Η 35χρονη μητέρα που σώθηκε χάρη στο μωρό της – Διαγνώστηκε με σπάνια επιπλοκή ενώ ήταν έγκυος

35χρονη μητέρα, εγκυμοσύνη

Μια 35χρονη μητέρα στο Μίσιγκαν πιστώνει στο μωρό της ότι της έσωσε τη ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν εκείνη διαγνώστηκε με μια σπάνια γενετική πάθηση που οδήγησε σε ένα απειλητικό για τη ζωή πρόβλημα των αιμοφόρων αγγείων.

Η 35χρονη Amanda Banic είχε μια εύκολη και υγιή εγκυμοσύνη στο πρώτο της παιδί, μέχρι περίπου την 35η εβδομάδα της κύησης, όταν άρχισε να νιώθει έντονους πόνους στο στήθος.

Ανησυχώντας ότι παθαίνει έμφραγμα, η Banic ζήτησε από τον σύζυγό της να τη μεταφέρει στα επείγοντα, όπου την παρακολούθησαν για λίγες ώρες και μετά την έστειλαν στο σπίτι με διάγνωση δυσπεψίας και άγχους. Λίγες μέρες αργότερα, βίωσε ξανά πόνους στο στήθος, που αυτή τη φορά συνοδεύτηκαν από πόνο που επεκτάθηκε στη γνάθο και θολή όραση.

«Εκείνη τη στιγμή ένιωσα ότι αυτό ήταν. Νόμιζα ότι πεθαίνω. Δεν ήξερα πώς αλλιώς να το εξηγήσω. Δεν είχα νιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο», είπε η Banic στο “Good Morning America”.

Η 35χρονη μητέρα, παρά τον έντονο πόνο που ένιωθε, είπε στον σύζυγό της ότι δεν ήθελε να επιστρέψει στα επείγοντα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας της. «Αρνήθηκα γιατί ήξερα ότι θα με στείλουν ξανά στο σπίτι λέγοντας ότι  έχω άγχος. Φοβόμουν ακόμη και να πάω στο νοσοκομείο», θυμάται.

35χρονγ μητέρα
Φωτογραφία: Amanda Banic/GMA

Ωστόσο, ο σύζυγός της Derek επέμενε και την οδήγησε στο τοπικό νοσοκομείο. Όταν έφτασαν, οι γιατροί της είπαν ότι θα έπρεπε να την μεταφέρουν αμέσως σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Grand Rapids του Μίσιγκαν, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους στο Χάρτφορντ.

Η ζοφερή διάγνωση

Διαγνώστηκε με αορτική ανατομή, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία υπάρχει ρήξη στην αορτή, την κύρια αρτηρία που αντλεί αίμα από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται μόνο σε 2 στους 10.000 ανθρώπους και εμφανίζεται πιο συχνά σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών.

35χρονη μητέρα
Φωτογραφία: Amanda Banic/GMA

«Δεν νομίζω ότι συνειδητοποίησα καν τι συνέβαινε μέχρι που έφτασα στο Grand Rapids και με έβαλαν στο χειρουργείο και ήταν γεμάτο με γιατρούς, νοσοκόμες και τεχνικούς. Τότε κατάλαβα ότι ήταν μια πολύ σοβαρή κατάσταση. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι να λέω ήταν: “Απλώς σας παρακαλώ βεβαιωθείτε ότι θα φτάσω να δω το μωρό μου“», είπε η ίδια.

Η Δρ. Erin Fricke, γυναικολόγος που φρόντιζε την Banic όταν έφτασε στο Corewell Health στο Grand Rapids, είπε ότι υπήρχαν περίπου 20 ιατροί στο δωμάτιο έτοιμοι να θεραπεύσουν τη μέλλουσα μητέρα. «Δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν τόσο οξεία κατάσταση στην εγκυμοσύνη τους. Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πόσο τρομοκρατημένη πρέπει να είναι», είπε η Δρ. Fricke.

35χρονη μητέρα
Φωτογραφία: Amanda Banic/GMA

Η Banic γέννησε την κόρη της Baylor με επείγουσα καισαρική τομή στις 9 Μαΐου 2023. Παρά την απειλητική για τη ζωή κατάσταση της μητέρας, η Baylor γεννήθηκε υγιής, σύμφωνα με τη Δρ. Fricke και την 35χρονη μητέρα.

Αμέσως μετά τον τοκετό, η γυναίκα ότι υποβλήθηκε σε αποκατάσταση αορτικής ανατομής, μια επέμβαση σχεδόν 13 ωρών για τη διόρθωση της ρήξης στην αορτή της. Το επόμενο πρωί έκανε άλλη μια εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, μια επέμβαση τριπλής παράκαμψης, για να επαναδρομολογηθεί το αίμα γύρω από τις αρτηρίες.

«Σε διάστημα 24 ωρών, έκανα ένα τριπλό bypass, μια καισαρική τομή και χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης αορτής. Οι γιατροί επικοινώνησαν με την οικογένειά μου… και τους είπαν ότι ήμουν το πιο άρρωστο άτομο στο νοσοκομείο και το μόνο πράγμα που ήταν θετικό για μένα ήταν η ηλικία μου και η υγεία μου πριν την εγκυμοσύνη», περιγράφει η Banic, που την επόμενη εβδομάδα στη μηχανική υποστήριξη του νοσοκομείου.

Πώς το έμβρυο βοήθησε την 35χρονη μητέρα να ζήσει

Η 35χρονη μητέρα βγήκε από τη μηχανική υποστήριξη στις 14 Μαΐου 2023, την Ημέρα της Μητέρας, μετά την οποία μπόρεσε να συναντήσει την κόρη της για πρώτη φορά. Οι γιατροί της είπαν τότε ότι η Baylor βοήθησε να σώσει τη ζωή της.

«Λόγω του τρόπου που έκανα ανατομή, ουσιαστικά κρατούσε τα πάντα ενωμένα μέσα στο σώμα μου. Αν δεν ήταν εκεί μέσα ασκώντας πίεση σε όλα τα σωστά μέρη, η έκβασή μου μπορεί να ήταν πολύ διαφορετική, επομένως είναι ένα μικρό θαύμα, με περισσότερους από έναν τρόπους», λέει η Banic.

Η Baylor ήταν επίσης το κίνητρο της μητέρας της για να θεραπευτεί και να φύγει από το νοσοκομείο τόσο γρήγορα. Ενώ οι γιατροί της είπαν ότι πιθανότατα θα έπρεπε να πάει σε ένα κέντρο αποκατάστασης και στη συνέχεια ότι θα χρειαζόταν νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι, η ίδια πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο σε λιγότερο από 20 ημέρες και μπορούσε να πάει κατευθείαν στο σπίτι.

35χρονη μητέρα
Φωτογραφία: Amanda Banic/GMA

Μετά την αορτική ανατομή της, η Banicι υποβλήθηκε σε περαιτέρω εξετάσεις και διαγνώστηκε με σύνδρομο Loeys-Dietz, μια διαταραχή που επηρεάζει τον συνδετικό ιστό σε διάφορα μέρη του σώματος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για προβλήματα αιμοφόρων αγγείων, όπως αορτική ανατομή, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα άτομα με αυτό το σύνδρομο μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να κάνουν αορτική ανατομή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όλο Υγεία

Scroll to Top