4 αλλαγές που μπορούν να νικήσουν τα «κακά» γονίδια και να χαρίσουν 5 χρόνια ζωής

γονίδια
  • Η μελέτη εξέτασε πάνω από 350.000 Βρετανούς.
  • Οι ερευνητές αξιολόγησαν τον γενετικό κίνδυνο πρόωρου θανάτου και τον τρόπο ζωής των συμμετεχόντων.
  • Απέδειξαν ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 78%.
  • Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και ανθυγιεινό τρόπο ζωής διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στη μακροζωία και σε συνδυασμό με τις επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να καθορίσουν το πόσο θα ζήσουμε.Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να επιδιορθώσουν μέχρι ένα βαθμό, τη βλάβη από ένα κακό γενετικό υλικό.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine, υποστηρίζει ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής μπορούν να ζήσουν περίπου πέντε χρόνια περισσότερο εάν ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Στην πρώτη μελέτη του είδους της, οι ερευνητές αξιολόγησαν πώς μπορούν να βελτιωθούν οι πιθανότητες επιβίωσης ,μέσω των εξής 4 αλλαγών:

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει εως και 78% αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσα άτομα ακολουθούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350.000 Βρετανοί, έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο μικρότερης ζωής έχουν το ένα πέμπτο (21%) περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι από εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.

Εν τω μεταξύ, τα άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, είτε είχαν γονίδια που μειώνουν τη ζωή είτε όχι.

Τόσο ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής όσο και η ύπαρξη γονιδίων που υποδηλώνουν μικρότερη διάρκεια ζωής υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με άτομα με πιο «καλά» γονίδια και υγιεινό τρόπο ζωής.

Αλλά τα καλά νέα για αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι ο τρόπος ζωής είχε σημαντικό βαθμό επιρροής πάνω στο τι συνέβη, σύμφωνα με τα ευρήματα των ειδικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα.

QuizMaker

Οποιοσδήποτε γενετικός κίνδυνος για μικρότερη διάρκεια ζωής ή πρόωρο θάνατο μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%.

«Οι συμμετέχοντες με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν περίπου 5,22 χρόνια προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 40 ετών με έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής», είπαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο βέλτιστος συνδυασμός τρόπου ζωής για μεγαλύτερη μακροζωία ήταν η εξαρχής αποχή από το κάπνισμα, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η επαρκής διάρκεια ύπνου και η υγιεινή διατροφή.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για τη μακροζωία και τα γονίδια

Οι ερευνητές εξέτασαν τη βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου των συμμετεχόντων -χιλιάδες γενετικές παραλλαγές στο γονιδίωμα ενός ατόμου για να εκτιμήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συγκεκριμένης ασθένειας. Κάθε μεμονωμένη γενετική παραλλαγή έχει μικρή επίδραση στον κίνδυνο ασθένειας ενός ατόμου. Αλλά εξετάζοντας όλες τις παραλλαγές μαζί, οι επιστήμονες μπορούν να εκτιμήσουν τον συνολικό κίνδυνο εμφάνισης μιας ασθένειας.

Οι άνθρωποι ομαδοποιήθηκαν σε τρεις γενετικά καθορισμένες κατηγορίες διάρκειας ζωής: τη μεγάλη (20,1%), τη μέση (60,1%) και τη σύντομη (19,8%). Επίσης, χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες βαθμολογίας τρόπου ζωής: τον ευνοϊκό (23,1%), τον ενδιάμεσο (55,6%), και τον δυσμενή (21,3%).

Στη συνέχεια, τους εξέτασαν παράλληλα με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος και αν κάπνιζαν. Η μελέτη παρακολούθησε ανθρώπους για 13 χρόνια κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν 24.239 θάνατοι.

Ο Matt Lambert, υπεύθυνος πληροφοριών υγείας στο Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο, δήλωσε: «Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι, παρά τους γενετικούς παράγοντες, ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης θρεπτικής διατροφής και της δραστηριότητας, μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top