«Νόμιζα ότι τα δύο κοινά συμπτώματα που είχα ήταν ιγμορίτιδα αλλά ήταν οξεία μυελογενή λευχαιμία» – Η συγκλονιστική μαρτυρία της 22χρονης

δύο κοινά συμπτώματα

Μια 22χρονη πίστευε ότι δύο κοινά συμπτώματα που βίωνε για κάποιες ημέρες οφείλονταν σε μια απλή ιγμορίτιδα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι γιατροί της ανακοίνωσαν πως έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία, έναν επιθετικό καρκίνο του αίματος. Η περίπτωση της Αμερικανίδας φοιτήτριας δείχνει πώς ένα φαινομενικά κοινό σύμπτωμα μπορεί να κρύβει μια σοβαρή διάγνωση.

«Ένας πονόδοντος οδήγησε στη διάγνωση λευχαιμίας» – Τα συμπτώματα μιας απόλυτα υγιούς 33χρονης

Ποια ήταν τα δύο κοινά συμπτώματα που η 22χρονη απέδωσε σε ιγμορίτιδα

Τον Σεπτέμβριο του 2024, η 22χρονη Breeze Hunter, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Texas A&M, ένιωθε σαν να υπάρχει ένα λάστιχο που να τραβάει το κεφάλι της. Είχε έντονο πονοκέφαλο, ένιωθε πίεση στη μύτη της και έχανε γρήγορα βάρος. Ωστόσο, συνέχιζε να αποδίδει τις αλλαγές στο σώμα της και τον συνεχή πόνο ως επίμονη λοίμωξη των ιγμορείων, κάτι στο οποίο ήταν επιρρεπής.

δύο κοινά συμπτώματα
Φωτογραφία: Breeze Hunter/Instagram

«Είχα πολύ υγρό στα αυτιά μου, το οποίο προκαλούσε πονοκεφάλους. Πήγα σε μια κλινική μερικές φορές και μου είπαν ότι ήταν ιγμορίτιδα», θυμάται η νεαρή φοιτήτρια. Ένα μήνα αργότερα, αποφάσισε να επισκεφτεί το ιατρείο της πανεπιστημιούπολης, αφούήταν τόσο αδύναμη ακόμα και για να ανέβει μια σκάλα ή να πάει στα μαθήματα. Εκεί υποβλήθηκε σε εξέταση αίματος.

Συνειδητοποιώντας ότι η Hunter έπασχε από σοβαρή αναιμία, οι γιατροί στην κλινική την παρότρυναν να πάει στα επείγοντα. Τελικά, αποφάσισε να επισκεφτεί το The University of Texas Medical Branch Hospital, όπου, μετά από πολλές εξετάσεις αίματος, ενημερώθηκε ότι έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία υψηλού κινδύνου, έναν επιθετικό καρκίνο του αίματος και εισήχθη στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Χιούστον.

δύο κοινά συμπτώματα
Φωτογραφία: Breeze Hunter/Instagram

«Τους είπα ότι συνεχίζω να έχω πονοκεφάλους, ότι είμαι πολύ αδύναμη και έχω κόπωση. Μου συνέστησαν να κάνω εξέταση αίματος. Οι γιατροί μου έλεγαν ότι τα συμπτώματά μου μοιάζουν με σημάδια λευχαιμίας, αλλά συνέχισαν τις εξετάσεις γιατί θα μπορούσε να είναι πολλά άλλα πράγματα. Τρομοκρατήθηκα. Δεν είχα ιδέα τι ήταν η λευχαιμία. Σκεφτόμουν αν θα επιβιώσω ή αν είναι θεραπεύσιμο», περιγράφει στο TODAY.com.

Πώς η αιμοδοσία μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του αίματος – Ελπιδοφόρα νέα μελέτη

Τι είναι η οξεία μυελογενής λευχαιμία: Συμπτώματα και θεραπείες

Η οξεία μυελογενής λευχαιμία επηρεάζει τα μυελοειδή κύτταρα του μυελού των οστών, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ωρίμανση σε ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια στην κυκλοφορία του αίματος. Μόλις γίνουν καρκινικά, αυτά τα κύτταρα μετακινούνται από τον μυελό των οστών στο αίμα και εξαπλώνουν την ασθένεια σε άλλα μέρη του σώματος, όπως οι λεμφαδένες, το ήπαρ, ο σπλήνας, ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, όταν επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και αδυναμία στο σώμα. Σε αντίθεση με άλλους καρκίνους, δεν υπάρχουν αριθμημένα στάδια και μπορεί να εξελιχθεί με ταχείς ρυθμούς. Ορισμένα συμπτώματα της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας περιλαμβάνουν:

  • κόπωση,
  • αίσθημα κρύου,
  • ζάλη,
  • χλωμό δέρμα,
  • δύσπνοια,
  • εύκολους μώλωπες και
  • αιμορραγία χωρίς σαφή αιτία.

