Αδυνάτισμα με χάπια: Μετά το Ozempic έρχονται νέα φάρμακα

αδυνάτισμα με χάπια

Μετά το Ozempic δύο νέα φάρμακα για αδυνάτισμα που παράλληλα επιτυγχάνουν έλεγχο του διαβήτη, πρόκειται να προστεθούν στη φαρέτρα των επιστημόνων.

Αυτά τα δύο σκευάσματα αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο στη θεραπεία της σύγχρονης αυτής μάστιγας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα δημόσιας υγείας παγκοσμίως, την παχυσαρκία. Καθώς τα χάπια είναι φθηνότερα στην παρασκευή τους, τα σκευάσματα μπορεί να αποτελέσουν μια προσιτή και πιο εύκολη στη χρήση εναλλακτική λύση σε φάρμακα, όπως το Ozempic.

Τα δύο αυτά νέα σκευάσματα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με όσα κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Το πρώτο είναι το orforglipron, ευκολότερο στη χρήση και φθηνότερο από τις υπάρχουσες θεραπείες. Το δεύτερο, η ρετατρουτίδη (retatrutide), έχει  υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας και ανεβάζει τον πήχη για τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Και τα δύο είναι αγωνιστές των υποδοχέων του πεπτιδίου-1 (GLP-1), μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

“Είναι και τα δύο καινοτομίες”, λέει ο ενδοκρινολόγος Daniel Drucker από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά στο nature.com.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙ και των δύο φαρμάκων ανακοινώθηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας αυτόν τον μήνα και στο New England Journal of Medicine.

Οι δοκιμές φάσης ΙΙ παρέχουν δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ιδανική δοσολογία  φαρμάκου σε μια μικρή ομάδα συμμετεχόντων.

αδυνάτισμα ozembic
Photo Pexels.com

Κόβοντας την όρεξη

Η ορφογλιπράνη και η ρετατρουτίδη μιμούνται αμφότερες τις ορμόνες που παράγονται από την επένδυση του εντέρου ως απόκριση σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτές οι ορμόνες συμβάλλουν στην επιβράδυνση της διέλευσης της τροφής από τον πεπτικό σωλήνα και στη μείωση της όρεξης δρώντας σε υποδοχείς στον εγκέφαλο, μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό, με αποτέλεσμα την απώλεια κιλών.

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία

Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου, δύο αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1 που οδηγούν σε σημαντική απώλεια βάρους έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά. Πρόκειται για την τιρζεπατίδη (Mounjaro) και έχει λάβει έγκριση από τις αρχές των ΗΠΑ μόνο για τη θεραπεία του διαβήτη.

Το άλλο εγκεκριμένο φάρμακο, η σεμαγλουτίδη, πωλείται με δύο εμπορικές ονομασίες: Ozempic, μια θεραπεία για τον διαβήτη, και Wegovy, για την παχυσαρκία. Και τα δύο σκευάσματα έχουν βοηθήσει σημαντικά τα άτομα με παχυσαρκία να αποκτήσουν τα σωτήρια οφέλη της απώλειας βάρους, όπως και τη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της υπέρτασης.

Τόσο το φάρμακο Wegovy όσο και το Mounjaro χορηγούνται για μια φορά την εβδομάδα με υποδόρια ένεση στην κοιλιά, το μηρό ή τον επάνω βραχίονα με την τιμή του πρώτου για τη θεραπεία ενός μήνα -4 δόσεις- να ανέρχεται στα 1000 περίπου δολάρια, ενώ αντίστοιχα η μηνιαία θεραπεία του δεύτερου κοστίζει 900 δολάρια.. Επιπλέον, και τα δύο φάρμακα ανήκουν σε μια ομάδα μορίων που ονομάζονται πεπτίδια, η παραγωγή των οποίων είναι δαπανηρή και εντάσεως εργασίας.

Ozempic

Αποτελεσματικότερα τα νέα σκευάσματα

Το Orforglipron, ωστόσο, είναι ένα μη πεπτιδικό μόριο που είναι εύκολο να παραχθεί και να συσκευαστεί σε χάπι. Η τιμή του φαρμάκου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά πιθανότατα θα είναι πολύ φθηνότερο από τα υπάρχοντα φάρμακα για τη διαχείριση του βάρους, λέει ο ιατρός εσωτερικής ιατρικής Sean Wharton από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, στο nature.com.

Προσδοκίες για τα νέα φάρμακα

Στην υψηλότερη δόση  της ρετατρουτίδης που χρησιμοποιήθηκε στη δοκιμή, οι συμμετέχοντες έχασαν κατά μέσο όρο 24,2% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα 11 μηνών θεραπείας.  Τα εγκεκριμένα επί του παρόντος φάρμακα τείνουν να αποδίδουν περίπου 15-20% απώλεια βάρους σε παρόμοια χρονική περίοδο.

Η ρετατρουτίδη “πιθανότατα θα επαναφέρει τις προσδοκίες μας για το τι θεωρούμε αποτελεσματικό φάρμακο για την παχυσαρκία”,  λέει  στο nature.com η νευροβιολόγος Amber Alhadeff στο Κέντρο Χημικών Αισθήσεων Monell στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη της ρετατρουτίδης που έλαβαν υψηλότερες δόσεις έχασαν τουλάχιστον 5% του σωματικού τους βάρους. Τα εγκεκριμένα σήμερα φάρμακα, αντίθετα, λειτουργούν περίπου στο 90% των ατόμων που τα λαμβάνουν.

Οι ανεκτές παρενέργειες θα είναι το κλειδί, επειδή τα άτομα που παίρνουν ορφογλιπράνη ή ρετατρουτίδη είναι πιθανό να επανακτήσουν το χαμένο βάρος αν σταματήσουν να παίρνουν τα φάρμακα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φαίνεται να έχει ένα “σημείο ρύθμισης” για το πόσο λίπος αποθηκεύει το σώμα, και τα φάρμακα απλώς καλύπτουν αυτό το σημείο ρύθμισης αντί να το αλλάζουν. “Η πεποίθηση ότι θα μπορούσατε να σταματήσετε τα φάρμακα και να μην έχετε επαναπρόσληψη βάρους δεν είναι εφικτή “, λέει ο dr. Wharton.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτές οι νέες θεραπευτικές επιλογές θα αποτελέσουν μία  ανακούφιση για τα άτομα που ταλαιπωρούνται από την  παχυσαρκία, καθώς εκτιμούν ότι τα νέα φάρμακα είναι η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά λένε, τα φάρμακα δεν είναι και δεν θα είναι η μόνη λύση, αλλά αποτελούν ένα επαναστατικό βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top