Ποιες εξετάσεις πρέπει να κάνετε στην αρχή της εμμηνόπαυσης;

εξετάσεις στην εμμηνόπαυση

Μία εξέταση αίματος δεν αρκεί για να έχετε τη σωστή διάγνωση. Για να βεβαιωθείτε ότι οι αλλαγές στον κύκλο σας οφείλονται σε εμμηνόπαυση συστήνονται εξετάσεις που αποτελούν συνήθως τη βάση.

 

Όταν πρόκειται να καθορίσετε εάν και σε ποιο στάδιο βρίσκεστε, τα συμπτώματα είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και δίνουν τις μεγαλύτερες ενδείξεις ότι μπαίνετε στην εμμηνόπαυση. Αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να το μάθετε: οι εξετάσεις. Είναι χρήσιμες γιατί:

 • Βοηθούν στη διάγνωση της εμμηνόπαυσης εάν είστε κάτω των 45 ετών.
 • Υποδεικνύουν εάν η θεραπεία με τεστοστερόνη μπορεί να είναι χρήσιμη.
 • Συμβάλλουν στο να μπορείτε να σταματήσετε τη χρήση αντισύλληψης.
 • Αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο για ορισμένες από τις επιλογές ορμονικής θεραπείας και επειδή η γενική υγεία σας είναι επίσης σημαντική, οι εξετάσεις μπορούν να δείξουν ορισμένους από τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που προκαλεί η εμμηνόπαυση, όπως οι καρδιακές παθήσεις και την οστεοπόρωση.

Ποιες εξετάσεις μπορείτε να κάνετε

Γυναικολογική εξέταση
Που περιλαμβάνει υπερηχογράφημα, επίχρισμα κολπικού επιθηλίου και μέτρηση ορμονών (FSH, E2, AMH).

 Ούρων και αίματος
Ώστε να εξακριβωθεί εάν έχετε μπει ή εάν είστε κοντά στην εμμηνόπαυση.

Μέτρηση ορμονών

 • FSH: Η ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων, η τιμή της στην εμμηνόπαυση είναι συνήθως >40 IU/ ml.
 • E2: Η οιστραδιόλη (Ε2, 17-β-οιστραδιόλη) είναι η πιο δραστική από τις μορφές των οιστρογόνων στη διέγερση της ανάπτυξης του ενδομητρίου. Καταστέλλει επίσης την παραγωγή της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και διεγείρει την παραγωγή της ωχρινοτρόπου ορμόνης(LH). Η οιστραδιόλη παράγεται από μετατροπή της τεστοστερόνης.
 • AMH: Τα επίπεδα της AMH αποτελούν έναν πρώιμο, αξιόπιστο, άμεσο δείκτη της μειούμενης ωοθηκικής λειτουργίας. Επιπλέον η εξέταση της ΑΜΗ μπορεί χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση και πρόληψη παθολογικών καταστάσεων που επιδεινώνονται με την εμμηνόπαυση, όπως είναι η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, η κατάθλιψη, η άνοια κτλ.
 • Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA): Η ορμόνη αυτή παράγεται στα επινεφρίδια και είναι ένα πρόδρομο μόριο για τη σύνθεση των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Διαταραχές στα επίπεδα της DHEA μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές αυτών των ορμονών.
 • Ορμόνες του θυρεοειδούς (TSH, T4): Εάν αυτές είναι πολύ αυξημένες μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως ακανόνιστες περιόδους, αλλαγές βάρους, κόπωση, άγχος και ανησυχία.

Εξετάσεις για την ατζέντα σας

Μαστογραφία
Κάθε πότε: μία φορά το χρόνο.
Το σωστό είναι βέβαια να ξεκινήσετε νωρίτερα τις μαστογραφίες, από την ηλικία των 40 ετών.

Τεστ Παπανικολάου
Κάθε πότε: Μία φορά το χρόνο.
Αυτή την εξέταση πρέπει να την κάνετε ούτως ή άλλως από την έναρξη της σεξουαλικής σας ζωής.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κάθε πότε: Πρώτη φορά στα 50 χρόνια. Αν είναι απόλυτα φυσιολογική, μπορεί να επαναληφθεί μετά από 2-3 χρόνια, αν όμως υπάρχουν ευρήματα, θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Ιδανικά γίνεται σε δύο σημεία, στο ισχίο και στην σπονδυλική στήλη. Επειδή όμως τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογούν μόνο τη μία μέτρηση, οι ειδικοί συστήνουν μέχρι τα 60-65 η μέτρηση να γίνεται στη σπονδυλική στήλη, που είναι και η πιο ευαίσθητη στην έλλειψη των οιστρογόνων, και από τα 65 και πάνω να γίνεται στο ισχίο.

Αν υπάρχει πρόβλημα στην οστική πυκνότητα, συστήνονται και συμπληρωματικές αιματολογικές εξετάσεις όπως:

 • δείκτες οστικού μεταβολισμού για να διερευνηθεί η φάση της απώλειας της οστικής μάζας,
 • ακτινογραφία στη σπονδυλική στήλη για τη διερεύνηση τυχόν ύπαρξης κατάγματος,
 • εξετάσεις για προβλήματα που συνδυάζονται με την οστεοπόρωση, όπως νοσήματα θυρεοειδούς, νοσήματα μεταβολισμού του ασβεστίου, ηπατικά ή νεφρολογικά προβλήματα κ.ά.

Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών
Κάθε πότε: μία φορά το χρόνο, κυρίως για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών.
Το γυναικολογικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών δείχνει με ευκρίνεια την κατάσταση της μήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων και βοηθά στη διάγνωση πιθανών προβλημάτων ή επιπλοκών. Με τον έλεγχο της μήτρας διαπιστώνονται συγγενείς ανατομικές ανωμαλίες, ινομυώματα, πολύποδες ή υπερπλασία ενδομητρίου, ύπαρξη αδενομύωσης κ. ά.

Διάγνωση προ-εμμηνόπαυσης χωρίς εξετάσεις, γίνεται;

Γίνεται! Αποτελεί ένα βήμα πρόληψης και ελέγχου σε υγιείς γυναίκες ηλικίας άνω των 45 ετών με συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα self test, για να προσδιορίσετε εάν βρίσκεστε στην προεμμηνοπαυσιακή περίοδο. Έτσι θα επισκεφθείτε έγκαιρα το γυναικολόγο σας για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα και να διασφαλίσετε την ποιότητα στη ζωή σας, στην ενέργεια, στην σεξουαλικότητα και στην υγεία σας.
Μπορεί να γίνει σαν ένα πρώτο βήμα πρόληψης σε απώλεια ή αστάθεια του κύκλου. Επίσης, όταν παρουσιάζονται συμπτώματα όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, αλλαγές στην λίμπιντο, κόπωση ή διαταραχές ύπνου.

Scroll to Top