4 απροσδόκητοι τρόποι που οι παχουλοί και δυνατοί μηροί κάνουν καλό στην υγεία

μηροί

Μπορεί οι παχουλοί μηροί να μην ταιριάζουν στα πρότυπα του αδύνατου σώματος που πολλοί ακολουθούν, αλλά οι άνθρωποι με πιο παχύ αλλά και δυνατό άνω μέρος των ποδιών θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εκείνοι που θα «γελάσουν τελευταίοι».

Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το να έχετε δυνατούς, παχουλούς μηρούς μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι οι ενισχυμένοι τετρακέφαλοιοι μύες στο μπροστινό μέρος του μηρού, οι μεγαλύτεροι στο σώμα- μπορεί να μειώσουν την ανάγκη για αντικατάσταση γόνατος. Παράλληλα, η έρευνα εξετάζει το όφελος των παχουλών μηρών σε άλλους τομείς, από την κούραση μέχρι τα αναπνευστικά προβλήματα.

4 οφέλη που έχουν οι δυνατοί μηροί για την υγεία

  1. Προστατεύουν την καρδιά μετά από έμφραγμα
  2. Μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική δύναμη
  3. Προστατεύουν από την αρθρίτιδα
  4. Βοηθούν να παραμείνετε ευτυχισμένοι

1. Προστατεύουν την καρδιά μετά από έμφραγμα

Οι άνθρωποι με παχουλούς μηρούς είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια μετά από καρδιακή προσβολή. Σχεδόν το 10% όσων έχουν υποστεί έμφραγμα αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια, αφού η κατεστραμμένη καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα γύρω από το σώμα, οδηγώντας σε δύσπνοια και πρησμένους αστραγάλους.

Αλλά οι ασθενείς με δυνατά πόδια και μηρούς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή έχουν 41% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Kitasato στην Ιαπωνία, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη δύναμη του τετρακέφαλου και των μυών των ποδιών σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς με καρδιακή προσβολή και, αφού τους παρακολούθησαν τέσσερα χρόνια αργότερα, διαπίστωσαν ότι κάθε 5% αύξηση της δύναμης στον τετρακέφαλο συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερη κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Μετά από μια καρδιακή προσβολή, η καρδιά επανορθώνεται και συσσωρεύεται ινώδης ιστός, προκαλώντας τη μεγέθυνσής της. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα, την κύρια αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ισχυροί τετρακέφαλοι μύες μείωσαν τον αντίκτυπο αυτού, πιθανώς μέσω της απελευθέρωσης ευεργετικών πρωτεϊνών.

2. Μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική δύναμη

Η έρευνα δείχνει ότι το να έχετε δυνατούς μηρούς μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα στη δύναμη του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2015 με τη συμμετοχή 324 εθελοντών που διεξήχθη από το King’s College του Λονδίνου, εντόπισε μια εντυπωσιακή προστατευτική σχέση μεταξύ ισχυρότερων μυών του άνω μέρους των ποδιών και καλύτερης νοητικής ικανότητας και δομής του εγκεφάλου σε μια περίοδο 10 ετών.

Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται δεν ήταν πλήρως κατανοητοί, αλλά οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gerontology, πρότειναν ότι αυτοί οι μύες μπορεί να παίζουν ρόλο σε παράγοντες όπως η ανοσοποιητική λειτουργία, η κυκλοφορία του αίματος και η σηματοδότηση των νεύρων.

Επιπλέον, σε μια μελέτη του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, οι ασκήσεις ποδιών που φέρουν βάρος, όπως τα squats (καθίσματα) που ενισχύουν το άνω μέρος των μηρών, βρέθηκε ότι πυροδοτούν νευρικά σήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή νέων υγιών εγκεφαλικών κυττάρων.

Ξεχωριστά στην έρευνά του, ο Damian Bailey, καθηγητής φυσιολογίας και βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας, χαρακτήρισε τα καθίσματα μια «έξυπνη» μορφή άσκησης λόγω του τρόπου με τον οποίο προκαλεί κατά διαστήματα τον εγκέφαλο, με αύξηση και μείωση της ροής του αίματος.

3. Προστατεύουν από την αρθρίτιδα

Η καλή στάση του σώματος κρατά τα οστά και τις αρθρώσεις στη σωστή θέση και μειώνει τη φθορά που μπορεί να προκαλέσει πόνο στους γοφούς, την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα. «Και το κλειδί για μια καλή στάση όταν στεκόμαστε και περπατάμε είναι να έχουμε δυνατούς μηρούς», λέει ο καθηγητής Tony Kochhar, ορθοπεδικός χειρουργός στο νοσοκομείο London Bridge.

