Τα μαλλιά αποκαλύπτουν 3 επικίνδυνες ασθένειες: Αναγνωρίστε τα σημάδια

μαλλιά

Τα μαλλιά είναι ζωτικής σημασίας μέρος της εμφάνισής μας. Αλλά όταν η απώλεια μαλλιών γίνεται έντονη, πέρα από ενοχλητική μπορεί να σημαίνει και κάτι πιο σοβαρό για την υγεία μας.

Η απώλεια μαλλιών είναι ένα βασικό σημάδι πολλών καταστάσεων υγείας που πρέπει να γνωρίζουμε και να παρακολουθούμε στενά για θανατηφόρα συμπτώματα στα μαλλιά.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών και να σηματοδοτούν μια πιο κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις. Τέτοιες είναι η νόσος Πάρκινσον, η αλωπεκία και ο καρκίνος.

Νόσος Πάρκινσον

Η πιτυρίδα στα μαλλιά είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους. Όχι, δεν χρειάζεται όλοι αυτοί να ανησυχούν ότι μπορεί να πάσχουν από νόσο Πάρκινσον. Η λευκή πιτυρίδα συγκεκριμένα είναι απλώς ένα φαινόμενο που αφορά τα μαλλιά. Αν όμως η πιτυρίδα είναι κίτρινη μπορεί να είναι σημάδι της πιο σοβαρής πάθησης.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια νευρολογική ασθένεια που μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τρέμουλο, αργή κίνηση και δυσκαμψία.

Η ασυνήθιστη κίτρινη πιτυρίδα προκαλείται από τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Αυτή είναι μια δερματική πάθηση όπου μέρη του δέρματος που έχουν πολλούς ιδρωτοποιούς αδένες, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής, μπορεί να έχουν φλεγμονή και να κοκκινίσουν, καθώς και να παρουσιάσουν φαγούρα, πόνο και ξεφλούδισμα.

Το Parkinson’s UK υπογραμμίζει ότι όσοι νοσούν από Πάρκινσον είναι επιρρεπείς και στην πάθηση του δέρματος. Για τη διαχείριση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες, ωστόσο δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Πάρκινσον.

Αλωπεκία

Η τριχόπτωση που εκδηλώνεται σαν μικρά μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής περίπου στο μέγεθος ενός νομίσματος θα μπορούσε να είναι σημάδι γυροειδούς αλωπεκίας. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο σώμα όπου υπάρχει άλλη τριχοφυΐα, συμπεριλαμβανομένης της γενειάδας, των φρυδιών, των βλεφαρίδων ή των τριχών του σώματος ακόμα και της ηβικής περιοχής.

Ο λόγος πίσω από τη γυροειδή αλωπεκία δεν είναι γνωστός, πρόκειται όμως για μία κατάσταση στην οποία τα κύτταρα αρχίζουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών και να τους εμποδίζουν να μεγαλώσουν.

Η έλλειψη σιδήρου και το άγχος είναι πιθανά ερεθίσματα, αλλά ορισμένοι ειδικοί το αμφισβητούν. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να μετατραπεί σε ολική αλωπεκία σε σοβαρές περιπτώσεις και η τριχόπτωση μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το κεφάλι. Στην περίπτωση ενός ακόμη πιο σοβαρού τύπου της πάθησης, της γενικής αλωπεκίας, επηρεάζει ολόκληρο το σώμα.

Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την αλωπεκία. Κάποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες στην αγορά, αλλά καμία δεν είναι εγγυημένο ότι θα λειτουργήσει. Στην γυροειδή αλωπεκία, τα μαλλιά είναι πιθανό να ξαναφυτρώσουν μήνες ή χρόνια αργότερα, αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί. Εάν εξελιχθεί σε ολική αλωπεκία, οι πιθανότητες να επανεμφανιστούν τα μαλλιά είναι λιγότερες.

Καρκίνος

Πιθανώς η πιο γνωστή και πιο παθολογική κατάσταση που μπορεί να εντοπιστεί στα μαλλιά σας είναι ο καρκίνος. Στο τριχωτό της κεφαλής μπορούν να αναπτυχθούν κόκκινες ή μοβ κηλίδες που πιθανώς να είναι σημάδι ενός σπάνιου αιμοφόρου αγγείου που μετατρέπεται σε καρκίνο.

Ονομάζεται αγγειοσάρκωμα και εμφανίζεται στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων και των λεμφαγγείων. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, αλλά κυρίως συμβαίνει στο δέρμα, το τριχωτό της κεφαλής, το κεφάλι ή το λαιμό.

Οι ειδικοί από την κλινική του Κλίβελαντ λένε ότι είναι συνήθως μεμονωμένοι ή ομαδικοί γαλαζοκόκκινοι όζοι ή πλάκες που μπορούν να αναπτυχθούν στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο ή στα αυτιά. Εάν πράγματι αναπτυχθεί αγγειοσάρκωμα, μπορεί να επηρεάσει ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος ή της καρδιάς και μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο.

Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως στους ηλικιωμένους, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με την αιτία της να είναι μέχρι τώρα άγνωστη.

Πολλές θεραπείες μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας και της χημειοθεραπείας. Για όσους έχουν τη νόσο, ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης είναι φτωχό και μόνο το 33% έχει πιθανότητα να επιβιώσει πέντε χρόνια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top