Ποιοι είναι οι τέλειοι γλουτοί, σύμφωνα με έρευνα – Δείτε την ιδανική αναλογία (φωτο)

Τα ευρήματα από δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery, δείχνουν ότι το μεγάλο μέγεθος δεν σημαίνει ότι οι γλουτοί είναι τέλειοι στις γυναίκες, παρά τα πρότυπα ομορφιάς που υποδεικνύουν το «φαινόμενο Kardashian».

Τελικά, οι ιδανικοί γλουτοί απέχουν πολύ από τις ακραίες αναλογίες που παρατηρούνται σε πολλές διασημότητες, που είναι γνωστές για τη σιλουέτα τους που μοιάζει με κλεψύδρα.

Η ιδανική αναλογία γλουτών στις γυναίκες

Σε μια μελέτη, από χειρουργούς στο Πανεπιστήμιο Loma Linda στην Καλιφόρνια, οι ειδικοί συμπεριέλαβαν 1.100 άνδρες και γυναίκες και τους ζήτησαν να δουν φωτογραφίες οκτώ διαφορετικών σετ γυναικείων γλουτών, που οι γιατροί είχαν δημιουργήσει ψηφιακά.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να υποδείξουν στους ερευνητές ποια θεωρούσαν πιο ελκυστική. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι βρήκαν την αναλογία «μέσης προς ισχίο» 0,65 πιο ελκυστική. Αυτός ο αριθμός είχε ως αποτέλεσμα μια πιο στενή μέση που άνοιγε ελαφρώς στους γοφούς.

Αυτός είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας του μεγέθους των γλουτών -μαζί με την ποσότητα σωματικού λίπους μέσα στους γλουτούς- καθιστώντας τις εικόνες που δημιουργήθηκαν να φαίνεται ότι έχουν διαφορετικό όγκο στον ιστό των γλουτών.

Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία μέσης-ισχίου ενός ατόμου, τόσο περισσότερο λίπος έχει γύρω από τη μέση του, κάνοντας τους γλουτούς του να φαίνεται λιγότερο καμπυλωτοί, είπαν οι επιστήμονες.

Και όσο μικρότερη ήταν η αναλογία μέσης προς γοφό τόσο λιγότερο λίπος είχαν γύρω από τη μέση τους, κάνοντας τους γλουτούς τους να φαίνονται πιο καμπυλωτοί. Στη συνέχεια, οι εικόνες εμφανίστηκαν σε 1.000 συμμετέχοντες στη μελέτη που στρατολογήθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν από τις ΗΠΑ, μισοί άνδρες, μισοί γυναίκες και η πλειοψηφία ήταν ηλικίας 25 έως 34 ετών. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γλουτοί με αναλογία μέσης προς γοφούς 0,65 ήταν οι πιο δημοφιλείς. Το 44% των ερωτηθέντων είπε ότι αυτή ήταν η προτιμώμενη επιλογή τους.

Η αναλογία 0,65 σημαίνει ότι οι γλουτοί είναι περίπου 35% μεγαλύτεροι από τη μέση, μέτρηση που πραγματοποιήθηκε τυλίγοντας μια μεζούρα στο μικρότερο σημείο γύρω από τη μέση και στο μεγαλύτερο σημείο γύρω από τους γοφούς.

Στη δεύτερη θέση ήταν η ελαφρώς μικρότερη αναλογία 0,60: το ένα τέταρτο του δείγματος προτιμούσε αυτό το μέγεθος. Ένας στους 10 συμμετέχοντες προτιμούσε περισσότερο τους δεύτερους κατά σειρά γλουτούς, στο 0,675. Και οι γλουτοί που θεωρήθηκαν λιγότερο ελκυστικοί είχαν τη χαμηλότερη αναλογία μέσης προς γοφούς 0,55.

Υπάρχει διακύμανση στην αναλογία μέσης-ισχίου ανά τον πληθυσμό, είπαν οι γιατροί, αλλά οτιδήποτε από το 0,6 και κάτω θα ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτό ως φυσικό.

Κάθε εικόνα που εμφανίστηκε έλαβε τουλάχιστον μία ψήφο από τους 1.000 συμμετέχοντες που είπαν ότι αυτή ήταν η προτιμώμενη αναλογία μέσης προς γοφό. Οι προτιμήσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου μπορεί να διαφέρουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ηλικιακών ομάδων, των φύλων και των εθνοτικών ομάδων όσον αφορά τους γλουτούς που προτιμούσαν.

Μελέτη για ανδρικούς γλουτούς

Σε μια ξεχωριστή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνδρες και γυναίκες, οι συμμετέχοντες είδαν πέντε εικόνες ανδρικών γλουτών και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν την καθεμία από το ένα έως το πέντε, με αυτούς που βαθμολογήθηκαν με πέντε να είναι οι πιο ελκυστικοί.

Οι ανδρικοί γλουτοί που κατατάχθηκαν στο νούμερο ένα ήταν επίσης μέτριου μεγέθους, αλλά τα περιγράμματα των μυών ήταν πιο καθορισμένα.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ζήτησαν από τα 2.000 άτομα να βαθμολογήσουν πέντε ψηφιακές εικόνες ενός αρσενικού γλουτού από τρεις γωνίες: πίσω, σε καμπύλη και πλάγια. Οι συμμετέχοντες περιλήφθηκαν διαδικτυακά και το 61% ήταν άνδρες ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, συνολικά, οι συμμετέχοντες προτιμούσαν γλουτούς που ήταν «μετρίως ενισχυμένοι» και με «καλή αναλογία» στην εμφάνιση.

