Αιμορροΐδες: Τι τις προκαλεί και τα 5 συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

αιμορροΐδες

Εάν δεν είχατε ποτέ αιμορροΐδες, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό και μην εκπλαγείτε αν η τύχη σας εξαντληθεί κάποια στιγμή. Περίπου το 40% των ενηλίκων έχουν αυτά τα πρησμένα αιμοφόρα αγγεία μέσα ή γύρω από το ορθό τους και ενώ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν προκαλούν, μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο.

Δεν έχουν όλοι απλά αλλά ούτε και ακραία συμπτώματα αιμορροΐδων, αλλά μπορεί να συμβεί. Ακολουθεί ένας οδηγός όσον αφορά στο γιατί μπορεί να εμφανίσετε αυτά τα επώδυνα, φλεγμονώδη αιμοφόρα αγγεία και τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσετε.

Αιμορροΐδες: 7 φυσικές λύσεις για να ανακουφιστείτε χωρίς φάρμακα

Τι προκαλεί τις αιμορροΐδες

«Τα αιμοφόρα αγγεία που επενδύουν τον πρωκτό υπάρχουν για κάποιο λόγο και μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής ορθοκολικής υγείας», λέει στο SELF ο Pooja Singhal, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας. Βασικά προστατεύουν τον σφιγκτήρα του πρωκτού -ένα δαχτυλίδι μυών που είναι πραγματικά ένα θαύμα ανατομικής μηχανικής που υπάρχουν για να αποτρέψουν τη διαρροή από τον πρωκτό.

Αλλά όταν ερεθίζονται ή πρήζονται, αυτό είναι πρόβλημα. «Οι αιμορροΐδες είναι εξαιρετικά συχνές», λέει ο Δρ. Singhal. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι έχουν, αλλά οι άντρες μπορεί να τις εμφανίσουν εξίσου συχνά (ή ίσως και περισσότερο), προτείνουν ορισμένες έρευνες.

Οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην κοιλιά σας, όπως η εγκυμοσύνη, η άρση βαρών ή ιατρικές παθήσεις όπως η ηπατική νόσος ή η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει αιμορροΐδες, όπως και χρόνια διάρροια, δυσκοιλιότητα ή το να κάθεστε στην τουαλέτα περισσότερο από ό,τι είναι αυστηρά απαραίτητο.

Το χαρτί υγείας μπορεί να σας αρρωστήσει! Τι συμβουλεύουν οι επιστήμονες

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων

Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε αυτό το πρόβλημα:

  1. Αιμορραγία από το ορθό αφού κάνετε κενώσεις
  2. Ένα πρησμένο εξόγκωμα μέσα ή γύρω από τον πρωκτό σας
  3. Κνησμός
  4. Πόνος
  5. Επισκέψεις στην τουαλέτα που είναι τουλάχιστον δυσάρεστες

1. Αιμορραγία από το ορθό αφού κάνετε κενώσεις

Αυτό είναι σοβαρό. Οι αιμορροΐδες φημίζονται για την πρόκληση έντονου κόκκινου αίματος στα κόπρανα, ιδιαίτερα μετά από κένωση. Τα καλά νέα είναι ότι η ίδια η αιμορραγία τείνει να είναι ανώδυνη (αν και οι διογκωμένες φλέβες δεν είναι). Μπορεί να το δείτε στο χαρτί τουαλέτας αφού σκουπιστείτε, να καλύπτει τα κακά σας ή ακόμα και γεμίσετε τη λεκάνη της τουαλέτας. (Αυτό είναι αυτό που τρομοκρατεί περισσότερο τους ανθρώπους).

2. Ένα πρησμένο εξόγκωμα μέσα ή γύρω από τον πρωκτό σας

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι εσωτερικές (μέσα στο ορθό) ή εξωτερικές (δημιουργώντας εξογκώματα κάτω από το δέρμα σας κοντά στον πρωκτό). Μπορεί, επίσης, να πέσουν, που σημαίνει ότι διογκώνονται έξω από τον πρωκτό σας. Μπορεί τελικά να επιστρέψουν μέσα (είναι εντάξει να τους σπρώξετε απαλά, αν μπορείτε) ή μπορεί να κολλήσουν και να μην φύγουν. Γενικά, τα συμπτώματα των αιμορροΐδων τείνουν να φουντώνουν και στη συνέχεια να υποχωρούν, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί πότε θα αισθανθείτε καλύτερα.

3. Κνησμός

Αυτό συμβαίνει επειδή η φλεγμονή και ο ερεθισμός μπορούν να απελευθερώσουν ισταμίνη, η οποία είναι η φυσική χημική ουσία που προκαλεί ώθηση για ξύσιμο. Άλλα πράγματα που μπορούν να χειροτερέψουν αυτή την αίσθηση είναι η βλέννα ή τα κομμάτια κοπράνων που παραλείψατε κατά το σκούπισμα.

Μπορεί να έχετε συνεχή φαγούρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, λέει ο Δρ. Singhal, ή μπορεί να επιδεινωθεί όταν κάνετε κενώσεις επειδή η πίεση στην περιοχή αυξάνεται. Η τριβή (το τρίψιμο με πολύ σκληρό με χαρτί υγείας, για παράδειγμα) ή η υπερβολική υγρασία στην περιοχή μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα περισσότερη φαγούρα στην περιοχή.

4. Πόνος

Αυτό το σύμπτωμα ποικίλλει ανάλογα με το είδος της αιμορροΐδας που έχετε. Υπάρχουν γενικά δύο τύποι αισθήσεων, λέει ο Δρ. Singhal. Κάποιος τείνει να είναι θαμπό και πιο ήπιο και προκαλείται από τα πρησμένα και άβολα αιμοφόρα αγγεία. Το άλλο είναι αρκετά ακραίο, «όπως έντονο πόνο σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορεί να περπατήσει και να καθίσει».

Μικροί θρόμβοι αίματος μπορεί μερικές φορές να σχηματιστούν σε αυτά τα διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία στο εξωτερικό και να προκαλέσουν αυτό που ονομάζεται θρομβωμένες αιμορροΐδες, που οδηγεί σε έντονο, ακατανίκητο πόνο. Αν και δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να «χρειάζονται επείγουσα αξιολόγηση για να λάβει ανακούφιση», λέει ο Δρ. Singhal. Ένας γιατρός μπορεί να τις αφαιρέσει, αν και μπορεί να απομακρυνθούν από μόνες τους (αν αντέχετε να περιμένετε τόσο πολύ).

5. Επισκέψεις στην τουαλέτα που είναι τουλάχιστον δυσάρεστες

Εάν τα συμπτώματά σας αυξάνονται όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα για να αδειάσετε το έντερό σας, αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι ένα σημάδι. Μπορεί επίσης μερικές φορές να αισθάνεστε ότι κάτι -σε αυτήν την περίπτωση, μια πρησμένη φλέβα– προεξέχει ή διογκώνεται έξω από το σώμα σας, όταν κάνετε κενώσεις. «Όταν οι άνθρωποι αδειάζουν το έντερό τους, μερικές φορές βγαίνει ιστός ενώ αφοδεύουν», καταλήγει ο Δρ. Singhal.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top