Ασθενής θεραπεύτηκε από HIV και λευχαιμία με βλαστοκύτταρα – «Είμαι ευγνώμων», λέει 5 χρόνια μετά

hiv

Πέντε χρόνια μετά μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που άλλαξε τη ζωή του, ένας 68χρονος άνδρας λέει ότι είναι «εξαιρετικά ευγνώμων» που ουσιαστικά θεραπεύτηκε από την οξεία μυελογενή λευχαιμία και την ύφεση του HIV.

«Πολλοί γιατροί, επιστήμονες, νοσηλευτές, επαγγελματίες υποστηρικτικής φροντίδας και άλλοι του City of Hope κατέστησαν δυνατή τη θεραπεία μου από τη λευχαιμία και την ύφεση του HIV. Δεν υπάρχουν λόγια να τους ευχαριστήσω», είπε ο Paul Edmonds από το Desert Springs της Καλιφόρνια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Edmonds είναι ένας από τους μόλις πέντε ανθρώπους στον κόσμο που πέτυχε πλήρη ύφεση του ιού HIV, έχοντας μάλιστα τον ιό για περισσότερα από 31 χρόνια, το μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ των πέντε ασθενών. Ο 69χρονος διαγνώστηκε με AIDS το 1988. Έπεισε τον μελλοντικό σύζυγό του, Arnie House, να κάνει επίσης εξετάσεις. Ο House ήταν οροθετικός.

Χρόνια αντιρετροϊκών θεραπειών έκαναν τα επίπεδα του HIV σε μη ανιχνεύσιμα, που σημαίνει ότι ο ιός ήταν μη μεταδοτικός αλλά ακόμα παρών. Μόλις το 2018, όταν ο Edmonds διαγνώστηκε με λευχαιμία, άρχισε να διαμορφώνεται ένα σχέδιο και για τις δύο ασθένειες.

«Δεν ήμουν έτοιμος να πεθάνω», είπε πέρυσι στο ABC News. Μετά τη χημειοθεραπεία, ο 69χρονος έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων -μια διαδικασία υψηλού κινδύνου που έχει τη δυνατότητα να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα- στο City of Hope στις 6 Φεβρουαρίου 2019.

Τα βλαστοκύτταρα είχαν μια απίστευτα σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη ανθεκτική στον HIV, το ομόζυγο CCR5 Delta 32. Το κέντρο θεραπείας καρκίνου City of Hope ανακοίνωσε τη θαυματουργή θεραπεία του Edmonds, αλλά εκείνη την εποχή ήταν γνωστός μόνο ως  «ανώνυμος ασθενής».

Σήμερα, ο Edmonds είναι καλά, όμως -σε ιατρικό επίπεδο- θα θεωρηθεί ότι έχει θεραπευτεί πλήρως από τον ιό HIV αφού έχει σταματήσει την αντιρετροϊκή θεραπεία για πέντε χρόνια. Τώρα, έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε που πήρε τα φάρμακα.

Άλλες περιπτώσεις θεραπείας από HIV με βλαστοκύτταρα

Ο Timothy Ray Brown, γνωστός και ως «ο ασθενής του Βερολίνου», ήταν το πρώτο άτομο που εισήλθε σε ύφεση του HIV, αφού έλαβε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και βλαστοκυττάρων το 2007 και το 2008, θεραπεύοντας αποτελεσματικά τον ιό που προκαλεί το AIDS και τη λευχαιμία. Πέθανε το 2020 μετά από μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 54 ετών.

Το 2019, ένας Γερμανός θεραπεύτηκε επίσης από τον ιό με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, αλλά μόνο πέρυσι οι κλινικοί γιατροί μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν ότι είχε επιτευχθεί πλήρης ύφεση, χωρίς παρόντα ιό.

Μια γυναίκα από τη Νέα Υόρκη εισήλθε επίσης σε φάση ύφεσης από τον ιό HIV και τη λευχαιμία το 2022, και έγινε η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε με επιτυχία στη θεραπεία.

Ένας Ευρωπαίος άνδρας γνωστός ως «ο ασθενής της Γενεύης», τέλος, φέρεται να βρίσκεται σε ύφεση από τον ιό για περίπου τρία χρόνια μετά από παρόμοια διαδικασία, καθιστώντας τον ενδεχομένως το έκτο άτομο που θεραπεύεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι πάνω από 39 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με HIV το 2022. Ο ιός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), έναν συνδυασμό φαρμάκων που εμποδίζει την αναπαραγωγή του HIV.

Η προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP), ωστόσο, μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό HIV από το σεξ ή τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top