τα επεξεργασμένα κρέατα και το βούτυρο, καθώς και σε ορισμένα τροπικά έλαια όπως το έλαιο καρύδας και το φοινικέλαιο. Οι κρατικές κατευθυντήριες οδηγίες δηλώνουν ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 30 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα και οι γυναίκες όχι περισσότερα από 20 γραμμάρια.
Στη συνέχεια, η Tracy έδωσε συμβουλές για τα «χειρότερα τρόφιμα» για την υψηλή χοληστερόλη.
«Αυτές οι ομάδες τροφίμων περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και, επομένως, θα πρέπει να προσπαθείτε να τα καταναλώνετε λιγότερο αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας».
Αυτά περιλαμβάνουν δύο τρόφιμα που αποτελούν μέρος της διατροφής μας: τα λουκάνικα και το μπέικον. Αυτά κατατάσσονται στα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία θα πρέπει να «αποφεύγονται» αν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερόλη.
Η Νο1 τροφή που πρέπει να τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερίνη, σύμφωνα με ειδικούς
Ποια άλλα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε;
Μιλώντας για το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας σε σχέση με τη χοληστερόλη, η Tracy ανέφερε: «Αυτό περιλαμβάνει το μοσχάρι, το αρνί και το χοιρινό, καθώς και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα, το μπέικον, το σαλάμι και τα πατέ. Αυτά τα κρέατα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, με περίπου πέντε έως 10 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια μερίδας».
«Μόνο μία μερίδα μπορεί να καλύψει το ένα τέταρτο ή και περισσότερο του ημερήσιου ορίου σας. Η σύσταση είναι να μην καταναλώνετε πάνω από 70 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου ενάμιση χοιρινό λουκάνικο, πέντε κουταλιές κιμά ή δύο φέτες μπέικον».
Άλλοι τύποι τροφίμων που η Tracy συνέστησε να αποφεύγονται είναι:
- Βούτυρο, λίπος (lard) και γκι (ghee)
- Τροπικά έλαια
- Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα
- Αρτοσκευάσματα
- Σοκολάτα
Οι συμβουλές της υποστηρίζονται και από ειδικούς του Harvard Health στις ΗΠΑ. Αυτοί συμβούλεψαν να αποφεύγεται το επεξεργασμένο κρέας και δήλωσαν:
«Τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και το μπέικον χρησιμοποιούν τα πιο λιπαρά κομμάτια κόκκινου κρέατος και, επομένως, τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Το μπέικον και τα λουκάνικα από γαλοπούλα ή κοτόπουλο μπορεί να φαίνονται πιο υγιεινά, και πράγματι έχουν κάπως χαμηλότερη χοληστερόλη από τις εκδοχές με κόκκινο κρέας, αλλά δεν είναι απαλλαγμένα από χοληστερόλη».
Χοληστερίνη: Το καλύτερο πρωινό για να τη μειώσετε φυσικά χωρίς φάρμακα
Πώς να μειώσετε τη χοληστερίνη σας;
Για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, το NHS προτείνει:
- Να τρώτε λιγότερα λιπαρά τρόφιμα
- Να ασκείστε περισσότερο
- Να σταματήσετε το κάπνισμα
- Να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ
Πόσα αυγά μπορούμε να φάμε την εβδομάδα – Κάνουν πράγματι κακό στη χοληστερίνη;
Αν ανησυχείτε για τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον παθολόγο σας.