Οι ακριβείς αιτίες είναι ασαφείς, ωστόσο, το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος, η έκθεση σε ακτινοβολία και η προηγούμενη χημειοθεραπεία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, όπως ο Breeze Hunter, δεν εμπίπτουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες. Πιθανές θεραπείες περιλαμβάνουν συχνά χημειοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Πώς αντιμετωπίστηκε η οξεία μυελογενής λευχαιμία της 22χρονης

Μέσα σε λίγες μέρες από τη διάγνωση, η Hunter υποβλήθηκε σε λήψη δείγματος του υγρού μέρους του μυελού των οστών για εξέταση και σπονδυλική παρακέντηση (λήψη δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης).Οι γιατροί στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson της χορήγησαν επτά ημέρες χημειοθεραπείας μαζί με ένα πειραματικό χάπι για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο ήταν μέρος μιας κλινικής δοκιμής.

δύο κοινά συμπτώματα
Φωτογραφία: Breeze Hunter/Instagram

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι γιατροί εξέτασαν τον μυελό των οστών της Hunter μετά από 21 ημέρες έναρξης χημειοθεραπείας για να δουν αν η θεραπεία λειτούργησε και είδαν βελτίωση. Στη συνέχεια, ακολούθησε ένας δεύτερος επταήμερος κύκλο θεραπείας που έφερε σημαντική βελτίωση. «Υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω τουλάχιστον έξι κύκλους. Η χημειοθεραπεία λειτούργησε τόσο καλά που χρειάστηκε να κάνω μόνο δύο», εξήγησε η Hunter.

Σύμφωνα με τη σελίδα της στο TikTok, η φοιτήτρια βρισκόταν σε ένα εξάμηνο πρόγραμμα χημειοθεραπείας που έληξε νωρίτερα φέτος. Αφού υποβλήθηκε σε 11 κύκλους ακτινοβολίας για να σκοτώσει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική της στήλη, καθώς και σε έναν νέο έντονο κύκλο χημειοθεραπείας, έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον 21χρονο αδελφό της.

Η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, γνωστή και ως μεταμόσχευση μυελού των οστών, αντικαθιστά τον κατεστραμμένο ή νοσούντα μυελό των οστών με υγιή βλαστοκύτταρα που μπορούν να εξελιχθούν σε διαφορετικούς τύπους αιμοσφαιρίων. Γίνεται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως ορισμένοι καρκίνοι, αιματολογικές διαταραχές και αυτοάνοσα νοσήματα.

«Έπαθα έγκαυμα από την ακτινοβολία/χημειοθεραπεία σε όλο μου το σώμα, το οποίο ήταν πολύ επώδυνο και κάηκα σχεδόν παντού. Το χημειοθεραπευτικό σχήμα ήταν πιο δύσκολο από αυτό της λευχαιμίας», σημείωσε η 22χρονη.

«Νόμιζα ότι οι σακούλες στα μάτια μου οφείλονταν στην κούραση, αλλά ήταν σύμπτωμα σπάνιου καρκίνου» – Πώς το κατάλαβε η 56χρονη

Μετά τη μεταμόσχευση, παρέμεινε στο νοσοκομείο για να βεβαιωθεί ότι όλα πήγαν καλά και να την προστατευτεί από πιθανή λοίμωξη λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού της συστήματος. Από το τέλος της εντατικής θεραπείας της, η Hunter βρίσκεται τώρα σε ύφεση και ισχυρίζεται ότι αισθάνεται καλύτερα, πιο δυνατή και είναι γεμάτη ελπίδα για το μέλλον.

Πηγές: TODAY.com, American Cancer SocietyMayo Clinic

Όλο Υγεία

Scroll to Top