Βασιλιάς Κάρολος: Αυτό είναι το πρόγραμμα άσκησης που θα τον βοηθήσει να ανακάμψει ταχύτερα από τον καρκίνο

Βασιλιάς Κάρολος

Ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ παλεύει με μια απροσδιόριστη μορφή καρκίνου – αλλά ο 75χρονος βασιλιάς που έχει σούπερ φυσική κατάσταση ακολουθεί ένα έντονο καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ανακάμψει από τη θεραπεία πολύ πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τη Mirror, ο μονάρχης είναι φανατικός του προγράμματος 5BX, μιας στρατιωτικής προπόνησης 11 λεπτών που αναπτύχθηκε για τη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Το πρόγραμμα είναι το πνευματικό τέκνο του Bill Orban, ενός ακαδημαϊκού που το σχεδίασε για να βοηθήσει το στρατιωτικό προσωπικό να διατηρήσει το βέλτιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης σε ελάχιστο χρόνο.

Τις δεκαετίες από τη δημιουργία του, το 5BX έγινε αγαπητό σε πολλούς εκτός του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Καρόλου, του πρίγκιπα Φίλιππου, ο οποίος εκτελούσε τακτικά τη ρουτίνα αυτή και έζησε μέχρι την ηλικία των 99 ετών.

Ο Κάρολος — ο οποίος υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό — λέγεται ότι ξεκινά και τελειώνει κάθε μέρα με το 5BX, το οποίο αποτελείται από πέντε διαφορετικές ασκήσεις.

Τέσσερις από τις ασκήσεις, που είναι καλλισθενική γυμναστική, έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την ευελιξία και τη δύναμη, ενώ η πέμπτη έχει σκοπό να ενισχύσει την αερόβια φυσική κατάσταση.

Κατά την πρώτη άσκηση, που είναι διάταση προς τα εμπρός, ο ασκούμενος επιχειρεί να σκύψει και να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών του πριν κινηθεί πίσω και φτάσει τα χέρια του προς το ταβάνι.

Ως μέρος του 5BX, η άσκηση πρέπει να επαναληφθεί για δύο λεπτά, χαλαρώνοντας αργά το σώμα. Η δεύτερη άσκηση είναι καθίσματα που εκτελούνται για 60 δευτερόλεπτα, ενώ η τρίτη είναι η έκταση της πλάτης. Το άτομο πρέπει να ξαπλώσει στο στομάχι του και να σηκώσει τα χέρια και τα πόδια του από το πάτωμα πριν τα φέρει πίσω, επαναλαμβάνοντας για 60 δευτερόλεπτα.

άσκηση κάρολος

Τα pushups είναι η τέταρτη άσκηση του προγράμματος 5BX, την οποία ο ασκούμενος πρέπει να κάνει για ένα λεπτό χωρίς να σταματήσει. Τέλος, το 5BX ολοκληρώνεται με έξι λεπτά τρεξίματος επί τόπου για ενίσχυση της αερόβιας ικανότητας.

Εάν η προπόνηση των 11 λεπτών ακούγεται πολύ δύσκολη, μην τρομάζετε: το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για όλους τους ανθρώπους από αρχάριους ως προχωρημένους.

Το 5BX έχει έξι διαφορετικά γραφήματα, με το καθένα να περιλαμβάνει τροποποιήσεις άσκησης. Το γράφημα 1, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί για αρχάριους και μπορεί να υπερηφανεύεται για mini situps και pushups και λιγότερο έντονες διατάσεις. Ο χάρτης έξι είναι για αθλητές που έχουν καλή φυσική κατάσταση και έχουν βέλτιστη δύναμη και ευκινησία, με τις ασκήσεις να είναι πιο δυνατές.

Δεν είναι σαφές σε ποιο ακολουθεί ο Βασιλιάς Κάρολος.  Εκτός από την καθημερινή προπόνηση, ο βασιλιάς αναφέρεται ότι κάνει ιππασία, πεζοπορία και κωπηλασία, τα οποία τον κρατούν επίσης σε φόρμα.

Επίσης, διατηρεί υγιεινή διατροφή και δεν καταναλώνει πολύ αλκοόλ. «Ο Βασιλιάς έζησε μια υγιή και δραστήρια ζωή που θα τον κρατάει σε τέλεια φόρμα για να αντιμετωπίσει τη μάχη με τον καρκίνο», αναφέρει η Mirror, με αισιοδοξία για τις πιθανότητες πλήρους ανάκαμψης του βασιλιά. Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top