Ο Δρ. Ashit Patel, πλαστικός χειρουργός στη Βόρεια Καρολίνα που ηγήθηκε της μελέτης, είπε: «Στην έρευνά μας, οι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι οι ιδανικοί ανδρικοί γλουτοί δεν πρέπει να είναι πολύ φαρδιοί και θα πρέπει να διατηρούν το χαρακτηριστικό λακκάκι στα πλάγια».

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από πίσω, ο δείκτης γλουτών GTI 0,66 ήταν πιο δημοφιλής -με μέσο όρο βαθμολογίας 3,1. Το GTI μετρήθηκε διαιρώντας την απόσταση από το λεπτότερο σημείο της μέσης μέχρι το κάτω μέρος των γλουτών με το φαρδύτερο σημείο των γλουτών.

Οι ερευνητές είπαν ότι το χρησιμοποίησαν σε άνδρες αντί για την αναλογία μέσης-ισχίου λόγω των διαφορών στην κατανομή του λίπους μεταξύ των δύο φύλων. Η αναλογία 0,66 σημαίνει ότι οι γλουτοί είναι περίπου 34% μεγαλύτεροι από την απόσταση από τη μέση έως το κάτω μέρος των γλουτών.

Ακολούθησε η αναλογία 0,64 με μέσο όρο βαθμολογίας τρία και 0,68 με μέσο όρο βαθμολογίας 2,9. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, οι συμμετέχοντες ήταν λιγότερο πιθανό να βαθμολογήσουν το 0,58 ως το αγαπημένο τους. Οι συμμετέχοντες κατέταξαν τους γλουτούς με GTI 0,64 ως τους πιο ελκυστικούς.

Αντίστοιχα, μεταξύ των ομοφυλόφιλων συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να κατατάξουν την αναλογία 0,62 ως την πιο ελκυστική.

«Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που επικεντρώνεται σε αυτό που κάνει τους αρσενικούς γλουτούς πιο ελκυστικούς. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα θα είναι χρήσιμα σε συζητήσεις με ασθενείς που εξετάζουν τη βελτίωση των γλουτιαίων και θα παρέχουν καθοδήγηση για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων και την ικανοποίηση των ασθενών», είπε ο Δρ. Patel.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε επίσης στο περιοδικό Plastic and Reconstructive Surgery φέτος, στοχεύει να δώσει στους ανθρώπους μια βασική γραμμή σχετικά με το ποιος γλουτός είναι πιο ελκυστικός.

Από πού ξεκίνησε η τάση για τους υπερμεγέθεις γλουτούς

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για τους γυναικείους γλουτούς, ο Δρ. Marc Everett, πλαστικός χειρουργός στη Νέα Υόρκη, είπε στη DailyMail: «Τα μέσα της δεκαετίας του 2010 έφεραν μια έκρηξη στη δημοτικότητα του Brazilian Butt Lift (BBL), μια διαδικασία κατά την οποία ένας γιατρός μεταφέρει λίπος από την κοιλιά, τους γοφούς ή τους μηρούς στους γλουτούς».

«Αλλά αυτές τις μέρες βλέπουμε λιγότερους ασθενείς να ζητούν ακραία αποτελέσματα. Αντίθετα, προτιμούν μεταφορές λίπους πιο μέτριου μεγέθους», συμπληρώνει ο ειδικός.

Ο Δρ. Everett προσθέτει ότι παρατηρεί μια πρόσφατη αύξηση σε ασθενείς που θέλουν να αντιστρέψουν τη διαδικασία ενίσχυσης των γλουτών. «Βλέπω ασθενείς με τύψεις για τα υπερβολικά αποτελέσματά τους. Αναζητούν λύσεις για τους υπερμεγέθεις γλουτούς που είναι λιγότερο μοντέρνοι αυτή τη δεκαετία ή για τους γλουτούς που αρχίζουν να χαλαρώνουν λόγω της γήρανσης», σημειώνει.

Το ενδιαφέρον για τα BBL ωθήθηκε από διασημότητες, όπως η Khloe Kardashian, η Cardi B και η K.Michelle. Αλλά με μια αλλαγή στη μόδα, πολλοί φαίνεται ότι έκαναν την επέμβαση αντίστροφα, με την Khloe Kardashian να εμφανίζεται το 2022 με αδυνατισμένη σιλουέτα.

Η δημοτικότητα τέτοιων διαδικασιών έχει αυξηθεί, με τον αριθμό των BBL να αυξάνεται από σχεδόν 4.000 το 2011 σε 61.000 το 2021. Αντίστοιχα, το ενδιαφέρον για τις βελτιώσεις των ανδρικών γλουτών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, με τα ποσοστά όλων των επεμβάσεων αλλοίωσης γλουτών που γίνονται σε άνδρες να αυξάνεται από 2,2% το 1997 σε σύγκριση με 6,2% το 2012.

Όλο Υγεία

Scroll to Top