Τελικά τα ζυμαρικά παχαίνουν; +1 εύκολη ιταλική συνταγή με λίγες θερμίδες

τα ζυμαρικά παχαίνουν

Έχετε αναρωτηθεί γιατί οι Ιταλοί τρώνε καθημερινά μακαρόνια και δεν παχαίνουν; Ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, αποκαλύπτει εάν τελικά τα ζυμαρικά παχαίνουν και εξηγεί πως μπορούμε να τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.

 

Θα απαντήσουμε σε ένα ερώτημα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Τελικά τα ζυμαρικά παχαίνουν; Εάν κάναμε ένα γκάλοπ, το αποτέλεσμα θα ήταν φυσικά ναι.

Από την πλευρά της επιστήμης, θα σας μιλήσω με αριθμούς.

Μία μερίδα σκέτων ζυμαρικών αποδίδει περίπου 250 θερμίδες.

Η σάλτσα που χρησιμοποιούμε πάνω στα ζυμαρικά κυμαίνεται από 50 θερμίδες μία απλή σάλτσα τομάτας, 150 θερμίδες μία ελεγχόμενη ποσότητα κιμά και περισσότερες από 300 θερμίδες μία σάλτσα με βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Αθροιστικά λοιπόν, προσθέτοντας και 2 κουταλιές τυρί τριμμένο με λίγα λιπαρά, μία μερίδα ζυμαρικών με σάλτσα τομάτας δεν θα προσφέρει περισσότερες από 450 θερμίδες, ενώ τα ζυμαρικά με μία σάλτσα πλούσια σε λιπαρά και με αρκετό τυρί, μπορεί να ξεπεράσουν τις 700 θερμίδες.

Νομίζω λοιπόν ότι είναι ξεκάθαρο ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα ζυμαρικά, χωρίς να ανησυχείτε ότι θα παχύνετε αρκεί να το κάνετε με τον σωστό τρόπο.

Ακολουθήστε τις συμβουλές

Προτιμήστε να τα βράζετε ακριβώς πριν το γεύμα. Έτσι δεν χρειάζεται να τους προσθέτετε σημαντική ποσότητα λιπαρής ύλης για να μην κολλάνε. Μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα ελαιολάδου, χωρίς όμως να το κάψετε.

Χρησιμοποιήστε συνταγές που έχουν λιγότερες θερμίδες όπως με σάλτσα τομάτας, με λαχανικά ή με θαλασσινά και τέλος μην χρησιμοποιείτε μεγάλη ποσότητα τυριού.

Παρατηρείστε και τους γείτονες Ιταλούς που γνωρίζουν από μακαρονάδες. Οι συνταγές τους συνήθως είναι αρκετά λιτές, ώστε να απολαμβάνουν την γεύση των ζυμαρικών που έχει αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά χωρίς να επιβαρύνουν την υγεία τους.

Pasta Al Limone: 1 εύκολη ιταλική συνταγή με λίγες θερμίδες

Αυτό το πιάτο oροέρχεται από την Καμπανία και συγκεκριμένα τη χερσόνησο του Σορέντο και την ακτή του Αμάλφι. Τόσο το Αμάλφι όσο και το Σορέντο φημίζονται για τα λεμόνια τους. Tο «λεμόνι του Σορέντο» έχει γίνει διάσημο όχι μόνο για το άρωμα και τη γεύση του, αλλά και για τη βιωσιμότητά του στην περιοχή.

Η Σικελία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λεμονιών στον κόσμο. Η ιστορία του λεμονιού στην περιοχή χρονολογείται από την περίοδο της Αναγέννησης, αν και οι πρώτες χρήσεις του διέφεραν, από φαρμακευτική έως μαγειρική.

 

τα ζυμαρικά παχαίνουν

Pasta Al Limone

Το λεμόνι φυσικά είναι ο πρωταγωνιστής του πιάτου! Δοκιμάστε και χρησιμοποιήστε ένα βιολογικό ή καλής ποιότητας λεμόνι καθώς θα χρησιμοποιήσετε το ξύσμα και τον φρέσκο χυμό λεμονιού.
Ζυμαρικά: Τα παραδοσιακά σπαγγέτι χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αυτής της συνταγής. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιγκουίνι ή ακόμα και ζυμαρικά από μαλλιά αγγέλου.

Parmigiano Reggiano ή τυρί παρμεζάνα: χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει μια όμορφη κρεμώδη σάλτσα χωρίς τη χρήση βαριάς κρέμας! Πάντα καλύτερα να τρίβετε το τυρί μόνοι σας αντί να χρησιμοποιείτε έτοιμο τριμμένο τυρί

Σκόρδο: Δίνει τρομερό άρωμα.

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας ελαιόλαδο και φροντίστε να το ρίξετε σε χαμηλή φωτιά.

Μαϊντανός: ρίχνεται ακριβώς στο τέλος για φρεσκάδα και χρώμα.

Μπορούν επίσης να προστεθούν μπούκοβο ή νιφάδες τσίλι.

Το Pasta al Limone σερβίρεται παραδοσιακά και τρώγεται ως έχει. Μπορείτε φυσικά να κάνετε παραλλαγές και να προσθέσετε λαχανικά ή πρωτεΐνη. Μερικά πράσινα λαχανικά που θα του ταίριαζαν είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το κολοκυθάκι. Μπορείτε επίσης να σερβίρετε με την αγαπημένη σας πρωτεΐνη όπως σολομό, γαρίδες ή κοτόπουλο.

Οδηγίες

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε νερό και ρίχνετε αλάτι.
  • Προσθέτετε τα ζυμαρικά και μαγειρεύετε για μερικά λεπτά λιγότερο από ότι αναγράφεται στη συσκευασία.
  • Σοτάρετε το σκόρδο σε ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού στο τηγάνι με μια κουτάλα νερό από τα ζυμαρικά και το αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά.
  • Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα ρίχνετε κατευθείαν στο τηγάνι με ½ φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά.
  • Ρίχνετε την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύετε.
  • Προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!
Scroll to Top