Μήπως τα νύχια σας έχουν μύκητες;

Αναρωτιέστε μήπως τα νύχια σας έχουν μύκητες; Ο δερματολόγος αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης απαντά.

 

Η ονυχομυκητίαση είναι μία συχνή μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών. Πρόκειται για την προσβολή των νυχιών από κάθε είδους μύκητα, όπως των δερματοφύτων, των ζυμομυκήτων και άλλων νηματοειδών μυκήτων. Όλα τα νύχια, χεριών και ποδιών, μπορούν να προσβληθούν. Τα δερματόφυτα προσβάλλουν συχνότερα τα νύχια των ποδιών, ενώ οι ζυμομύκητες του γένους candida τα νύχια των χεριών, κυρίως στις γυναίκες.

Το πιο αξιοσημείωτα συμπτώματα είναι ότι η ονυχομυκητίαση δημιουργεί πάχυνση των νυχιών, δυσχρωμία με το νύχι να γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο και ονυχόλυση, δηλαδή αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα. Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τους μύκητες των νυχιών

  • Οι μολύνσεις των νυχιών των χεριών τείνουν να εξαλείφονται ευκολότερα από τις μολύνσεις των νυχιών των ποδιών.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη προσβάλλονται ευκολότερα από μύκητες στα νύχια. Επίσης η μεγάλη ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ονυχομυκητίασης. Αντίθετα η ονυχομυκητίαση είναι λιγότερο συχνή στα παιδιά και πολύ σπάνια στα νήπια.
  • Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι μεγάλης διάρκειας (μήνες έως και 1 χρόνο) και απαιτεί υπομονή και συμμόρφωση του ασθενή. Σημασία έχει επίσης η έγκαιρη έναρξη της. Τα νύχια των ποδιών χρειάζονται συνήθως 12 μήνες και τα νύχια των χεριών χρειάζονται 6-9 μήνες για να αναπτυχθούν.
  • Είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πηγές επαναμόλυνσης: Αυτές οι πηγές περιλαμβάνουν κοινόχρηστα ντους, παλιά παπούτσια και κάλτσες, μέλη της οικογένειας που έχουν ονυχομυκητίαση.
  • Περίπου το 80% των ήπιων λοιμώξεων μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω τοπικής θεραπείας.
  • Οι μύκητες αναπτύσσονται όταν βρίσκονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον.
  • Οι λοιμώξεις που αφορούν ένα σημαντικό ποσοστό της πλάκας των νυχιών ανταποκρίνονται καλύτερα στις από του στόματος θεραπείες.
  • Θεραπείες με λέιζερ: Είναι πιο ακριβό από τις παραδοσιακές θεραπείες. Συχνά απαιτούνται τουλάχιστον 2 έως 5 θεραπείες.
  • Η αφαίρεση των νυχιών μπορεί να γίνει είτε με χειρουργική επέμβαση, είτε με χημική (ουρία) εφαρμογή. Οι αντιμυκητιασικοί παράγοντες είναι σημαντικό συμπλήρωμα σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Το ποσοστό ίασης για οποιαδήποτε μέθοδο θεραπείας είναι γενικά 65-75%.

Ο Μάρκος Μιχελάκης, MD, είναι Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος και έχει εξειδίκευση στην Αισθητική Δερματολογία και στη Δερματοχειρουργική. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και της American Academy of Dermatology

Όλο Υγεία

Scroll to Top