Αυτήν την άσκηση προτείνει καρδιολόγος του Κλίβελαντ για δυνατή καρδιά μετά τα 50

άσκηση, καρδιά

Μπορεί να μην σας αρέσει αυτό που πρόκειται να πούμε: Οι κίνδυνοι για την υγεία της καρδιάς αυξάνονται με την ηλικία. Υπάρχει, ωστόσο, μια ήπιας μορφής άσκηση που μπορεί να την προστατεύσει.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία λέει ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις συχνά αρχίζουν να εμφανίζονται στα 50 και τα 60 μας.  Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα (όπως τη γενετική), οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορείτε να κάνετε βήματα προς τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς σας.

«Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα ή 75 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης εβδομαδιαίως», λέει η Δρ Tamanna Singh, MD, από το Αθλητικό Καρδιολογικό Κέντρο στην Κλινική του Κλίβελαντ. «Μπορείτε να πετύχετε αυτόν τον στόχο – και ακόμη και να τον ξεπεράσετε – με οποιοδήποτε είδος άσκησης.»

Εάν είστε αρχάριοι στην άσκηση και θέλετε να αφοσιωθείτε στην άσκηση, μπορεί να αναρωτηθείτε: Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση για την υγεία της καρδιάς μου, ειδικά αν είμαι άνω των 50; Οι καρδιολόγοι λένε ότι η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι άκρως προσωπική, αλλά λατρεύουν να προτείνουν μια συγκεκριμένη άσκηση.

Ποια είναι η καλύτερη προπόνηση για την υγεία της καρδιάς για άτομα άνω των 50;

Οι καρδιολόγοι προτείνουν περπάτημα. «Συχνά, για άτομα που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ ή ασκούνται μετά βίας, θα προτείνω το περπάτημα και το τζόκινγκ γιατί δεν χρειάζονται πολλά εκτός από ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια», λέει η Δρ Σινγκ. Μπορείτε να περπατήσετε οπουδήποτε – σε εσωτερικό χώρο σε διάδρομο ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος στη δουλειά ή σε εξωτερικούς χώρους στη φύση.

Αυτή η απάντηση μπορεί να ακούγεται βασική και προφανής, αλλά ένας άλλος ειδικός συμφωνεί ότι η ευκολία του περπατήματος είναι ένα σημαντικό όφελος. Επίσης, δεν είναι το μόνο.

«Για πολλούς ανθρώπους άνω των 50 ετών, το γρήγορο περπάτημα είναι μια φανταστική αφετηρία», λέει ο Δρ Rigved Tadwalkar, MD, πιστοποιημένος καρδιολόγος στο Κέντρο Υγείας Providence Saint John.  «Είναι ήπιο και μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί σε διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης…Το περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό σας ρυθμό, δυναμώνει τα πόδια σας και καίει θερμίδες, όλα αυτά χωρίς να ασκείτε αδικαιολόγητη πίεση στις αρθρώσεις σας. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξερευνήστε το περιβάλλον σας και κοινωνικοποιηθείτε.»

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη βόλτα σας

Η καλύτερη συμβουλή; Ανεβάστε το ρυθμό. Ναι, το περπάτημα έχει χαμηλή ένταση, αλλά μην το μπερδέψετε με εύκολες βόλτες. Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να ξεκινάς με μικρό και αργό περίπατο είναι απαραίτητο, ειδικά με μια υποκείμενη πάθηση υγείας, όπως η καρδιαγγειακή νόσο, θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι καρδιολόγοι συνιστούν «γρήγορο» περπάτημα για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την προπόνησή σου.

Ο Δρ Tadwalkar συνιστά επίσης μερικές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας ή με μια ομάδα σε ένα μάθημα ή σε ένα πιο ανεπίσημο περιβάλλον. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κολύμπι
  • Ποδηλασία
  • Χορός
  • Προπόνηση ενδυνάμωσης
  • Διαλειμματική προπόνηση
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top