Αλτσχάιμερ: 2 ασθενείς ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να αναστρέψουν τη νόσο – Ποιες αλλαγές έκαναν στον τρόπο ζωής

Αλτσχάιμερ
  • Η Cici Zerbe και ο Simon Nicholls μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τον Δρ. Sanjay Gupta.
  • Ο Nicholls επεσήμανε τη σημασία της μετάβασης σε μια φυτική διατροφή και της προπόνησης ενδυνάμωσης.
  • Η Zerbe είπε ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα από τότε που άλλαξε τη διατροφή της σε φυτική.
  • Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τη σημασία της διατροφής, ειδικά όσον αφορά στο οξειδωτικό στρες.

Ελπίδες δίνει η εμπειρία δύο ασθενών με Αλτσχάιμερ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι νίκησαν την ασθένεια αλλάζοντας απλώς τον τρόπο ζωής τους.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες ακολουθήθηκαν αυστηρά, έγιναν ως μέρος μιας δοκιμής που διεξήχθη από τον Δρ. Dean Ornish, για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπός τους στην ασθένεια.

Το ντοκιμαντέρ «The Last Alzheimer’s Patient» παρουσίαζε δύο ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτοί οι ασθενείς αποτελούν μέρος μιας μελέτης που θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο στο περιοδικό Alzheimer’s Research & Therapy.

Ο αντίκτυπος μιας φυτικής διατροφής και της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στο Αλτσχάιμερ

Η Cici Zerbe και ο Simon Nicholls μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τον Δρ. Sanjay Gupta, τον ιατρικό ανταποκριτή του CNN.

Για την Zerbe, ο διαλογισμός, η  ψυχολογική υποστήριξη, η άσκηση και η διατροφή είναι υψίστης σημασίας. Ο Nicholls επεσήμανε επίσης ότι οι διατροφικοί περιορισμοί, όπως η εξάλειψη της ζάχαρης και των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις στην κατάστασή του.

Ο Nicholls επεσήμανε επίσης τη σημασία της μετάβασης σε μια φυτική διατροφή και της προπόνησης ενδυνάμωσης. «Μου αρέσει να πηγαίνω μια βόλτα κάθε πρωί με την ανατολή του ηλίου για μιάμιση ώρα ακούγοντας ένα podcast. Κάνω 10.000 βήματα ή και περισσότερα κάθε μέρα. Είμαι πολύ συνεπής», αποκάλυψε.

Η Zerbe από την πλευρά της είπε ότι αισθάνεται πολύ καλύτερα από τότε που άλλαξε τη διατροφή της σε φυτική. Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι δεν έχει φάει το αγαπημένο της φαγητό, τις μοσχαρίσιες μπριζόλες, εδώ και πέντε χρόνια.

Τι λένε οι ειδικοί;

Ο επεμβατικός νευρολόγος Δρ. Richard Isaacson επέβλεψε την περίπτωση του Nicholls. Στη συνέντευξή του είπε ότι εξεπλάγη όταν είδε τους βιοδείκτες του Αλτσχάιμερ να εξαφανίζονται σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο «αναστροφή» όταν πρόκειται για το Αλτσχάιμερ.

«Δεν ξέρω τι σημαίνει η αναστροφή όταν πρόκειται για το πεδίο του Αλτσχάιμερ. Αλλά τα αποτελέσματα που είδαμε με τον Simon και μερικούς από τους άλλους ασθενείς στη μελέτη μας είναι εξαιρετικά συναρπαστικά», είπε ο Δρ. Isaacson.

Ο Δρ. Ornish είναι Αμερικανός γιατρός και ερευνητής. Το 1977 ανέπτυξε τη δίαιτα Ornish. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει όχι μόνο φυτική διατροφή και τακτική άσκηση, αλλά και ομαδική υποστήριξη, γιόγκα ή διαλογισμό. Είναι επίσης ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Έρευνας Προληπτικής Ιατρικής.

Προηγούμενα δεδομένα

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται πρόσθετες έρευνες. Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τη σημασία της διατροφής, ειδικά όσον αφορά στο οξειδωτικό στρες, δηλαδή τρόφιμα που έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

Οι επιστήμονες ερευνούν επίσης τη σχέση μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και τη σχέση με τη γήρανση, όσον αφορά στη νόσο Αλτσχάιμερ. Από την άλλη πλευρά, η σωματική δραστηριότητα έχει αντίκτυπο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023, οι αυτοψίες εγκεφάλου αποκάλυψαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή εμφάνιζαν λιγότερα σημάδια Αλτσχάιμερ.

Σε μια άλλη μελέτη, πραγματοποιήθηκε μια διατροφική ανάλυση. Μετά από περίπου 4,5 χρόνια, οι άνθρωποι που ακολούθησαν τη δίαιτα MIND είχαν 53% μειωμένο ποσοστό Αλτσχάιμερ. Αυτό συγκρίθηκε με εκείνους που δεν ακολουθούσαν αυστηρά τη δίαιτα.

Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός δύο άλλων διατροφικών προτύπων -τη μεσογειακή και τη δίαιτα διατροφικών προσεγγίσεων για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH).

Σημειώνεται, πάντως, πως τόσο το ερευνητικό έγγραφο όσο και άλλες, πιο ουσιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς των δύο ασθενών δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Παραπομπές

  1. Association of Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay and Mediterranean Diets With Alzheimer Disease Pathology
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top