Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια – Το 46% των ανθρώπων δεν το γνωρίζει

Το ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια - Το 46% των ανθρώπων δεν το γνωρίζει

Οι καρδιακές παθήσεις επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους και συχνά εμφανίζονται με συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα. Νέα έρευνα δείχνει πως ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν γνωρίζει βασικά προειδοποιητικά σημάδια, μεταξύ των οποίων και ένα χαρακτηριστικό, αλλά ελάχιστα γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια. Εφόσον, λοιπόν, η ενημέρωση είναι πιο σημαντική από ποτέ, τι πρέπει να προσέχουμε και πώς μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο;

Το σύμπτωμα καρδιακής νόσου στα πόδια που οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι επηρεάζονται ένας στους 12 ανθρώπους. Ο όρος «καρδιακές παθήσεις» περιλαμβάνει μια ποικιλία παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Συχνά προκαλούνται από λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο θρόμβων αίματος. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, τα νεφρά και τα μάτια.

Ωστόσο, τα συμπτώματα των καρδιακών παθήσεων μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο και κάποιο άνθρωποι μπορεί να μην αναγνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την LloydsPharmacy Online Doctor στην οποία συμμετείχαν 500 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι μόνο το 46% γνώριζε ότι το πρήξιμο των ποδιών θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου.

Το πρήξιμο των ποδιών, ιατρικά γνωστό ως οίδημα, είναι ένα λιγότερο γνωστό σύμπτωμα καρδιακής νόσου και εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται υγρό στον ιστό. Αυτό μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων που πρέπει να γνωρίζετε

Στο πλαίσιο αυτό, η Δρ. Bhavini Shah, γενική γιατρός στο LloydsPharmacy Online Doctor, ανέλυσε αυτά τα συμπτώματα και παρείχε πρακτικές συμβουλές για το πώς να μειώσετε τον κίνδυνο. Τα συμπτώματα καρδιακών παθήσεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στο στήθος
  • Δύσπνοια
  • Ακραία κόπωση
  • Ακανόνιστο καρδιακό παλμό
  • Πρήξιμο στα πόδια

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων. Εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος που μοιάζει με πίεση, σφίξιμο ή βάρος, θα μπορούσε να υποδηλώνει καρδιακή προσβολή και είναι σημαντικό να καλέσετε αμέσως το 166. Σύμφωνα με την έρευνα, το 80% των συμμετεχόντων αναγνώρισε τον πόνο στο στήθος ως σύμπτωμα, καθιστώντας το το πιο αναγνωρίσιμο συνολικά.

Επιπλέον, το 77% των ανθρώπων αναγνώρισε σωστά τη δύσπνοια ως σύμπτωμα. Η Δρ. Shah εξηγεί ότι εάν η καρδιά δεν αντλεί αρκετό αίμα σε όλο το σώμα, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί στους πνεύμονες, δυσκολεύοντας την αναπνοή και οδηγώντας σε δύσπνοια. Οι ακανόνιστοι καρδιακοί ρυθμοί μπορούν επίσης να αποτελούν ένδειξη καρδιακών παθήσεων, την οποία γνώριζαν το 70% των ανθρώπων.

Ενώ αυτό μπορεί να μην συνδέεται άμεσα με κάποια σοβαρή πάθηση, είναι σημαντικό να ελεγχθεί για να κατανοηθούν τυχόν υποκείμενα προβλήματα. Περίπου το 66% των ερωτηθέντων αναγνώρισε ότι η υπερβολική κόπωση μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες ή την ήπια άσκηση εξαντλητικές.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

  1. Υγιεινή διατροφή
  2. Σωματική δραστηριότητα
  3. Κόψτε το κάπνισμα
  4. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
  5. Κοιμηθείτε καλά

1. Υγιεινή διατροφή

Η μείωση της πρόσληψης λιπών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος όχι μόνο για να μειώσετε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, αλλά και για να βοηθήσετε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) προτείνει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά, ενσωματώνοντας τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, σίκαλη και καστανό ρύζι. Συνέστησε επίσης να διατηρείται η πρόσληψη αλατιού κάτω από έξι γραμμάρια την ημέρα και να αποφεύγονται τα κορεσμένα λίπη που μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

2. Σωματική δραστηριότητα

Η Δρ. Shah υποστηρίζει την τακτική σωματική δραστηριότητα ως προληπτικό μέτρο κατά των καρδιακών παθήσεων. Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς δηλώνει ότι η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 35%. Η τακτική άσκηση βοηθά επίσης στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της χοληστερόλης.

Συνιστάται άσκηση τουλάχιστον 150 λεπτών την εβδομάδα. Είτε πρόκειται για γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία, κολύμπι ή παρακολούθηση μαθήματος γυμναστικής, η εύρεση μιας ευχάριστης δραστηριότητας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση της συνέπειας και στην προώθηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

3. Κόψτε το κάπνισμα

Το Action on Smoking and Health, μια φιλανθρωπική οργάνωση, εξηγεί ότι το κάπνισμα βλάπτει την επένδυση των αρτηριών, συμπεριλαμβανομένων των στεφανιαίων αρτηριών. Μια χημική ουσία γνωστή ως ακρολεΐνη παρεμποδίζει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματος.

4. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ

Μια άλλη μέθοδος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων είναι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη σε όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα, κατανεμημένες σε τουλάχιστον τρεις ημέρες.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η συνεχής υπέρβαση των συνιστώμενων 14 μονάδων την εβδομάδα για μια δεκαετία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

5. Κοιμηθείτε καλά

Η διασφάλιση ενός καλού ύπνου είναι ζωτικής σημασίας. Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται επτά έως εννέα ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Οι έφηβοι, τα παιδιά και τα βρέφη χρειάζονται περισσότερες, από οκτώ έως 16 ώρες. Η εφαρμογή μικρών αλλά διαχειρίσιμων αλλαγών στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία της καρδιάς σας.

Εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και ανησυχείτε ότι ενδέχεται να διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής προσβολής, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό.

Πηγές: Surrey Live, British Heart Foundation, NHS, Action on Smoking and Health

Όλο Υγεία

Scroll to Top