«Το να στέκεσαι ευθυτενής σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεις καμία άρθρωση, καθώς η καλή στάση έχει να κάνει με την ισορροπία και την κατανομή του φορτίου, επιτρέποντας στους μύες να χρησιμοποιούν κάθε ένα από τα εξαρτήματά τους με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί για χρήση. Οι δυνατοί μύες των μηρών είναι καθοριστικοί για αυτό, καθώς παίζουν μεγάλο ρόλο στην υποστήριξη του σώματος».

Οι δυνατοί μύες των μηρών βοηθούν επίσης στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και έτσι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον πόνο στη μέση. Μια μελέτη του 2019 στη Σιγκαπούρη, στην οποία συμμετείχαν 84 δρομείς με χρόνιο πόνο στην πλάτη, στους οποίους έγιναν ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού, της πλάτης ή των ποδιών, διαπίστωσε ότι μετά από οκτώ εβδομάδες όλοι ανέφεραν βελτιώσεις στον πόνο στην πλάτη -και η ομάδα άσκησης στα πόδια είχε επίσης ισχυρότερα γόνατα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, οι μεγάλοι μηροί μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο να χρειαστεί ολική αντικατάσταση γόνατος. Σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 134 άτομα με οστεοαρθρίτιδα εκείνοι με τους μεγαλύτερους τετρακέφαλους είχαν 82% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Ακόμα κι αν αναπτύξετε αρθρίτιδα στο γόνατο, το να έχετε δυνατούς μηρούς μπορεί να σας προστατεύσει από τον πόνοεάν είστε γυναίκα. Αυτό ήταν το εύρημα μιας μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 2008.

Όταν οι ερευνητές μέτρησαν τους μηρούς περισσότερων από 3.000 ανδρών και γυναικών και στη συνέχεια τους έκαναν ακτινογραφίες, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τους μεγαλύτερους μύες των μηρών ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πόνο και δυσκαμψία, ακόμα κι αν οι ακτινογραφίες τους έδειχναν ότι είχαν αρθρίτιδα. Οι μεγαλύτεροι μηροί φάνηκαν λιγότερο προστατευτικοί στους άνδρες, αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί.

Ωστόσο, ο Daniel Cohen, ορθοπεδικός χειρουργός στο Highfield Hospital στο Rochdale, λέει ότι οι ισχυροί μύες των μηρών όχι μόνο μειώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας, αλλά και την εξέλιξή της.

«Θέτουν λιγότερο φορτίο μέσω της άρθρωσης από ό,τι αν οι μύες δεν είναι ανισόρροποι. Επιπλέον, μειώνουν το φορτίο στους τένοντες -ιστό που συνδέει τους μυς με τα οστά- επιτρέποντας στους μύες να έχουν ένα πλήρες εύρος κίνησης, λέει.

4. Βοηθούν να παραμείνετε ευτυχισμένοι

Οι δυνατοί μηροί είναι σημαντικοί για την αποφυγή πτώσεων. «Οι πτώσεις είναι μια σημαντική αιτία εισαγωγών στο νοσοκομείο -ιδιαίτερα με τους ηλικιωμένους», λέει η Sammy Margo, φυσιοθεραπεύτρια με έδρα το Λονδίνο. «Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε γερά πόδια -είναι ο πυλώνας του σώματος».

Ο Tim Allardyce, φυσιοθεραπευτής στο Surrey Physio, συμφωνεί: «Η ενίσχυση των μυών των μηρών είναι καλή για την ιδιοδεκτικότητα – την ικανότητα του σώματός σας να αισθάνεται κίνηση, δράση και τοποθεσία. Αυτό προσθέτει μια αίσθηση ισορροπίας, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πέσετε».

Η διατήρηση της δύναμης των μηρών μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της γήρανσης, που δυσκολεύουν τα καθημερινά πράγματα, όπως το να σηκωθείτε από μια καρέκλα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να εργαστείτε για το μέγεθος και τη δύναμη αυτών των μυών στη νεότερη ή στη μέση ηλικία για να αποτρέψετε προβλήματα στη μετέπειτα ζωή.

Όλο Υγεία

Scroll to Top